Plânsul este văzut în general ca o emoție negativă, ceea ce este adevărat într-o oarecare măsură, deoarece oamenii plâng atunci când nu sunt mulțumiți de ceva. Vărsând câteva lacrimi, nu ne vom arăta partea mai slabă – de fapt, ne ajutăm ochii și restul corpului în multe moduri diferite. În unele situații, ne poate ajuta chiar să adormim mai repede.
Dar există și aspecte pozitive ale plânsului.
Lacrimile sunt secretate când plângi. Ele provin dintr-o glandă numită glandă lacrimală din ochi. Nu mulți oameni știu că lacrimile rezultate din plâns au electroliți și proteine care sunt utile pentru corpul nostru. Unii dintre electroliții prezenți în lacrimile umane includ potasiu, sodiu, magneziu, zinc și calciu. Lacrimile conțin, de asemenea, proteine utile, cum ar fi Lacritina, Lactoferina, Lizozima și Lipocalina. Știm că lizozima are proprietăți antibacteriene. Așadar, data viitoare când plângi, încearcă să-ți sorbi lacrimile, deoarece electroliții și aminoacizii prezenți în lacrimi sunt bune pentru corpul tău. Sorbind lacrimile tale este cel mai natural mod de a lua electroliți.
Cercetările au arătat că plânsul îți poate oferi beneficii pentru sănătate.
- Poate îmbunătăți vederea.
Când nu am avut ocazia să bem suficientă apă într-o zi plină, de obicei ne simțim însetați și poate un pic deshidratați. Ei bine, ochii noștri nu sunt diferiți, deoarece trebuie, de asemenea, să rămână hidratați și să obțină apă. Deci, atunci când plângem, ne ajutăm ochii să se rehidrateze și acest lucru ar putea crește concentrarea și îmbunătăți vederea.
În plus, în fiecare zi, suntem expuși la o mulțime de praf, murdărie și resturi, toate acestea putând să ne irite ușor ochii. De fapt, ne poate face rău și chiar ne poate agrava vederea. Plânsul va ajuta ochii să se curățe și să elimine orice iritant, dar cea mai bună parte este că lacrimile conțin lizozimă. Aceasta este o substanță chimică anti-bacteriană care ajută ochii să lupte împotriva infecțiilor.
- Poate curăța nasul.
Canalele noastre lacrimale sunt conectate cu interiorul nasului nostru. Acesta este motivul pentru care ne curge nasul atunci când plângem. Plângând, îndepărtăm iritanții și bacteriile din nas, la fel ca și cu ochii noștri.
- Ajută bebelușii să respire și să doarmă.
Primul plâns al bebelușului atunci când ajung pe lume le ajută plămânii să se adapteze la noul mediu ți le curăță canalele respiratorii de secreții.
Plânsul îi ajută să doarmă mai bine noaptea. Într-un studiu în care bebelușii erau culcați cu plânsul controlat, s-a descoperit că plânsul a crescut durata somnului și a redus de fapt numărul de treziri. De fapt, chiar și un an mai târziu, plânsul nu afectează nivelul de stres la sugari și nu afectează negativ legătura părinte-copil.
- Poate ajuta la recuperea emoțională.
Plânsul nu apare doar atunci când ne simțim triști. Unii oameni plâng când sunt stresați, speriați sau foarte fericiți. Cercetătorii cred că plânsul în aceste moduri diferite ne poate ajuta să ne restabilim echilibrul emoțional. Plânsul este o modalitate prin care corpul se poate recupera după ce trece pritr-o emoție puternică.
Lacrimile emoționale sunt cele care au mai multe beneficii pentru sănătate. Deși trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru, se crede că acestea conțin hormoni ai stresului și alte toxine.
- S-ar putea să vă ajute să adormiți mai repede.
Tindem să ne simțim în general mai bine după ce plângem și există un motiv pentru asta. Deoarece plânsul ne elimină corpul de hormoni și toxine, scade nivelul de stres. Acest lucru ne ajută să dezvoltăm un sistem imunitar mai puternic și scade șansele de a lua în greutate.
De asemenea, pentru că ne vom simți mai puțin stresați, tensiunea noastră arterială poate scădea și ne poate ajuta să adormim mai repede.
- Poate calma durerea.
Pe lângă faptul că plânsul este auto-liniștitor, lacrimile emoționale ajută la eliberarea endorfinelor și a oxitocinei. Acestea sunt aceleași substanțe chimice care îi fac pe oameni să se simtă bine, ceea ce vă poate ajuta să îndurați durerea emoțională și fizică.