Curățarea feței este un pas important din rutina zilnică de înfrumusețare. Indiferent de cât de obosită ești la sfârșitul zilei, trebuie neapărat să-ți cureți tenul foarte bine de orice murdărie, înainte de a te băga la somn. Dar curățarea feței reprezintă mai mult decât să te speli pur și simplu cu apă și săpun special pentru față, susțin dermatologii.
„Cu atât de multe produse de curățare sofisticate, blânde, care nu vor afecta pielea, folosind-o pe cea potrivită permite produsele hidratante și anti-îmbătrânire să se absoarbă mai eficient.”, spune Dr. Doris Day, dermatolog în New York și autorul cărții Forget the Facelift. În mod clar, puțină apă și un scrub nu va curăța fața cum trebuie.
7 mituri despre spălatul pe față, demontate de dermatologi
Mitul 1. Spălarea feței cu apă și săpun este suficientă
Este mai mult un proces în doi pași. Mai întâi dai jos machiajul, apoi aplici o cremă emolientă pe bază de ulei sau un demachiant pentru a dizolva protecția solară și resturile de machiaj. La final ștergi tenul cu apă micelară.
Mitul 2. Ar trebui să te speli pe față de două ori pe zi
Spălarea feței de două ori pe zi nu este necesară pentru toate tipurile de piele. Pentru pielea uscată sau sensibilă este suficient să fie curățată o dată pe zi, seara. În schimb pielea grasă ar putea avea nevoie de curățare de cel puțin două ori pe zi. Cu toate acestea, dacă faci sport sau ai un machiaj încărcat, se recomandă spălarea feței după sală sau, respectiv, înainte de culcare.
În general, demachierea înainte de culcare este recomandată nu doar pentru a îndepărta machiajul, ci și pentru a elimina praful, murdăria și substanțele poluante din atmosferă care se acumulează pe pielea noastră în timpul zilei. Aceste particule pot provoca leziuni oxidative și pot contribui la descompunerea colagenului și la apariția ridurilor. Dacă folosești produse cosmetice de noapte, care lasă un reziduu uleios sau un film gras pe piele, cel mai probabil, vei simți nevoia să te demachiezi și dimineața.
Mitul 3. Curățarea tenului închide porii
Poți sări peste ritualuri precum masajul feței pentru a crește circulația sau stropirea cu apă rece pentru a-ți „închide” porii. „Porii nu se deschid și nu se închid”, spune Downie. De fapt, căldura sau frigul extrem pot agrava probleme precum rozaceea și roșeața. Aburii calzi de la duș contribuie la deblocarea porilor și la exfolierea mai profundă a pielii.
Mitul 4. Cumperi un produs de curățare în funcție de tipul de ten
Indiferent ce tip de ten ai, asigură-te că lista de ingrediente nu conține parfum, care poate fi iritant; parabeni (conservanți potențial toxici); sau săpun care se usucă. Desigur, persoanele cu pielea uscată ar trebui să folosească formulele cu adaos de hidratare, cum ar fi glicerina sau untul de shea, iar cele cu pielea grasă o spumă care lasă pielea curată. De asemenea, Academia Americană de Dermatologie recomandă evitarea alcoolului în substanțele de curățare care pot fi abrazive pentru piele.
Mitul 5. Scruburile sunt cele mai bune produse de curățare
Un demachiant cu acid salicilic sau glicolic este mai blând și mai eficient decât scruburile și ambele oferă beneficii anti-îmbătrânire și ajută la prevenirea exfolierii.
Mitul 6. Folosești un toner pe bază de alcool
Un toner pe bază de alcool elimină uleiurile naturale. Tonerele blânde calmează pielea și echilibrează nivelul pH-ului, dar cu un produs de curățare adecvat, nu aveți cu adevărat nevoie de acest pas.
Mitul 7. Spălarea feței cu o perie specială asigură cea mai bună curățare
Spălarea feței cu un burete sau un dispozitiv mecanic nu ajută la îndepărtarea sebumului sau a resturilor de machiaj de pe suprafața pielii. În timp, pielea ta va răspunde la o exfoliere mecanică și agresivă, producând mai mult sebum, ceea ce poate duce la înfundarea porilor. Acest obicei devine adesea un cerc vicios.
2 comentarii