Briosele sunt produse de patiserie care se servesc, cel mai des la ceai sau ca desert, dar pot fi intalnite si ca aperitive atunci cand au umplutura sarata. Exista multe tipuri de briose, iar in unele regiuni din Franta sunt socotite „prajiturile miresei”, nelipsind de la nicio nunta.
Iata, asadar, trei retete de briose care va vor face acest sfarsit de iarna mai frumos.
Ingrediente: 400g unt, 500g faina, 50g zahar, 7 oua, 14g drojdie uscata, 1 lingurita sare.
Amestecati drojdia cu faina si cu zaharul. Incorporati 4 oua, pe rand, unul cate unul si adaugati sarea. Amestecati bune compozitia, eventual cu un mixer, la viteza mijlocie si adaugati treptat si celelalte oua. Cand aluatul se desprinde de peretii vasului, adaugati untul taiat in cubulete. Amestecati in continuare pana cand se omogenizeaza compozitia. Lasati aluatul sa dospeasca 2-3 ore la caldura. Trebuie sa-si dubleze volumul. Framantati din nou 5 minute si puneti aluatul la frigider pentru 1 ora. Scoateti-l dupa acest timp si lasati aluatul sa creasca din nou pana cand isi dubleaza volumul. Abia acum poate fi folosit pentru prepararea brioselor de orice fel, mai ales a celor dulci.
Ingrediente: 70g stafide, 5 linguri rom, 300g aluat de briose, 3 linguri smantana dulce, 1 ou, 2 plicuri vanilie, 100g zahar, 2 linguri unt.
Puneti la rehidratat 70g stafide in 5 linguri de rom. Ungeti o tava rotunda cu diametrul de 22cm cu unt si intindeti o foaie din 140g aluat de briose. Ungeti aluatul cu smantana dulce. Intindeti o foaie dreptunghiulara din restul (160g) de aluat de briose. Foaia sa aiba dimensiunile de 20-12cm. Acoperiti si aceasta foaie cu smantana si puneti deasupra stafidele scurse de rom. Rulati foaia si taiati ruloul format in 6 bucati egale. Asezati rulourile peste foaia intinsa in tava rotunda si lasati 2 ore la loc cald, ca sa creasca. Ungeti apoi cu ou batut si coaceti 35 minute la foc potrivit in cuptorul incalzit dinainte. Scoateti din cuptor si cat este calda inca, stropiti briosa cu un sirop fierbinte facut din 100g zahar, vanilie si 6 linguri de apa.
Briose cu fructe in sos de caise sau piersici
Ingrediente: 500g fructe de sezon, 200ml alcool de 40°, 1 lamaie, 100g zahar, 300g aluat pentru briose fine, 2 oua, 4 linguri zahar praf, 400g caise proaspete(piersici) sau fructe din compot, 4 linguri unt.
Taiati in cubulete fructe de sezon si lasati-le sa se macereze 3 ore intr-o solutie de alcool, zahar si zeama de lamaie.
Ungeti tavitele de briose cu unt si intindeti o foaie cu o grosime de 1cm. Foaia trebuie sa imbrace si peretii tavitei. Asezati fructele peste aluat si acoperiti-le cu alta foaie de aluat. Presarati marginile ca sa se lipeasca bine. Lasati briosele la cald sa creasca (1 ora) si apoi ungeti-le cu ou batut pe deasupra si puneti-le la copt in cuptorul incalzit dinainte. Scoateti-le din cuptor cand s-au rumenit bine si cat sunt fierbinti, pudrati-le cu zahar praf.
Sosul: Treceti prin sita metalica (sau blender) caisele (piersicile fructele din compot). Topiti 1 lingura unt si adaugati pulpa de fructe. Tineti pe foc iute 5 minute si apoi turnati sosul peste fiecare briosa. In sos puteti adauga, dupa gust, zahar sau zeama de lamaie.
Vezi si:
https://www.tabu.ro/surprinde-ti-iubitul-cu-un-desert-delicios-tarta-cu-citrice/
https://www.tabu.ro/martisor-dulce-prajitura-fina-cu-dulci/
https://www.tabu.ro/noi-ce-mai-mancam-sanatos-la-birou/