Pandemia de coronavirus ne ține în casă, dar asta nu ne împiedică să visăm la vacanțe și drumeții. Va trece ceva timp până când vom putea să mergem din nou în concedii cu familia, cu prietenii sau să descoperim o nouă destinație de vis. Deocamdată, trebuie să ne bazăm doar pe niște tururi virtuale sau pe niște călătorii sub formă de filme montate în locuri îndepărtate.
Există filme care vă vor purta pe coasta italiană plină de soare sau pe o plajă superbă din Kenya. Iată o listă cu cele mai bune filme despre călătorii care vă vor ajuta să treceți peste această perioadă de izolare și poate vă veți găsi inspirația pentru a porni din nou în aventură.
The Talented Mr Ripley (1999)
Costume de baie albe, apele cristaline și actorii Matt Damon, Gwyneth Paltrow și Jude Law sunt ingredientele esențiale pentru acest clasic. Suntem în anii 1950, în Manhattan. Tom Ripley (Matt Damon) este un băiat sărac ce împrumută o jachetă cu emblema universității Princeton pentru a cânta la pian la o petrecere selectă. Când tatăl bogat al unui recent absolvent Princeton are o discuție cu Tom, acesta pretinde că îl știe pe fiu și i se oferă 1000 de dolari ca să plece în Italia și să-l convingă pe Dickie Greenleaf (Jude Law) să se întoarcă acasă. În Italia, Tom se lipește de Dickie și de Marge (Gwyneth Paltrow), logodnica lui Dickie, pretinzând că iubește jazz-ul și ascunzând speranțe homo-erotice în timp ce se cufundă în lux. Pe lângă talentul la minciuni, Tom se pricepe și la înșelătorie, fals și imitații. Astfel că atunci când atrăgătorul Dickie se plictisește de Tom, acesta nu se dă în lături de la nimic pentru a face ca privilegiile lui Dickie să devină ale lui.
Out of Africa (1985)
Departe de Africa (titlu original: Out of Africa) este un film american epic dramatic din 1985 produs și regizat de Sydney Pollack. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Robert Redford și Meryl Streep. A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film. Filmul este vag bazat pe cartea autobiografică Out of Africa scrisă de Isak Dinesen (pseudonimul autorului danez Karen Blixen), care a fost publicată în 1937. Departe de Africa este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste de pe marile ecrane, în care este prezentată fascinanta viață a lui Karen Blixen (Streep), o femeie cu o voință extraordinară care, împreună cu soțul ei infidel (Klaus Maria Brandauer) administrează o plantație de cafea din Kenya, în jurul anului 1914. Spre marea ei surpriză, Karen își dă seama în curând că s-a îndrãgostit de acest ținut, de oamenii săi și de un misterios vânător (Redford).
The Motorcycle Diaries (2004)
Jurnal de călătorie nu este un film despre Che Guevara. Filmul mai este şi povestea a doi prieteni, şi povestea unei creşteri. Produs, printre alţii, de Robert Redford, filmul a avut premiera la Festivalul Sundance, la 52 de ani după ce Ernesto şi Alberto au demarat din Buenos Aires călătoria care avea să le schimbe vieţile.
Amélie (2001)
Amélie Poulain (Audrey Tautou) a fost crescută de nişte părinţi excentrici care – crezând greşit că are un defect la inimă – îi interzic să se joace cu alţi copii, aşa că a învăţat acasă, primind lecţii de la mama ei. Ea a dezvoltat o imaginaţie activă şi o viaţă fantezistă pentru a trece mai uşor peste singuratatea care o înconjoară. După ce mama ei este ucisă într-un accident ciudat, tatăl ei se închide şi mai mult în sine, refuzând contactul cu societatea. În cele din urmă, Amélie hotărăşte să iasă în lume şi se angajează drept chelneriţă la Café des 2 Moulins din Montmartre care este frecventat de mai mulţi excentrici.
Wild (2014)
Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) este în pragul divorțului și, după moartea mamei ei, simte că nu mai există speranță. După ani de zile de reacții distructive, ia o hotărâre pe care cei din jur o consideră nesăbuită: fără experiență și îndemnată doar de propria hotărâre, Cheryl începe o călătorie de 1500 de kilometri, pe jos și de una singură, de-a lungul Pacific Crest Trail, un superb traseu montan ce unește nordul Statelor Unite de granița cu Mexicul. Filmul explorează pericolele întâmpinate, dar și satisfacția încercată de tânăra femeie în timpul acestei călătorii care mai întâi o îngrozește, apoi o face mai puternică și, la sfârșit, o vindecă.
The English Patient (1996)
La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, contele Almasy, trimis de Societatea Regală Britanică de Geografie să cerceteze deșertul Sahara, suferă arsuri îngrozitoare într-un accident aviatic. Vegheat de o infirmieră devotată și sensibilă, el își rememorează viața și, mai ales, povestea de dragoste intensă și interzisă care avea să-i schimbe destinul.
The Beach (2000)
Richard (Leonardo DiCaprio) este un tânăr american pregătit să-și riște viața pentru un singur lucru: explozia de adrenalină pe care o poți atinge numai prin cea mai mare aventură. Dar el descoperă că, pe măsură ce intensitatea trăirilor crește iar miza devine din ce în ce mai mare, dorința devine și mai puternică dar și aventura devine mai periculoasă.
Lost in Translation (2003)
Un actor american (Bill Murray) și o tânără proaspăt căsătorită (Scarlett Johansson) se întâlnesc în Tokyo. Cei doi se împrietenesc, evadând în luminile strălucitoare ale unui oraș efervescent, conversând despre singurătate și sentimentul lor comun de alienare, formând astfel o relație de o prietenie extrem de afectuoasă și caldă.
The Darjeeling Limited (2007)
În acest film al regizorului Wes Anderson, trei americani, frați care nu au mai vorbit unul cu altul de un an, pleacă într-o călătorie cu trenul. Ei îsi propun să străbată India, în încercarea de a se regăsi și a-și reface legăturile cu ceilalți, așa cum au fost odinioară. Totusi, această “călătorie spirituală” se abate rapid de la traseul propus, din cauza unor evenimente care implică sirop de tuse indian, calmante cumpărate fără prescripție și un spray paralizant. În final, cei trei se trezesc esuați în mijlocul deșertului, cu unsprezece valize, o imprimantă și o mașină de laminat.
Stealing Beauty (1996)
Stealing Beauty este o dramă regizată de Bernardo Bertolucci în 1996. Filmul este centrat pe adolescenta americană Lucy Harmon (Liv Tyler) care călătorește în Italia pentru a locui cu prietenii mamei sale recent decedate. Lucy ajunge la vila din regiunea Toscana, unde îi cunoaște pe prietenii mamei, o pleiadă de personaje bizare în felul lor cu care adolescenta intră în contact. Lucy mai vizitase vila în urmă cu patru ani, cand l-a cunoscut pe tânărul Niccolo și acum speră să-l întâlnească din nou.
Mama lui Lucy s-a sinucis cu puțină vreme în urma, iar fata vrea să afle cine este tatăl ei biologic. Aceasta a citit în jurnalul mamei că a fost concepută aici, la vila din Toscana, fapt ce o îndreptățește pe tânără să creadă că tatal ei adevărat se află încă aici. Între timp, însă, adolescenta suscită interesul bărbaților din casă, însă virgina Lucy pare a căuta bărbatul potrivit cu care să aibă primul contact sexual.
1 comentariu