Tabu
HEALTH

6 semne că-ți lipsește vitamina D

Se estimează că aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume au o deficiență de vitamina D. Numărul este semnificativ, iar această deficiență poate duce la multe probleme de sănătate care necesită, de obicei, atenția imediată a oamenilor.

Desigur, aceste simptome nu sunt cauzate doar de această deficiență, dar poate fi unul dintre numeroasele motive. Oricare ar fi cazul, ar trebui să vă consultați întotdeauna cu medicul dacă simțiți că aveți oricare dintre simptomele pe care le menționăm mai jos.

1. Căderea sau rărirea părului

Vitamina D este esențială pentru celulele pielii care procesează cheratina, proteina care este necesară pentru creșterea părului și a unghiilor. Deci, atunci când nu este suficientă, cheratina nu este produsă la nivelurile necesare și părul nostru are de suferit. De fapt, deficiența de vitamina D este adesea asociată cu alopecia și rărirea părului atât la bărbați, cât și la femei. Au existat multe studii și cercetări care au ajuns la aceleași rezultate, ceea ce înseamnă că sunt necesare schimbări în alimentația noastră.

2. Probleme de somn

Această vitamină joacă un rol foarte important în a avea modele de somn de succes. Studiile au arătat că o deficiență de vitamina D poate duce la insomnie, tulburări de somn, mai puțin somn reparator și mai puține ore de somn. La unii oameni, poate duce chiar la apnee în somn, în care respirația cuiva nu este reglată și le întrerupe somnul toată noaptea.

3. Boli mai frecvente

Unul dintre scuturile pe care corpul și sistemul tău imunitar le pot avea ca apărare împotriva bolilor și virușilor este vitamina D. Deci, atunci când organismului tău îi lipsește această vitamină, îți este mult mai ușor să contractezi viruși și să te îmbolnăvești des. Răceala, bronșita și pneumonia pot apărea mult mai ușor atunci când lipsește vitamina D. Cu alte cuvinte, această vitamină este foarte importantă pentru sistemul tău respirator și pentru menținerea sănătății acestuia.

4. Dureri osoase și articulare

Studiile au arătat cum deficitul de vitamina D crește șansele de a avea artrită reumatoidă mai târziu în viață. Acest lucru se datorează faptului că ajută la menținerea masei osoase din corpul nostru, ajutând la absorbția calciului. O altă analiză științifică a arătat că persoanele care sufereau de dureri musculare cronice și alte probleme legate de oase au avut tendința de a avea niveluri mai scăzute de vitamina D.

5. Senzație de oboseală tot timpul

Oboseala poate avea multe cauze, inclusiv stresul, anxietatea, depresia și deficitul de vitamina D. Un studiu, la care au participat 480 de persoane cu această deficiență, a arătat că toți au experimentat oboseală. Acest lucru se datorează faptului că oasele și mușchii mai slabi pot face ca întregul corp să se simtă mai obosit. Fixarea dietei și începerea consumului de suplimente pot avea succes în a aduce înapoi energia pierdută.

6. Vindecarea rănilor durează mai mult

Se știe că persoanele cu diabet au probleme în a-și vindeca rănile, dar dacă nu suferi de asta, atunci poate că ai un deficit de vitamina D. S-a demonstrat că această vitamină poate regla factorii de creștere ai țesuturilor noi. De asemenea, într-un studiu, s-a arătat că persoanele cu ulcer la picior aveau mai multe șanse să sufere de această deficiență. În cazuri mai simple, s-ar putea să observați că rănile minore necesită un timp anormal de lung pentru a se vindeca, ceea ce ar putea însemna că aveți deficiență de vitamina D.

Cum să-ți crești nivelul de vitamina D

  • Surse alimentare: îmbunătățirea dietei ar trebui să fie întotdeauna prima alegere, iar alimente precum peștele gras, gălbenușurile de ou, laptele integral și iaurtul sunt surse bune de vitamina D.
  • Suplimente: poate doriți să întrebați medicul despre care doză este cea mai bună pentru dumneavoastră să o consumați zilnic.
  • Baia de soare: deși acesta este cel mai natural mod de a primi vitamina D, trebuie să aveți grijă la momentele din zi în care vă expuneți la lumina soarelui. Cel mai bine este să aplicați protecție solară cu 20 de minute înainte de a ieși la soare și să evitați intervalul de timp între 10:00 și 16:00. Asigurați-vă că aplicați din nou crema de protecție solară după înot sau după 2 ore de la prima aplicare.

ARTICOLE SIMILARE

De ce nu ar trebui să dormim pe aceeași față de pernă 2 zile la rând

Andreea Damian

11,6 miliarde de microplastice ajung în organism când bem ceai la pliculeț

Andreea Damian

Dacă vezi o umflătură în palmă după vizita la dentist mergi de urgență la medic. Iată motivul!

Andreea Damian

Antrenorul lui JLo te învață ce trebuie să faci ca să ai un abdomen plat

Andreea Damian

Tocofobia: teama de a naște – apărută din cauza mediului online

realitatea

Adevărul despre mâncarea expirată: datele de pe ambalaje generează munți de deșeuri

Andreea Damian

Scrie un comentariu