De la carne de vită la avocado și soia, multe dintre cele mai iubite alimente ridică mari semne de întrebăre din punct de vedere etic și al protecției mediului. Ce spun experții?
Defrișările. Exploatarea copiilor. Poluare. Lipsa apei. Cu cât învățăm mai multe despre efectele secundare ale producției de alimente, cu atât actul de a ne hrăni devine mai anxios. Cum putem fi siguri că anumite alimente sunt „bune” sau „rele” pentru societate și planetă?
Iată câteva dintre cele mai controversate produse și câteva gânduri care te pot ajuta atunci când faci cumpărături.
Avocado
Pofta globală de avocado alimentează indirect defrișările. În Chile, principalul importator de avocado, fermierii sunt afectați de secetă. Toate acestea ar trebui să te facă să renunți la beneficiile nutriționale pe care le oferă avocado – grăsimi monosaturare, vitaminele Eși K.
Salată la pungă
Aproximativ 40% din salata ambalată pe care o cumpărăm în fiecare an este aruncată pentru că este adesea cumpărată ca să fie, fără să ne uităm și la termenul de valabilitate de pe ambalaj. Unii producători au introdus ambalajele reutilizabile, dar chiar și atunci, amprenta de carbon nu a fost diminuată.
Carnea de vită
Lăsând deoparte sacrificarea animalelor pentru consumul cărnii lor, argumentele împotriva cărnii de vită se învârt în jurul gazelor cu efect de seră. Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), bovinele (crescute atât pentru carne, cât și pentru lapte) sunt speciile de animale responsabile de cele mai multe emisii.
Codul
Conform Marine Conservation Society (MCS), populațiile de cod sunt în scădere. Norvegia a fost prima țară din lume care a introdus un sistem de cote pentru cod, iar cultura de pescuit este construită în jurul calității, durabilității și siguranței acestei resurse.
Lapte
Laptele este bogat în nutrienți și mai ieftin decât alternativele vegetale din orz sau migdale. Cu toate acestea, trebuie să știi că vitele mor din cauza producției de lapte.
Unt din nuci și ulei de palmier
Industria producătoare de ulei de palmier este una dintre principalele cauze ale defrișării globale. Să nu mai amintim de lipsa apei – în cazul migdalelor californiene, exploatarea prin muncă a copiilor – alune turcești sau abuzuri ale drepturilor omului – alunele caju. În plus, exportul de nuci are o amprentă de carbon ridicată. Soluția e să consumi alune autohtone.
Soia
Cantitatea de soia consumată de om este relativ mică, așa că este greșit să dai vina pe consumul de brânză tofu și laptele de soia pentru defrișări. Alege soia europeană în locul celei din Brazilia și Argentina.
Ciocolată
Cele mai multe sortimente de ciocolată conțin soia și ulei de palmier, iar argumentele le-am prezentat mai sus. Dar și cacao! Cantități uriașe de cacao sunt produse în Ghana și Coasta de Fildeș, țări afectate de sărăcie. Mai mult de 90% din pădurile din Africa de Vest au dispărut din cauza cererii de cacao. Un studiu arată că fermierii și muncitorii de pe o plantație de cacao certificați din Ghana au câștigat doar 36 de dolari într-un sezon.