CIUPERCI
1 legături ceapă verde
1 legături usturoi verde
1 legături mărar verde
10 ml ulei
sare
Preparare
Curăţaţi legumele, puneţi la fiert cartofii tăiaţi în sferturi şi morcovii întregi în apă cu sare. Fierbeţi timp de 10 minute 4 ouă. Scurgeţi apa de pe cartofi şi puneţi morcovii la răcit. Din cartofi faceţi un piure, adăugând untul. Lăsaţi piureul la răcit puţin, apoi adăugaţi 2 ouă bătute, făina, verdeţurile tăiate mărunt, morcovii şi telemeaua tăiate în cubuleţe sau bastonaşe, după plac. Ungeţi cu ulei o tavă de chec, puneţi în tavă un strat de amestec cu cartofi, deasupra aşezaţi ouăle fierte, curăţate, întregi, unul lângă altul. Acoperiţi cu amestecul de cartofi rămas, nivelaţi-l şi ungeţi-l pe deasupra cu ulei. Puneţi la cuptor, la foc potrivit, până când rulada se rumeneşte uniform. Lăsaţi-o la răcit înainte de a o tăia.
CIUPERCI UMPLUTE CU CAȘCAVAL ȘI MĂSLINE
Un aperitiv cu care ieși repede din încurcătura când ai musafiri neașteptați! Eu am folosit ciuperci românești, cașcaval slovac Koliba și masline grecești Terra Creta – o combinație delicioasă.
Ingrediente
500 gr ciuperci albe întregi
200 gr cașcaval ras
100 gr rondele fine de măsline verzi fără sâmburi
3 linguri smântână (opţional)
după gust, sare
1/4 linguriță piper verde proaspăt măcinat
1/2 lingurițp busuioc verde tocat
1 lingură ulei de măsline extravirgin
Preparare
Curăţaţi ciupercile, decojindu-le fin. Nu se recomandă spălarea îndelungată deoarece absorb apă. Rupeţi piciorușele ciupercilor şi tocaţi-le fin. Prăjiţi-le în ulei la foc mic timp de 2-3 minute, apoi adăugaţi piperul, sarea şi busuiocul. Amestecaţi cu cascavalul ras şi cu smântână. Cu ajutorul unei linguriţe puneţi această umplutură deasupra ciupercilor. Încălziţi cuptorul la foc mic şi coaceţi-le timp de 18-20 minute. Simplu, dar foarte gustos!
Sfaturi de la Bucătărescu:
-cașcavalul ideal pentru aceasta combinație este cel puțin afumat, de pilda Hrinovec
-măslinele verzi tăiate rondele – recomand Terra Creta
-extra topping: pasta de ardei kapia fiartă în ulei de măsline
-mirodenie surpriză: negrilica (sau kaloonji) de la Bazarul cu Mirodenii
CLĂTITE CU ROȘII ȘI BRÂNZĂ DE CAPRĂ
Clătitele rămân la fel de populare și pot fi reinterpretate în fel și chip. De la clătita cu șorici a lui Bucătărescu la clătita dietetică dintr-un ou și o bananaă a Monicăi Gabor, e loc de orice improvizație!
Ingrediente
1 cană lapte
1 ou
1/2 cană făină
50 ml ulei de prăjit
după gust – sare, piper
100 gr brânză de capră rondele
4 bucăți roșii cherry
Preparare
Într-un castron/blender, amestecați laptele, făina, oul, sarea, piperul. Dați la frigider pentru 2-3 ore. Acesta este, de fapt, secretul clătitelor pufoase. Cu cât stă mai mult aluatul în frigider, cu atât se “pufează” pentru că făina absoarbe lichid. Compoziția finală de clătite trebuie să aibă aspectul de smântână mai grosuță.
Într-o tigaie încinsă, se pune foarte puțin ulei, numai cât să o acopere, ca un film. Turnați amestecul de clătite cu ajutorul unui polonic și răspândiți-l repede în toată tigaia. Puneți pe foc și, după un minut, întoarceți clătita cu ajutorul unei spatule sau în aer – dacă sunteți curajos.
Repetați procesul până terminați de făcut clătitele. Puneți hârtie de pergament într-o tavă. Pe fiecare clătită puneți o felie de roșie și o felie rotundă de brânză de capră. Împăturiți fiecare clătită în patru și asezați frumos clătitele astfel umpute în tavă.
Dați la cuptor câteva minute până când clătitele capătă o frumoasă și ațâțătoare culoare aurie. Alternativ, se poate folosi telemea sau cașcaval.
TON TATAKI CU PIUREU DE BROCCOLI
Ton japonez pregătit în stil talian – iată o demonstrație de fusion! Rețeta face parte din programul de educație culinară “50 de săptămâni în bucătăriile lumii” derulat de Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis și Restaurantul Il Corso.
Ingrediente
200 gr sashimi de ton roșu
10 gr piper negru
3-4 buc cuișoare
50 ml ulei de măsline Arpis
după gust, sare
60 gr cartofi fierți
120 gr broccoli fiert
20 gr unt
20 ml lapte
după gust, sare, piper (pentru piureu)
Mod de preparare ton tataki :
Cuișoarele și piperul se pisează. Tonul se trece prin amestecul de condimente și se pune la sotat pe toate părțile, până capătă o crustă arămie, într-o tigaie cu ulei încins. La sfârșit, tonul se taie în 6 – 7 felii egale.
Mod de preparare piureu broccoli :
Cartofii și broccoli se fierb separat. După fierbere, se lasă la scurs și se amestecă ușor cu mixerul, împreună cu untul și laptele, până când se obține o pastă omogenă. Se adaugă sare și piper după gust.
SALATĂ CU BRÂNZETURI, MIGDALE ȘI ANȘOA
…Nu trebuie să fii un mare gastronom pentru a o pregăti!
Ingrediente
3 x 80 gr brânză maturată (3 feluri)
100 gr migdale
50 gr stafide aurii
100 gr roșii cherry
100 gr rulouri de anșoa
150 gr salată rucola
2 linguri dressing din ulei de măsline și lămâie
Preparare
Brânzeturile – rase sau făcute cubulețe – pot fi diverse, după gust: de la felurite cașcavaluri autohtone la Gouda, Emmenthal sau Parmigiano Reggiano. Rulourile de anșoa pot fi și ele înlocuite cu pește afumat, de pildă hering sau macrou, sau chiar cu batog de crap. Dacă rucola vi se pare un pic prea iute pentru gustul vostru, merg și alte frunzulițe verzi de salată. La dressing, se poate folosi oțet balsamic, iar lămâia poate fi înlocuită cu limeta. Măslinele, verzi sau negre, sunt și ele binevenite în combinație, ca și crutoanele. Migdalele pot fi crude sau, după preferință, trase un pic la tigaie. Iar stafidele merită să fie lăsate să capete nițel volum în vin. Un vin pe care îl vom regăsi și în pahar: Rose Floarea Soarelui de la Cramele Halewood!