Lenjeria este unul dintre cele mai importante articole de vestimentație intimă ale omului modern. Iată cum s-a schimbat atitudinea față de lenjerie, cum era purtată în trecut și cine sunt inventatorii unor articole de lenjerie.
1. Sutienul a fost inventat într-o singură seară
Până în 1914, corsetul avea rol de sutien, de fapt erau corsete strânse, doar că scurte. Mary Phelps Jacob și-a dat seama că un corset nu se potrivea cu rochie ei diafană. Cu ajutorul cameristei sale, tânăra a legat două batiste din mătase de o panglică din bumbac roz şi a obținut un obiect prin care sânii erau fixați sub rochie.
Mai târziu, și-a brevetat invenția și apoi și-a vândut brevetul sub presiunea celui de-al doilea soț, care nu a aprobat activitățile sale. Femeia a vândut patentul invenţiei sale celebrei companii Warner Brothers pentru suma de 1.500$ și a câștigat din aceasta cel puțin 15 milioane de dolari.
2. Primele cămăși de noapte le purtau doar aristocrații
Doar în Evul Mediu o cameră de noapte a devenit vestimentația de somn. Înainte, oamenii, mergeau la culcare dezbrăcați sau în hainele pe care le purtau în timpul zilei. Doar oamenii înstăriți își puteau permite o cămașă de noapte din țesătură fină. Mai mult decât atât, cămașa de noapte era purtată nu doar de femei, ci și de bărbați.
La sfârșitul secolului XIX, pijamalele au intrat în uz.
3. Neglijeul a fost inventat de către favorita regelui.
Neglijeul a fost inventat de Marquise de Pompadour, favorita regelui francez Louis XV. Era o haină de casă datorită căruia erau evidențiate atuurile siluetei și ascunse defectele.
4. Instituirea Ordinului Jartierei
Conform unei legende, Ordinul Jartierei (creat în 1348), care, în același timp, poate fi deținut doar de 24 de persoane, este asociat cu o scenă picantă. Se spune că, la un bal, la Calais, Catherine Montagu, contesă de Salisbury, metresa regelui Eduard al III-lea, a lăsat să-i cadă jartiera, în timp ce dansa. Regele a ridicat jartiera și a spus: „Domnilor, nerușinat să fie cel ce se gândește la rău!
5. Bustiera sport a fost cusută din chiloți bărbătești.
Sutienul sport îl datorăm americanilor. În 1977, Hinda Miller, Lisa Lindahl și Polly Palmer-Smith au brevetat Jogbra, o bustieră elastică cu susținere pentru sport. Fetele făceau jogging și își dădeau seama că bustierele existente nu erau confortabile. În cele din urmă, primul sutien sport a fost cusut în câteva ore de la chiloții bărbătești.
6. Victoria`s Secret a lansat cel mai scump sutien din lume.
Cel mai scump sutien a fost lansat de Victoria`s Secret, în 2001. L-a purtat supermodelul Gisele Bündchen. Este decorat cu 1.300 de pietre pretioase, și încrustat cu un rubin tailandez de 300 carate.
7. Predecesorul push-up-ului este sutienul cu pernuțe gonflabile.
În anii 1950 și 1960, silueta cu sânii mari și talia subțire era considerată ideală. Doamnele, cu sânii mici au recurs la diferite trucuri: puneau șosete sau vată din bumbac. Compania Fredericks of Hollywood, care producea lenjerie, a început să producă sutiene push-up.
Ulterior, s-au inventat sutienele cu pernuțe gonflabile. Aceștia permiteau femeii să aibă dimensiunea sânilor pe care o considera ideală. Sutienul gonflabil era la modă în anii 50. Dar de multe ori se întâmpla să se dezumfle în cel mai nepotrivit moment. Nu era o senzație plăcută, mai ales dacă femeile se aflau într-un loc public.
8. Tricoul masculin a fost considerat lenjerie de corp până când a fost îmbrăcat de Marlon Brando.
Este greu de imaginat că un tricou, până în anii 50 ai secolului XX, era purtat în calitate de lenjerie. În 1951, însă, Marlon Brando a purtat un tricou alb și multa în filmul „Un tramvai numit dorință.” Mai târziu actorul, apare în același tricou alb în filmul „Sălbaticul”. Tricoul devine un articol indispensabil din garderoba bărbaților.