În buzunare sau în geantă, smartphone-ul nostru înregistrează tot. Unde mergem, ce ne place și care ne sunt obiceiurile. Cum să facem ca să limităm colectarea datelor? Mai jos, găsiți un ghid util.
Telefonul ne însoțește zilnic peste tot. De când ne trezim și până ne culcăm, el colectează în permanență date despre noi. Obiceiuri, gusturi, deplasări. Dacă nu suntem atenți, el înregistrează și cea mai mică activitate și nu suntem tot timpul siguri de modul în care aceste informații sunt utilizate. Atunci când ne luăm un telefon nou sau când descărcăm diverse aplicații, nu ne gândim să dezactivăm autorizațiile. Din această cauză, telefonul nostru știe tot: căutările din istoricul de pe internet, muzica favorită de pe Youtube sau ultima pereche de pantofi pe care am comandat-o online. Cu toate acestea, putem și, mai ales, trebuie să le dezactivăm în cazul în care ne-am săturat să primim reclame personalizate sau să fim urmăriți oriunde ne ducem. Iată cinci metode de a limita colectarea datelor!
1. Dezactivarea geolocalizării
În mod prestabilit, geolocalizarea este activă în telefoanele noastre și în toate aplicațiile descărcate. Dacă uneori primim notificări care ne întreabă cum a fost ultima vizită dintr-un anumit loc este din acest motiv. Geolocalizarea poate să fie foarte practică dacă ne pierdem telefonul, dar majoritatea aparatelor electronice au o opțiune de localizare independentă de aceasta. Ca să dezactivați geolocalizarea este suficient să intrați în setările telefonului, tabletei sau calculatorului pentru a opri această funcție. Nu numai că telefonul merge chiar mai bine fără ea, dar nici ultimul joc din telefon nu are nevoie de geoocalizare ca să funcționeze.
2. Crearea de parole puternice
Trebuie să variem parolele! E adevărat că nimeni nu face asta. Este obositor și nu le ținem minte. Dar dacă cineva pune mâna pe una dintre parole, iar noi o folosim pe aceeași pentru 50 de site-uri și platforme (printre care se numără cele de la adresele de e-mail și rețelele sociale), toate devin vulnerabile. Așadar, este recomandat să le personalizăm pentru ca accesul la datele să fie mai dificil. E nevoie să creăm combinații de majuscule + minuscule + cifre + caractere speciale. O metodă din ce în ce mai folosită consistă în a recurge la un generator de parole.
3. Ștergerea aplicațiilor inutile
Aplicațiile au tendința de a se înmulți în telefonul nostru. Le descărcăm o dată, le deschidem de câteva ori, apoi nu le mai folosim niciodată. Dacă nu avem probleme cu memoria telefonului, avem tendința să le păstrăm. Eroare. Chiar și inactive (sau, în orice caz, neutilizate) ele continuă să ne colecteze datele. Motiv pentru care este recomandat să le dezinstalăm pe cele care nu ne mai sunt de folos. De asemenea, trebuie să ne gândim să ștergem ori să cerem dezactivarea anumitor conturi. Astfel, istoricul informațiilor noastre nu mai circulă pe rețelele web.
4. Controlul autorizațiilor
Odată ce ne instalăm o nouă aplicație pe telefon, ea ne cere permisiunea de a accesa anumite informații pentru a putea funcționa: cameră, fișiere media și chiar microfon. Dar de ce un joc cu biluțe are nevoie de microfon? Aceste autorizații fac parte din cele pe care trebuie să le refuzăm atunci când instalăm o nouă aplicație. Putem să o facem direct din magazinul de aplicații din care o cumpărăm/descărcăm gratuit. Avem în permanență acces la setări și putem să le schimbăm în orice moment.
5. Utilizarea unui VPN
Poate este o modalitate extremă, dar dacă ne dorim cu adevărat o securizare optimă a datelor, VPN-ul este soluția cea mai bună. Mai ales dacă avem multe activități profesionale pe care le desfășurăm online și nu ne dorim să le împărtășim cu necunoscuți. Această rețea privată virtuală codifică în integralitate acțiunile de pe aparatele electronice și le protejează în cazul furturilor sau al colectărilor de date efectuate fără consimțământ. VPN-ul bruiază canalele care conduc la adresele IP și ne fac mai greu de urmărit. Atenție la alegerea unuia de încredere, fiindcă datele sunt centralizate pe un server pe care noi îl selectăm.
sursa: Femme Actuelle