Tabu
HEALTHSlider

11,6 miliarde de microplastice ajung în organism când bem ceai la pliculeț

Știai că pliculețele de ceai conțin plastic? Nu toate, doar acele pliculeţe „mătăsoase” sau în ambalaje „de lux” conțin plastic. De fiecare dată când bem un ceai, înghițim și microparticule din plastic.

Materialele microplastice sunt particule foarte mici de plastic, care, de regulă, sunt mai mici de 5 milimetri. Le găsim peste tot. O parte din mâncarea noastră e învelită în plastic, pentru început, și adesea plasticul ajunge în mâncarea pe care o consumăm.

Microplasticele pot fi împărțite în două mari categorii: microplaticele primare și microplasticele secundare.

Microplasticele primare

  • sunt eliberate direct în mediu ca particule mici;
  • se estimează că acestea reprezintă între 15-31% din microplasticele din oceane;
  • 35% din microplasticele primare provin din spălarea hainelor din materiale sintetice;
  • 28% din abraziunea anvelopelor din timpul condusului;
  • 2% din microplasticele adăugate în mod intenționat în produsele de îngrijire personală.

Microplasticele secundare

  • provin din degradarea obiectelor din plastic mai mari precum pungile din plastic, sticlele sau plasele de pescuit;
  • reprezintă între 69-81% din microplasticele găsite în ocean.

Dacă marca ta preferată de ceai folosește pliculețe din plastic, probabil bei ceai cu microplastice. Un studiu arată că un singur ceai, preparat la o temperatură de 95 de grade Celsius eliberează 11,6 miliarde de microplastice și 3,1 miliarde de nanoplastice într-o singură cană. Asta ar trebui să te pună pe gânduri înainte de a mai comanda un ceai la plic.

În prezent, se estimează că oamenii consumă peste 74.000 de microplastice pe an. Așadar, la o singură ceașcă de ceai la pliculeț, consumăm de 200.000 de ori mai multe microplastice.

Timp de mai mulți ani, ambalajele pentru ceai erau făcute din hârtie. Dar recent, unele companii au găsit că e mai ieftin să pună ceaiul în pliculețe de plastic. Aceasta nu este doar o problemă pentru mediu. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea McGill din Canada, temperaturile mai mari de 40 de grade Celsius pot degrada materialele plastice. Chiar și materiale plastice folosite în industria alimentară.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina dacă consumul de ceai la pliculețe din plastic ar avea un efect asupra oamenilor. Un lucru este însă sigur: fie că alegi să bei ceaiul sau îl arunci la chiuvetă, acele particule vor ajunge în cele din urmă în natură.

Totuși, dacă alegi să eviți consumul de ceai la pliculeț, bea ceai ambalat în hârtie sau ceai la vrac.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Depresia de iarnă – cum o combați cu metode naturale

Andreea Damian

Mesajele transmise de Lady Gaga şi Jennifer Lopez înainte de ceremonia de învestire a lui Joe Biden

Andreea Damian

Lumea întreagă protestează împotriva poluării doar românii cer azi mai multe șosele pentru #șîeu

Dora Constantinovici

Treceți peste Cottagecore. Noua tendință a toamnei este CABINCORE

Andreea Damian

Cel mai bun remediu natural pentru tratarea durerilor de dinți

Andreea Damian

ADDA, decizie radicală: se retrage din viața publică. Diagnosticul crunt pus de medici

Andreea Damian

2 comentarii

Scrie un comentariu