De când s-a demonstrat că dieta mediteraneană e cea mai sănătoasă, oamenii și-au dat seama de importanța consumului de alimente proaspete și sănătoase. Din păcate, mulți greșesc când consumă mereu același produs.
Explicația e simplă: așa numitele super-alimente nu pot oferi toți nutrienții necesari pentru sănătate. Vei fi susprins, dar există supradoza cu alimente sănătoase. Iată ce se întâmplă când consume în exces aceleași feluri de mâncare.
Morcovi
Morcovii conțin beta-caroten, pe care corpul nostru îl transformă în vitamina A. Nu există exces de vitamina A, dar există exces de beta-caroten, care provoacă carotenemie. Carotenemia reprezintă prezența în singe a pigmentului galben carotenic, determinând creșterea carotenoizilor în sânge. Poate conduce la modificarea culorii pielii (xantodermia sau carotenodermia) și depunerea sa secundară în straturile profunde ale pielii.
Carotenemia este mai ușor de observat la persoanele cu pielea de culoare deschisă și se poate prezenta direct prin culoarea portocalie a palmelor și tălpilor la persoanele mai închise la culoare.
Apă
Prea multă apă poate crea un dezechilibru electrolitic prin scăderea nivelului de sodiu atunci când rinichii nu o mai pot procesa. O altă consecință, în cazuri extreme, este acumularea de apă în creier, care îl face să se umfle și crește presiunea, deoarece craniile nu se pot întinde. Deși foarte rare, ambele cazuri au fost observate la sportivi care au o nevoie compulsivă de a se rehidrata după o lungă sesiune de antrenament sau la persoanele cu probleme renale.
Avocado
Avocado conține fibre și o mare cantitate de vitamine. De asemenea, vă poate ajuta să scădeți nivelul de colesterol rău (LDL) și să vă mențineți celulele datorită conținutului ridicat de grăsimi monosaturate. Dar grăsimea rămâne în continuare grăsime. Un singur avocado conține 240 de calorii, ceea ce reprezintă aproximativ 10% -20% din aportul caloric ideal al unei persoane și ingerarea de prea multe calorii poate duce la blocarea arterelor.
Sfeclă roșie
Sfecla este o mare sursă de vitamine și minerale. De asemenea, conține numeroși oxizi azotici pe care corpul tău îi transformă în nitrați, ceea ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Acestea sunt apoi transformate în nitrosamine, care se găsesc și în carne, ceea ce înseamnă că ar putea crește șansele de a dezvolta boli. Din această cauză, ar putea fi cel mai bine să evitați combinația de sfeclă și carne roșie.
Alge marine
Algele marine sunt un exemplu rar de produse nonanimală bogat în vitamina B12, ceea ce îl face un excelent înlocuitor al cărnii în dietele vegane și vegetariene. Sunt considerate superaliment deoarece vă ajută să slăbiți datorită conținutului său bogat în iod și fibre. Dar un aport ridicat de iod poate duce la probleme tiroidiene și chiar la creșterea în greutate. Algele marine pot conține, de asemenea, cantități mari de metale grele, în funcție de locul în care a crescut.
Soia și derivații săi
Soia e bogată în nutrienți, inclusiv vitamina B, fibre, potasiu, magneziu și proteine de înaltă calitate. Este considerată o proteină completă, deoarece conține toți cei 9 aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce. Dar dacă ați schimbat dieta recent din cauza problemelor tiroidiene, aveți grijă: soia ar putea interfera cu medicamentele hormonale utilizate pentru tratarea hipotiroidismului la pacienții de sex feminin.
Semințele de chia
Deși semințele de chia sunt considerate super-aliment din cauza conținutului ridicat de omega-3, nu s-au găsit până în prezent dovezi ale beneficiilor lor pentru sănătate, în special în ceea ce privește bolile cardiovasculare. Omega 3 conținută în semințele de chia este mai greu de absorbit decât cea oferită de somon. Sunt însă foarte calorice. 100 g de semințe conține 500 de calorii.