Stafilococul epidermidis care poate provoca infecții incurabile și aproape incurabile este rezistent la cele mai utilizate antibiotice.
Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne sunt îngrijorați. Într-un studiu publicat în 3 septembrie în Nature Microbiology, avertizează cu privire la răspândirea bacteriei Staphylococcus epidermidis în spitalele din întreaga lume. Aceasta, este prezentă pe piele în mod natural, este aproape imposibil de detectat și duce la infecții potențial letale. “Ori de câte ori pielea este găurită și un corp străin este introdus în corp (de la canulă într-o venă la înlocuirea unei valve aortice) acest orificiu va reprezenta o poartă pentru Staphylococcus epidermidis, care poate crea un focar de infecție” avertizează oamenii de știință.
Răspândire rapidă mai ales în secțiile de terapie intensivă
Cercetatorii au analizat mostrele de Staphylococcus epidermidis din 24 de țări și 96 de spitale și au descoperit inclusive că unele tulpini ale bacteriei și-au modificat ușor ADN-ul. Ca urmare, au devenit rezistente la două dintre cele mai frecvent administrate antibiotice. Persoanele în vârstă, ale căror sisteme imunitare sunt slăbite, sunt deosebit de vulnerabile. Pacienții cu dispozitive implantate (catetere, supape de inimă și proteze articulare) sunt de asemenea extrem de expuse. „Bacteriile pot fi fatale, dar asta se întâmplă, de obicei, la pacienții care sunt deja foarte bolnavi în spital“, a declarat dr Benjamin Howden, care a participat la studiu.
Utilizarea antibioticelor în unitățile de terapie intensivă fiind extrem de frecventă, această bacterie se răspândește rapid. Nu exista nicio îndoială că rezistența bacteriei la antibiotice este una dintre cele mai mari pericole pentru spitalele din întreaga lume, spune Howden.
Programul de supraveghere a rezistenței microbiene de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat primele sale cifre în luna ianuarie. Cel mai frecvent raportate bacterii rezistente la antibiotic sunt Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus și Streptococcus pneumoniae, urmate de Salmonella. “Cel mai îngrijorător este faptul că agenții patogeni traversează granițele”, a spus dr. Marc Sprenger, director al Secretariatului OMS. Prin urmare, organizația încurajează toate țările să instituie sisteme de supraveghere pentru detectarea rezistenței potențiale la medicamente.
2 comentarii