Tabu
Slider

10 sfaturi practice pentru îmbunătățirea concentrării

Cu siguranță ți-ai dorit mai multă putere de concentrare când o sarcină de la locul de muncă ți s-a părut prea dificilă de îndeplinit, un examen mult prea greu sau când ți-a luat prea mult timp ca să realizezi un proiect.

Concentrarea se referă la efortul mental pe care îl faci ca să lucrezi ceva sau să înveți ceva la un moment dat. Uneori este confundată cu atenția, care se referă la durata în care te poți concentra pe ceva.

Factorii care afectează concentrarea

Atât atenția cât și concentrarea pot varia din diferite motive. Unii oameni au doar nevoie de mai mult timp pentru a rezolva o sarcină. Vârsta și lipsa somnului pot afecta concentrarea. Majoritatea oamenilor uită mai ușor lucrurile pe măsură ce îmbătrânesc, iar capacitatea scăzută de concentrare poate însoți pierderea memoriei. Leziunile la cap sau creier, cum ar fi contuzia, precum și anumite afecțiuni de sănătate mintală pot afecta, de asemenea, concentrarea. Este ușor să deveniți frustrați când încercați să vă concentrați, dar pur și simplu nu puteți. Acest lucru poate duce la stres și iritare.

Citește mai multe despre metodele susținute de cercetare pentru a vă îmbunătăți concentrarea.

  1. Antrenează-ți creierul

Anumite tipuri de jocuri te pot ajuta să te concentrezi mai bine. Încearcă:

  • sudoku
  • rebus
  • şah
  • puzzle-uri
  • căutări de cuvânte sau scramble
  • jocuri de memorie

Jocurile care vă antrenează creierul nu numai că îți îmbunătățește capacitatea de concentrare, dar ajută la dezvoltarea memorie pe termen scurt, precum și la dezvoltarea abilităților de procesare și rezolvare a problemelor.

Antrenamentul creierului poate funcționa și în cazul copiilor. Investește într-o carte cu puzzle-uri, completează un puzzle împreună cu cel mic sau joacă un joc de memorie. Chiar și coloratul poate ajuta la îmbunătățirea concentrației la copii sau adulți.

  1. Joacă-te pe calculator

Noi cercetări sugerează că și jocurile video ar putea ajuta la creșterea capacității de concentrare. E suficientă o oră de joc pentru îmbunătățirea atenției selective vizuale, sugerează un studiu din 2018. Atenția selectivă vizuală se referă la capacitatea de a te concentra pe o anumită sarcină, ignorând factorii externi.

  1. Odihnește-te

Privarea de somn poate perturba ușor concentrația, fără să mai vorbim de alte funcții cognitive, cum ar fi memoria și atenția.

Dacă ești obosit poate chiar să încetinească reflexele și să-ți afecteze capacitatea de a conduce sau de a face alte sarcini zilnice. Mulți experți recomandă adulților 7 – 8 ore de somn în fiecare noapte.

Câteva sfaturi rapide să dormi suficient noaptea:

  • Nu mai sta pe telefon sau la televizor cu o oră înainte de culcare.
  • Dormi într-o cameră cu temperatură optimă, de circa 21-22 de grade Celsius.
  • Înainte de a te băga la somn răsfață-te cu puțină muzică ușoară, o baie caldă sau o carte bună.
  • Mergi la somn la aceeași oră. Trezește dimineața la aceeași oră. Chiar și în weekend.
  • Fă exerciții fizice în mod regulat, dar evită să te suprasoliciți seara, înainte de culcare.
  1. Fă-ți timp pentru exerciții fizice

Capacitate crescută a concentrației e doar unul din numeroasele beneficii pe car ele oferă exercițiile fizice. Un studiu din 2018 sugerează că activitate fizică zilnică ar putea contribui la îmbunătățirea atât a concentrării, cât și a atenției după doar 4 săptămâni.

  1. Plimbări în aer liber

Atât adulții când și copii trebuie să se plimbe 15-20 de minute în fiecare zi. Dovezile științifice susțin din ce în ce mai mult impactul pozitiv al mediilor naturale. Unii specialiști recomandă  să decorâm biroul cu plante de interior deoarece ajută la creșterea concentrării și a productivității, precum și la satisfacția la locul de muncă și la calitatea aerului. Alte studii au găsit dovezi care sugerează că medii naturale ar putea ajuta la dezvoltarea creierului și îmbunătățirea atenției la copii.

  1. Încearcă meditația

Meditația și practicile mindfulness pot oferi multiple beneficii. Îmbunătățirea capacității de concentrație este doar una dintre acestea.

  1. Ia o pauză

Cum îți mărești capacitatea de concentrare? Această idee poate părea contraintuitivă, dar experții spun că funcționează cu adevărat. Când ți se pare prea greu să mai continui, ia o pauză. Ieși la o gustare sau la o cafea, fă o plimbare sau ascultă puțină muzică. Când revii te vei simți mai motivat sau chiar mai creativ.

  1. Ascultă muzică

Muzica te poate ajuta să-ți îmbunătățești capacitatea de concentrare. Dar dacă nu îți place să asculți muzică în timp ce lucrezi, e suficient  să folosești sunetele naturii sau zgomotul alb pentru a masca sunetele de fundal, care afectează concentrarea.

  1. Diversifică-ți dieta

Alimentele pe care le consumi pot afecta funcții cognitive precum concentrarea și memoria. Evită alimentele procesate, zahărul și alimentele grase. Pentru a stimula concentrarea, încearcă să mănânci mai mult din următoarele: somon, ouă, afine, spanac.

  1. Bea o cafea

Nu este necesar să incluzi cofeina în dietă dacă preferi să o evitați, dar cercetările sugerează că o singură cafea poate îmbunătăți atenția și capacitatea de concentrare.

ARTICOLE SIMILARE

De ce spațiul cosmic afectează diferit femeile și bărbații

Andreea Damian

Mormântul cuplului antic din Harappa și secretele de mii de ani

realitatea

Top 15 citate celebre amuzante

realitatea

Andreea Marin, colaborare cu fiul lui Ștefan Bănică Jr. Imaginea emoționantă postată pe rețelele de socializare

Andreea Damian

Primavara in Romania, fotografiata de Sorin Onisor

realitatea

Cum să te îmbraci când ai un sân mai mare?

Andreea Damian

Scrie un comentariu