Găurile de vierme reprezintă obiecte teoretice care ar putea servi drept portaluri între două puncte în spațiu și timp. Unii cred că ar putea chiar să acționeze ca treceri către alte universuri. Dar dacă ele ar exista, cum ar arăta?
Roman Konoplya, fizician teoretic la Universitatea RUDN din Rusia, a încercat să răspundă la această întrebare într-un studiu publicat în revista Physics Letters B. “Forma găurii de vierme poate fi imaginată daca lipiți două pâlnii pe care le utilizați în bucătărie”, a explicat el. “Joncțiunea celor două canale are loc în cea mai îngustă parte a unui astfel de sistem. Ea corespunde cu ceea ce numim “gâtul” unei găuri de vierme. Într-un mod mai clar, dacă se ia o frânghie și se învârte o astfel de pâlnie la o anumită distanță de gât, se poate măsura lungimea frânghiei, apoi se pot repeta măsurătorile la o altă distanță de la gât și așa mai departe, în toate direcțiile. Cunoașterea tuturor lungimi astfel măsurate, la orice distanță de gât, ne dă forma completă a găurii de vierme. Departe de gât pâlnia este plată și efectul atracției gravitaționale a găurii de vierme este mic. Prin urmare, este important să cunoaștem forma unei găuri de vierme în apropierea gâtului, unde ar trebui să se producă interacțiunea găurii de vierme cu mediul său astrofizic.”
Oamenii de știință pot face doar observații ale găurilor de vierme ipotetice, analizând proprietățile lor indirecte. Konoplya a folosit un model matematic al unei găuri de vierme pentru a descrie modul în care forma și simetria pot fi determinate pe baza gamei de unde electromagnetice.
“Găurile de vierme oferă o șansă uluitoare – deși pur teoretică – de a călători în spațiu cu o viteză eficientă, care este mult mai mare decât viteza luminii, adică să călătorești rapid peste tot în univers sau, eventual, în alte universuri”, a spus Konoplya. În plus, găurile de vierme oferă mecanisme de călătorie în timp. [Ca urmare], mulți teoreticieni (și eu sunt unul dintre ei) cred că este un efort util pentru a studia găurile de vierme, în ciuda faptului că observațiile nu au dovedit efectiv că acestea există cu adevărat. Dar la urma urmei, nu a fost dovedit nici contrariul. ”
El a continuat: “Nu sunt convins că găurile de vierme există, dar dacă o fac, sau dacă ele ar putea fi create în viitorul foarte îndepărtat, cine știe, într-un laborator, în opinia mea, acest lucru ar compensa toate eforturile teoreticienilor”.