Anul 2020 este unul atipic. Din cauza pandemiei, timp de câteva luni, oamenii s-au oprit din goana nebună după orice și au avut timp să se concentreze asupra propriei persoane. Unii ar spune „datorită pandemiei”, nu „din cauza”.
Perioada de izolare a trecut, dar viața nu a revenit la cum era până în februarie. Și, din ce spun specialiștii, nici nu vom reveni prea curând la ritmul de atunci. Restricțiile și instinctul de conservare ne împiedică să mai mergem prin locurile pe care le frecventam, sau să mai avem activitățile de altădată. Astfel, ne rămâne mai mult timp liber.
Te recunoști în acest scenariu? Dacă ai timp suplimentar și te plictisești, iată cum ai putea să-l valorifici. Există întotdeauna ceva de făcut, totul este să ai voință. 7 idei:
1. Fă mișcare
„Men sana in corpore sano”, spuneau latinii. Cine nu cunoaște acest dicton: „Minte sănătoasă în corp sănătos”. Rezervă-ți o bună parte din timp exercițiilor fizice. În casă poți face flotări, abdomene, genuflexiuni, poți exersa cu ganterele sau pe stepper. Dacă ai bandă de alergat, poți chiar să alergi, dar e recomandat să faci această activitate în aer liber, mai ales că parcurile sunt deschise.
În același timp, încearcă să găsești câteva momente pentru a te relaxa și a te gândi la lucruri care îți aduc liniștea sufletească. Forma fizică bună și gândurile bune îți dau o energie pozitivă care te ajută să reușești tot ce îți propui.
2. Gândește-te la continuarea carierei
O altă vorbă: „Viața îți va fi cum îți sunt gândurile”. Gândirea pozitivă te va ajuta să ai succes în carieră, să vezi continuări ale activității pe care nu aveai cum să le întrezărești din cauza faptului că erai mereu pe fugă.
Acum, pentru că ai mai mult timp la dispoziție, poți relua proiectele puse în stand-by. Eventual, poți căuta și sponsorizări. Este adevărat că unele sectoare ale economiei sunt în declin, însă vei avea o surpriză plăcută dacă vei bate la poarta potrivită.
3. Promovează-te pe Internet
În contextul dat, lumea rezolvă tot ce se poate apelând la soluții online. Afacerile își găsesc clienții pe Internet, deci cu siguranță că și publicul tău țintă este acolo. Citește cărți și ghiduri de marketing online, pentru a afla cum te poți promova eficient în acest mediu.
4. Acordă timp dezvoltării personale
Nu rata niciun prilej de a te specializa în profesia ta sau de a învăța să faci ceva nou. Așa cum am spus, online-ul este cheia. Pe Internet găsești cursuri despre orice, gratuite sau cu plată.
Te relaxezi când pictezi sau când cânți la chitară și crezi că ai și ceva talent? Fă un curs online și devino mai bun. Sau poate vrei să te reprofilezi. De exemplu, să urmezi o carieră de programator. Chiar dacă pornești de la zero, în șase luni de învățare asiduă te poți apuca de treabă.
5. Vorbește cu oameni deja implicați în domeniul vizat
Să rămânem la exemplul cu reprofilarea spre o carieră de programator. Dacă nu știi multe despre IT, nu prea știi „de unde să o apuci”. Este de mare ajutor să vorbești cu oameni care deja activează în acest domeniu. O întrebare firească: „Cu ce limbaj de programare ar trebui să încep?”.
6. Poartă-te frumos cu ceilalți
Psihologii au tot vorbit despre starea de stresul acumulat lunile în care nu am mai avut libertatea de altădată. Acest stres se materializează și prin ieșiri nervoase la adresa celor din jur, de multe ori fără ca ei să aibă o vină reală. Când ești nervos, încearcă să îți descarci energiile negative lovind într-un sac de box sau, dacă nu ai așa ceva, într-o pernă.
7. Fă lucruri distractive
Desigur, te poți detensiona și fără violență. Râsul este cel mai bun remediu. Uită-te la un serial de comedie. Sau fă altceva care te relaxează. Joacă la ruletă online, poate obții și profit. S-a demonstrat științific că banii „iau stresul cu mâna”.