Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

RECENZIE: lipsa feminismului din feministul Chilling Adventures of Sabrina

L-am așteptat cu nerăbdare, serialul feminist – o poveste cu vrăjitoare, remake după Sabrina, vrăjitoarea adolescentă din adolescența mea. Mi-a adus destul de multă dezamăgire. Să spun de ce.

Chilling Adventures of Sabrina (presupun că s-ar traduce drept Aventurile de groază, fioroase ale Sabrinei) serialul din 2018, se anunța, potrivit criticilor, un serial feminist, cu efecte speciale foarte speciale (să zicem că aici au nimerit-o cât de cât) despre vrăjitoare. Trec peste faptul că personal, Kiernan Shipka în rolul principal nu mi s-a părut cea mai bună alegere. Promisiunile acestea ale Netflix despre feminismul de care ar fi trebuit să debordeze serialul au fost mai amăgitoare decât Lilith, profesoara Sabrinei.

În primul rând că degeaba luptă Sabrina și prietenele ei împotriva patriarhatului la școala publică dacă apoi, Sabrina ajunge la o școală particulară a vrăjitoarelor unde toată femeile se supun decanului școlii – un bărbat (și încă genul acela avid după putere, nu foarte smart, destul de libidinos). Degeaba mătușile care au crescut-o sunt femei singure și independente dacă una dintre ele se îndrăgostește și se supune unui bărbat care nu dă doi lei pe ea și o folosește doar pentru sex după care o pedepsește de fiecare dată când Sabrina se revoltă. Plus că o mai și bate într-un soi de ritual sado-maso – care ei personal nu-i face plăcere – dar se supune de dragul lui.

Degeaba te bați cu pumnii în piept că ești femeie independentă și puternică și vrăjitoare dacă te apuci să faci o mie de ritualuri în care îl preaslăvești pe un zeu bărbat. Indiferent că e zeul întunericului, luminii sau leușteanului. E tot aia.

Plus că, nu vreau să stric serialul pentru nimeni cu spoilere, dar se pune și problema virginității Sabrinei în momentul unui ritual – și exact ca într-o lume patriarhală desăvârșită ar fi considerată impură dacă n-ar mai fi virgină. Tot așa, pentru că se răzgândește și nu-și oferă sufletul atunci când îi vine vremea este acuzată că l-a ațâțat pe bărbatul de câteva mii de ani mai în vârstă decât ea (credeți-mă că aproximez vârsta căci vorbim de diavol însuși 😊) și că dacă nu își duce promisiunea la capăt, merită consecințele, eventual să i se ia sufletul cu forța. Povestea are ceva foarte asemănător unei tentative de viol nereușite în care comunitatea dă vina pe victimă pentru că purta fustă scurtă și decolteu.

Nu în ultimul rând, dacă e să luăm în serios un serial pentru adolescenți pentru mesajele lui politico-sociale (ceea ce s-a tot făcut în revistele de profil de afară) aș spune că lupta feministă a Sabrinei are mai degrabă ceva de anii 60 decât din prezent. Să nu mai spun că toată ideea de a relua mitul femeilor singure care trebuie musai să fie vrăjitoare că altfel nu se explică e destul de comodă și demodată. M-am abținut să amintesc și de faptul că Sabrina și-a dobândit respectul nu neapărat pentru calitățile sale vrăjitorești și sociale ci mai mult pentru că avea un tată cu funcție. Văd că asta devine o normalitate.

În fine, dacă aveți chef să vă petreceți timpul cu un serial ușor, de w-end sau de seri cețoase (când o fi cazul) și reci – Chilling Adventures of Sabrina este o idee bună. Dar nu-l priviți drept un manifest cinema de reprezentare a feminismului din 2018, așa cum vi s-ar putea sugera, e doar încă un serial despre adolescente și provincie.

ARTICOLE SIMILARE

Viviana Sposub și George Burcea s-au despărțit. Care este motivul

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Rihanna o detronează pe Charlize Theron, după 20 de ani

Andreea Damian

Şampania are efecte benefice asupra creierului și inimii

realitatea

Brad Pitt, victorie importantă în instanță, în lupta cu Angelina Jolie

Andreea Damian

Pune-te în pat în acelaşi timp cu partenerul tău!

Andreea Damian

Scrie un comentariu