Am citit cu uimire postarea Prințesei Urbane, Ioana Macoveiciuc – pe Facebook, despre o carte despre cum să-ți altoiești copilul, care urma să apară la editura Curtea Veche Publishing.
În România, rececensământul social a 120.000 de gospodării realizat de UNICEF arată că cel puțin un copil din zece este victima unei forme de violență. În tot acest timp, pe reţelele de socializare, o parte dintre internauţi consideră că părinţii au dreptul să le aplice unele corecţii fizice copiilor. Nivelul cel mai ridicat de vulnerabilitate se regăsește adesea în rândul copiilor cu dizabilităţi, din institutii, cu parinti plecati să lucreze în strainatate, precum și în rândul mamelor minore și al adolescentilor. Actele de violenţă, exploatare şi abuz sunt deseori comise de persoane cunoscute copilului, inclusiv de părinţi, alţi membri ai familiei, îngrijitori, profesori, patroni, organele de impunere a legii, şi alţi copii. Acestea sunt date reale și concrete despre violența împotriva minorilor într-o țară, în care, legea spune că violența împotriva minorului este interzisă.
Cu toate acestea, cartea „Putem crește copii buni într-o lume negativă!”, scrisă de Zig Ziglar și tradusă de Irina Margareta Nistor ar fi avut toate șansele să apară și cine știe, poate chiar să primească un premiu pentru cea mai bună carte de parenting (nici n-ar fi fost imposibil).
Ioana Macoveiciuc: “Vreau să înțeleg cum este posibil ca în 2019 să existe pe piața din România cărți care recomandă lovirea copiilor. Curtea Veche Publishing, vă rog să îmi explicați cum puteți edita și publica așa o porcărie de carte. Lovirea copiilor este nu doar inumană și lipsită de respect, ci și ILEGALĂ în această țară. Sunt sigură că și instigarea la violență împotriva copiilor este ilegală. Salvati Copiii Romania, poate mă ajutați cu o lămurire aici. Libris, cum puteți recomanda părinților o asemenea carte? (atașată poză cu lista de recomandări de la voi pentru părinți, în site)”
Macoveiciuc a și dat câteva exemple de sfaturi de parenting din cartea respectivă: “Bătaia ruptă din Rai înseamnă tărie, și nu slăbiciune”. DA, FRATE, TREBUIE SĂ FII SUPER TARE SĂ BAȚI O FIINȚĂ DE ZECE ORI MAI MICĂ DECÂT TINE, LIPSITĂ DE APĂRARE. Nu, dacă lovești un copil o faci pentru că ești slab, lipsit de autocontrol, și ai nevoie de ajutor.
“Este extrem de important să le dați o bătaie când vă provoacă.” – SIMT EXACT ACELAȘI LUCRU LA ADRESA AUTORULUI ACESTEI CĂRȚI (PĂCAT CĂ E DECEDAT)
“Când copilul trebuie musai bătut, e important și cum o faceți. Nu vă bateți niciodată copilul la mânie.” – BĂTAIA LA MÂNIE E SINGURA DE ÎNȚELES (NU DE SCUZAT), BĂTAIA LA RECE E CRIMĂ CU PREMEDITARE. Cum să-ți lovești copilul când ești calm? DE CE ai face așa ceva? În afară de cazul în care ești un sadic care trebuie închis la nebuni?
“Bătaia transmite acel mesaj de afecțiune, grijă și dragoste care îi ajută (pe copii) să îndepărteze sentimentul de vinovăție. Psihologii spun că sentimentul de vinovăție face mult rău dacă nu este abordat cum trebuie. Când copilul nu ascultă, există un sentiment de vinovăție. Bătaia va ajuta la îndepărtarea acestui sentiment, iar lacrimile îi vor limpezi conștiința.” DECI ÎI BATEM CA SĂ SIMTĂ, DURERE, URĂ ȘI UMILIRE. MULT MAI BINE CA VINA, ABSOLUT!
“Bătaia este necesară, din multe motive, unul dintre ele fiind acela că pentru că între 2 și 12 ani, copiii nu au maturitatea necesară să ascute și să înțeleagă.”DA, PÂNĂ LA 12 ANI VOR ÎNȚELEGE CĂ PĂRINTELE LOR E UN OM DE CARE TREBUIE SĂ STEA CÂT MAI DEPARTE ȘI CĂ ABUZUL ȘI VIOLENȚA SUNT O SOLUȚIE. VOR DEVINE AGRESORI LA RÂNDUL LOR.
“Trebuie să acționați prompt. O bătăiță la fund o să-l facă să priceapă mai bine.”
“Când ajunge la școală, dacă a fost disciplinat cum trebuie în primii ani, nevoia de bătaie scade.”
Din fericire, între timp editura Curtea Veche a anunțat că va retrage cartea „în maximul două zile din toate librăriile” și că regretă eroarea. Și Libris a retras cartea şi a precizat că sugestia de cumpărare a acestei cărți oferită celor care pun în coş cărți de parenting este automată. Nimeni din echipa lor nu cunoştea conținutul cărții.
Despre autorul cărții: Hilary Hinton “Zig” Ziglar (6 noiembrie 1926 – 28 noiembrie 2012) a fost un scriitor american și un speakermotivațional. Ziglar, a fost baptist și republican, mare susținător al fostului guvernator al Arkansasului Mike Huckabee pentru nominalizarea sa la președinție din partea partidului în 2008. Huckabee este unul dintre cei mai aprigi susținători ai lui Donald Trump. Fiica sa, Sarah Huckabee Sanders, este în prezent secretar de presă al președintelui Trump. De ce scriu despre asta. Pentru că nu cred în coincidențe. În 2017, Coaliția pentru Familie a adus în România, într-un soi de turneu, două staruri ale mișcării împotriva căsătoriilor între persoane de același sex din SUA: Kim Davis și Harry Mihet. Despre Kim Davis și nebunia ei am mai scris aici. În SUA, Davis a fost susținută necondiționat de Mike Huckabee, fost guvernator în Arkansas, candidat la președinția SUA în 2008, pastor, politician. Mike Huckabee este recunoscut mai ales pentru lupta pentru eliberarea condiționată a unui deținut considerat extrem de periculos care a molestat un copil și a comis mai multe tâlhării. Omul a fost eliberat și a omorât apoi patru polițiști cu un drum. De ce spun că nu cred în coincidențe. Anul trecut, preşedintele Coaliţiei pentru Familie: „Cazurile de copii bătuţi şi femei ucise de soţi sunt accidente”. Mihai Gheorghiu susţinea că statisticile prezentante de organismele europene dar şi de Poliţia Română nu sunt reale. Acesta a explicat că cifra conform căreia 63% din români îşi bat copiii nu este una reală. „Nu ştiu cine face astfel de sondaje? Organizaţia Salvaţi Copiii? Salvaţi copiii de cine? De părinţi lor, eventual”, a declarat Mihai Gheorghiu. Anul trecut, pozițiile baptiștilor și republicanilor americani au fost reprezentate peste tot în timpul discuțiilor despre Referendum și cumva, încet și sigur, au ajuns mari judecăți de valoare în rândul foarte multor comunități din România. Practic ne-am certat unii cu alții din cauza agendei unor oameni care nu au nimic în comun cu legislația sau modul nostru de trai. Nu mă mir deci că astfel de cărți sunt cât pe ce să apară și nimeni, începând de la editură la traducător sau la distribuitor, nu observă cât sunt de stupide.