Foarte puțini oameni reușesc să evite să fie mușcați de insecte. Această problemă devine și mai presantă vara. Uneori este destul de greu să identifici exact ce te mușcă.
Mușcătura poate răni, poate provoca mâncărimi sau umflarea zonei respective. Există multe insecte diferite și toate transmit diferite boli, așa că este foarte important să identifici corect ce te-a mușcat.
Dar nu intra în panică! Iată un mic ghid care te va ajuta să identifici ce insectă te-a atacat!
Viespe uriașă
Zona care a fost înțepată de o viespe uriașă devine roșie și foarte umflată. Pot apărea vezicule. Victima simte dureri foarte puternice, chiar mai serioase decât durerea de la o înțepătură de albină. Otrava viespei este și mai toxică, deoarece insecta în sine este mai mare ca dimensiune. Otrava conține histamina și acetilcolină.
Dacă victima simte frig la membre, urechile și buzele îi devin albastre sau încep probleme de respirație, victima trebuie să consulte un medic.
Albină
Trebuie să scoți acul care ar putea fi încă în locul atacat. Pielea devine de obicei roșie și umflată. O persoană simte arsură, o durere ascuțită și o mâncărime severă apare puțin mai târziu. Dacă nu ești alergic, aici se termină necazurile tale. Cu toate acestea, dacă o persoană este alergică la otrava de albine, el sau ea ar putea avea probleme de respirație, ceea ce este o îngrijorare serioasă.
Viespe
Simptomele unei înțepături de viespe sunt ca cele după un atac de albine. Zona înțepată devine roșie și umflată, victima simte durere și arsură, iar mâncărimea teribilă apare mai târziu. S-ar putea chiar să existe o hemoragie pe piele. O viespe poate înțepa de mai multe ori. La fel ca în cazul unui atac de albine, este foarte important să știi dacă ești alergic, deoarece poate apărea șocul anafilactic.
Ţânţar
Înțepăturile de țânțari arată ca pete roșii umflate de mărimea unui fruct de pădure. Cel mai adesea apar în zonele deschise ale corpului. Țânțarii mușcă zonele în care pielea este foarte subțire și este ușor să ajungi la vasele de sânge. Când mușcă, își injectează saliva sa în rană. Saliva conține anticoagulante care fac sângele mai subțire. Acestea fac pielea să devină roșie, să mâncărime și să se umfle.
Căpușă
Reacția corpului la o mușcătură de căpușă este o pată roșie. Insecta poate fi în victimă pentru o lungă perioadă de timp, devenind mai mare și bând sânge.
Cel mai rău lucru este că aceste insecte infectează oamenii cu encefalită, borrelioză și multe alte boli. Dacă scoți insecta din corp, dar pata roșie nu dispare și continuă să crească, trebuie să mergi la medic cât mai repede posibil.
Purici
Înțepăturile de purici pot fi ușor confundate cu alergii sau mușcături de țânțar, deoarece petele mușcate arată și ele roșii și umflate. Cu toate acestea, spre deosebire de țânțari, aceste mușcături de insecte sunt foarte dureroase, iar mâncărimea este mult mai gravă.
De obicei, puricii atacă picioarele și doar o persoană adormită poate fi victimă. O insectă poate mușca de mai multe ori, astfel încât distanța dintre petele roșii este de obicei de la 1 până la 2 cm. Puricii transmit multe infecții grave.
Furnică
Majoritatea furnicilor nu prezintă niciun pericol pentru oameni. Cu toate acestea, furnica roșie poate provoca multe probleme. Pe punctele mușcate apar pustule care ulterior se vor transforma în cicatrici. Otrava furnicilor conține toxine, astfel încât victima ar putea avea o reacție alergică sau un șoc anafilactic. Mușcătura unei furnici negre este mai puțin periculoasă. Seamănă foarte mult cu o mușcătură de țânțar. În zona mușcată apare o pată roz care provoacă mâncărime mult timp. În momentul mușcăturii, victima simte o durere arzătoare, de parcă s-ar fi turnat apă clocotită pe piele.
Muscă
Spre deosebire de țânțari, muștele mușcă foarte dureros și beau sânge uman. La început, apare o mică pată roșie cu o lățime de cel mult 1 mm. Apoi se umflă și începe să provoace mâncărime. Muștele transmit diferite boli precum tularemia și antraxul, dar de cele mai multe ori atacă mai degrabă bovinele decât oamenii.
Păduchi
Dacă observați puncte mici roșii care arată ca mușcăturile de țânțari în locurile în care crește părul – pe cap, gât și în spatele urechilor – înseamnă că ați fost mușcat de păduchi de cap sau pubian. Dacă astfel de puncte apar pe spate, burtă, mâini sau picioare, trebuie să fi fost purici. Mușcăturile sunt la câțiva centimetri una de cealaltă, iar pielea arată ca și cum ar fi fost străpunsă.
Păduchii transmit boli foarte grave, cum ar fi boala ghearelor de pisică și febră tifoidă.
Ploșnițe
La prima vedere, mușcăturile de ploșnițe arată ca mușcăturile de purici sau țânțari sau ca o reacție alergică. Pielea devine roșie, umflată și apare mâncărimea. Cu toate acestea, există o modalitate de a recunoaște „munca” ploșnițelor de pat. Mușcăturile sunt foarte aproape una de cealaltă și arată ca niște drumuri mici pe piele. Înțepăturile ploșnițelor de pat sunt mai dureroase decât țânțarii. Numeroasele drumuri pot fi observate dimineața, pentru că ploșnițele „vânează” noaptea.