Ziua Naţională a Iei este serbată anul acesta pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene. Proiectul de lege privind declararea zilei de 24 iunie „Ziua Iei” a trecut recent de Camera Deputaților, for decizional, și a fost promulgată pe 21 iunie 2022, de către președintele României.
Parte a patrimoniului naţional, cămaşa portului popular a fost îmbrăcată cu mândrie, în trecut, de reginele Elisabeta şi Maria, atât la ocazii publice, cât şi în viaţa particulară.
În ultimii ani, aceasta a devenit un adevărat brand de ţară, fiind inclusă de numeroşi designeri în creaţiile lor.
Iniţiativa acestei sărbători au avut-o, în 2013, membrii comunităţii on-line La Blouse Roumaine.
În 2013, pe 21 ianuarie comunitatea online „La Blouse Roumaine” fondată de Andreea Tănăsescu a propus ca data de 24 iunie să devină o zi dedicată iei. În acelaşi an, odată cu sărbătoarea de Sânziene, „La Blouse Roumaine” a organizat prima Zi Universală a Iei, care a devenit în timp un eveniment global, sărbătorit în peste 50 de ţări.
Pe data de 13 mai 2013, Institutul Cultural Român din New York a inaugurat seria evenimentelor intitulate „La Blouse Roumaine”, scopul evenimentelor fiind de a promova identitatea culturii româneşti în America de Nord.
Frumoasa ie românească a fost şi este, în continuare, sursă de inspiraţie pentru creaţia vestimentară a unor celebri designeri precum Yves Saint Laurent, care a creat, în 1981, o întreagă colecţie intitulată ”La blouse roumaine”, urmat Jean Paul Gaultier, Kenzo sau Tom Ford, care a reinterpretat ia din zona Sibiu, cu broderii negre specifice zonei, şi care a apărut în numărul american al revistei ”Vogue”, în martie 2012, purtată de cântăreaţa Adele. Printre designerii români care s-au inspirat din portul tradiţional românesc se numără Adrian Oianu, Dorin Negrău, Corina Vlădescu, Ingrid Vlasov, etc.
Ia românească, de-a lungul timpului a atras și atenţia artiştilor plastici, fiind imortalizată de pictorul francez Henri Matisse în mai multe tablouri, unul dintre ele – ”La blouse roumaine” (1940) – fiind expus la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris. Un alt pictor român de origine evreiască, Constantin Daniel Rosenthal, a imortalizat-o pe Maria Rosetti, în ”România revoluţionară”, purtând atât ie, cât şi năframă. Ia românească apare şi în tablourile semnate de Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Gheaţă.