Toată lumea s-a întrebat de ce au decis cei de la PSD să se îmbrace în alb pentru demonstrația de mâine. E o decizie fashion, e o declarație de pace sau pur și simplu albul scoate mai bine în evidență trăsăturile demonstranților?
Răspunsul a venit de la câțiva membri ai partidului aflat la guvernământ și nu are, așa cum bănuiam de altfel, nicio rațiune politico-socială. Sau în orice caz nu are una pe care să o știe toți din partid. Spre exemplu Niculae Bădălău, senator PSD, spune că alegerea culorii este una simplă, de logistică organizatorică și meteo: “Pentru că e seară, să fim mai vizibili şi pentru că e vară.” Mai cochet, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, care şi-a anunţat și el prezenţa la mitingul PSD de sâmbătă, 9 iunie, a confirmat că va purta alb pentru că “Este o culoare care mă prinde foarte bine”.
Liviu Dragnea nu a dat nicio explicație însă a băgat la înaintare lupta cu subteranul și ocultul. “Suntem decişi să mergem până la capăt pentru ca România să devină o ţară democratică. Îi aşteptăm pe toţi cei care vor asta, care vor o ţară în care instituţiile să fie libere. Se pune problema ca o structură nelegitimă, subterană, să paraziteze deciziile şi să influenţeze în mod ocult decizii importante, să permită abuzuri, să permită ca cetăţeni români, firme româneşti să fie închise, având alte interese”
Dar albul a mai fost utilizat și de către alți politicieni români cu mai multe ocazii și tot în numele democrației și împotriva structurilor, ăăă, subterane. Spre exemplu, în 2012, majoritatea membrilor Colegiului Director PDL s-au îmbrăcat în alb la o reuniune după ce aleseseră sloganul estival al anului – “Vara asta se poartă alb”.
Culmea este că sloganul fusese ales de către PDL pentru o campanie de semnalare a abuzurilor făcute de USL cu ocazia referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Primul care a vorbit despre culoarea albă a fost chiar vicepreşedintele PDL de atunci, Cristian Boureanu care a declarat că sloganul democrat-liberalilor în campania pentru referendumul din 29 iulie 2012 este “Vara asta se poartă alb!”. El a făcut chiar un apel ca toţi românii care sunt îngrijoraţi de derapajele de la democraţie să poarte alb în semn de protest. La întrunirea membrilor Colegiului Director PDL veniseră îmbrăcați în alb, printre alții: Vasile Blaga, Cezar Preda, Cristian Preda, Sulfina Barbu. Raluca Turcan, Elena Udrea și Roberta Anastase.
Planul PDL de atunci era să se îmbrace în alb, ca la un fel de grevă japoneză, la orice activitate publică, în timpul aparițiilor tv sau atunci când unul dintre membri ar fi dat o declarație sau ar fi participat la un eveniment. Căci, cum spunea Boureanu pe atunci “Această campanie este o bătălie între alb şi negru, între dreptate şi nedreptate, între libertate şi nerespectarea statului democratic, între abuz şi Constituţie”.
Apoi, în iulie 2012, peste 3.000 de oameni au participat la mitingul din Piata Revolutiei, pentru a-l susține pe Traian Băsescu și pentru a protesta împotriva USL-ului. Aproape toți purtau alb.
În 2015, noul partid PMP își propunea să ridice România cu oamenii din fruntea lui, Elena Udrea, Cristian Preda, Siegfried Mureşan, Teodor Baconschi, Ruxandra Dragomir şi Cristian Petrescu.
Tot în alb era îmbrăcat și președintele de atunci, Traian Băsescu, deși organizațiile internaționale taxau implicarea lui în campania pentru PE pe baza faptului că președintele a participat la mai multe întruniri electorale ale Partidului Mișcarea Populară, unde și-a exprimat de mai multe ori susținerea pentru PMP.
În martie 2018, parlamentarii din Uniunea Salvați România (USR) s-au organizat în Parlament, îmbrăcați cu tricouri albe, cu mesajul #fărăpenali. Protestul membrilor din grupul parlamentar venea ca răspuns față de modul în care Comisia Iordache a adoptat modificările solicitate de CCR la legile Justiției.
Albul în politica mondială
În India majoritatea politicienilor poartă alb. Explicația o dă antropologul Emma Tarlo în cartea sa despre importanța hainelor în politică. Potrivit lui Tarlo, Mahatma Gandhi ar fi spus indienilor să poarte doar khadi (o haină specifică Indiei, realizată manual și de obicei de culoare albă) pentru a boicota mărfurile din Marea Britaniei în timpul mișcării de independență. Mulți au urmat sfatul lui Gandhi și practic albul a devenit un simbol al libertății. Iar azi, majoritatea politicienilor indieni poartă albul pentru că este culoarea pe care masele o percep ca fiind simbol al purității, curățeniei morale și fizice plus un fel de renunțare la lux.
În SUA, albul reprezintă puterea femeilor în politică, faptul că și-au câștigat nu doar dreptul se a vota ci și cel de a reprezenta femeile în politică. De altfel, în alegerile din 2016 Hillary Clinton a purtat în majoritatea aparițiilor sale televizate și publice alb iar o mișcare pre rețelele sociale #wearwhitetovote invita femeile să se îmbrace în alb ca semn de omagiu adus sufragetelor și ca semn de recunoaștere că ar vota o femeie pentru președinție.
În general, culoarea albă este asociată cu manarhismul. Asocierea a apărut de la dinastia Bourbon din Franța care a folosit steagul alb însă nu sub formă de sol de pace ci ca formă de protest împotriva revoluției franceze. În timpul Războiului Civil care a urmat Revoluției Ruse din 1917, Armata Albă, o coaliție a monarhiștilor, naționaliștilor și liberalilor au luptat împotriva Armatei Roșii. În aceeași perioadă, în Finlanda a avut loc o bătălie similară tot între albi și roșii.
În Iran a existat Revoluția Albă în 1963, plină de reforme sociale și politice ale șahului iranian. Și să nu uităm Ku Klux Klanul din Sudul Americii, o organizație a cărei culoare simbol – albul – venea la pachet cu crime și atacuri violente împotriva afro-americanilor.