Tabu
BEAUTYSlider

7 moduri în care pielea ta reacționează la situațiile de zi cu zi

Pielea este, fără îndoială, o parte foarte importantă a corpului tău. Este, de fapt, cel mai mare organ din corpul uman. Dar, în ciuda acestui fapt, rămâne încă un organ misterios. Desigur, toată lumea știe că își poate schimba culoarea, textura și aspectul, de exemplu, după ce a stat la soare. Însă unele alte reacții, cum ar fi înroșirea sau obținerea ridurilor în jurul ochilor, ne pot oferi o înțelegere mai profundă a modului în care funcționează corpul nostru.

Pielea noastră este complet reînnoită în fiecare lună

Probabil știi deja că pielea ta este alcătuită din miliarde de celule. Din acest număr extrem de mare, aproximativ 30.000 până la 40.000 de celule se pierd sub formă de fulgi. Și asta doar într-un minut. Practic pierzi până la 40 kg de piele în 5 ani de zile! Desigur, nu observi asta. Pielea moartă cade fără să scoată un sunet sau să lase urme. Pur și simplu devine praf. Acest proces poartă numele de regenerare. Cu alte cuvinte, majoritatea oamenilor își schimbă complet pielea după 2 săptămâni până la o lună.

De ce ne înroșim?

Înroșirea este un răspuns natural pe care nu îl putem controla. Este modul în care corpurile noastre reacționează fără ca noi să putem face nimic pentru a-l preveni. S-ar putea chiar să spuneți că, cu cât vrem să ascundem că ne este rușine de ceva, cu atât devenim mai îmbujorați. Când simțim rușine sau regret, adrenalina din organism crește, inima bate mai repede și respirația este accelerată. Vasele de sânge se dilată astfel încât sângele este pompat mai rapid.

De ce unii oameni au pistrui

Pistruii sunt acele puncte mici pe piele care conțin cantități foarte mari de melanină. Melanina este proteina care este responsabilă de pigmentarea pielii noastre, a ochilor și a părului. Aceasta este produsă de celule speciale numite melanocite. În cazul oamenilor cu pistrui, aceasta este produsă sub formă de puncte mici care, expuse în timp îndelungat la lumina Soarelui, devin mai proeminente. De asemenea, devin mai palide, puțin vizibile, în timpul anotimpurilor reci când zilele sunt mai scurte și lumina Soarelui mai slabă.

De ce pielea se înroșește când este arsă de soare

Melanina este, din nou, responsabilă pentru pielea bronzată. Culoarea arămie pe care o dorim cu toții nu este altceva decât reacția pielii la ceea ce considerăm a fi un atac cu raze UV. Melanina acționează ca un fel de barieră și își crește concentrația, absorbind aceste raze pentru a evita deteriorarea ireparabilă. Acesta este motivul pentru care suntem bronzați după expunerea moderată la soare. Dar nu toate tipurile de piele produc aceeași cantitate de melanină. Uneori, cantitatea produsă nu este suficientă pentru a împiedica razele UV să ajungă la straturi mai adânci ale pielii noastre. În acest caz, acele straturi sfârșesc prin a fi deteriorate și așa apar arsurile solare.

Pielea noastră este plină de bacterii

Pe parcursul vieții de adult, până la 1.000 de specii diferite de bacterii trăiesc în pielea ta. Aceste organisme, care sunt create de propriul nostru corp, sunt de obicei bune și de multe ori sunt necesare. Ele ajută la lupta împotriva altor agenți patogeni. Dar în anumite condiții, cum ar fi factorii de mediu, îmbătrânirea, stresul, anxietatea și expunerea excesivă la soare, acele bacterii bune se pot întoarce împotriva noastră și pot cauza diverse probleme ale pielii. Cele mai frecvente probleme sunt dermatita, acneea și rozaceea.

De ce ni se face pielea de găină?

Frigul, un zgomot care ne sperie sau un cântec frumos, toate pot declanșa „pielea de găină”. E un mecanism de apărare ancestral. Când e frig sau când trecem printr-o emoție puternică firele de păr de pe corp se ridică și se formează mici umflături pe suprafața pielii noastre, la baza acestor fire de păr. Se numește piele de găină, pentru că efectiv în acel moment pielea noastră seamănă cu cea a găinilor jumulite de pene.

De ce ni se încreţesc degetele în apă

Pielea încreţită oferă oamenilor un control mai bun asupra obiectelor, ceea ce i-ar fi putut ajuta pe strămoşii noştri să smulgă din pământ plantele umede atunci când căutau hrană: De asemenea, aceştia ar fi beneficiat de un echilibru sporit atunci când se aflau într-un mediu umed şi alunecos, explică oamenii de ştiinţă. Oamenii cred că degetele se încreţesc deoarece absorb apă şi se umflă, producând astfel faldurile vizibile ochiului liber. Acest lucru a fost infirmat însă de studii care au arătat că efectul de încreţire dispare atunci când nervii din degete sunt secţionaţi. De fapt, degetele nu se umflă, ci se îngustează, deoarece vasele de sânge din interiorul lor se contractă. Efectul este controlat de sistemul nervos autonom, cel ce gestionează şi ritmul inimii şi respiraţia.

ARTICOLE SIMILARE

Cum poți adormi în 60 de secunde cu metoda 4-7-8

Andreea Damian

„Like a Prayer” a Madonnei, piesa care a înfuriat Vaticanul, a împlinit 30 de ani

Andreea Damian

Netflix lansează un magazin care vinde piesele iconice din serialul „Emily in Paris”

Andreea Damian

Contraceptivele întăresc relația de cuplu dar uneori pot provoca depresie

Andreea Damian

Ce nuanta de HD te reprezinta vara acesta?

realitatea

Rihanna ne recomandă ce manichiură să purtăm vara aceasta

Andreea Damian

Scrie un comentariu