În introducerea unei cărți celebre, „Cesar’s Way“, Jada Pinkett Smith, soția lui Will Smith, scria: „Prin răbdarea și înțelepciunea lui, Cesar a fost o binecuvântare pentru familia mea“. Persoana în chestiune, Cesar Millan, nu este un preot al Bisericii Scientologice, cum s-ar putea bănui, ci… un psiholog pentru câini.
Cel mai faimos psiholog canin al momentului, de fapt. Cu o emisiune câștigătoare a prestigiosului Premiu Emmy pentru cel mai bun reality show („The Dog Whisperer“ pe National Geographic Channel) și cu zeci de pacienți canini aparținând celebrităților cum ar fi regizorul Ridley Scott sau actorii Will Smith și Shannen Doherty, Cesar Millan a adus această meserie sub lumina reflectoarelor.
Dar behavioristul mexican nu tratează doar patrupedele vedetelor, ci și câinii persoanelor obișnuite. Millan, ca și alți psihologi celebri de câini, cum ar fi suedezul Anders Hallgren (care în 1971 devenea primul psiholog canin din Europa) sau albanezul Bashkim Dibra (care a evadat, copil fiind, dintr-o tabără de prizonieri dresând fioroșii câini de pază), susțin că, poate mai mult decât studiile teoretice, un bun psiholog canin are o empatie și o afecțiune specială față de câini.
Dacă deja lucrezi în domeniul ve-terinar, ai studii psihologice, sau pur și simplu te atrage perspectiva creării unei noi specializări în România, s-ar putea să fi găsit una dintre cele mai recompensante meserii. Vindecarea unor dereglări psihologice canine nu a adus doar liniște câinelui tratat, ci mai mult decât atât, fericire și echilibru în familia câinelui, afirmă psihologii. Dar nici recompensa materială nu te poate lăsa indiferentă.
În Occident, un psiholog canin percepe un tarif cuprins între 150 și 1.000 de dolari pe oră, în funcție de renumele său și de complexitatea pro-blemei tratate.
Iată câteva sugestii despre cum ai putea face primii pași în această meserie:
1)Poate primul și cel mai important aspect ar fi să ai tu însăți un câine. Cesar Millan are nu mai puțin de 50(!) de câini, pe care îi crește împreună la ferma sa cu o suprafață de doi acri, unde, de altfel, tratează și pacienții canini. În mod cert, nu îți vei folosi câinele pe post de cobai, dar apropierea de acest patruped te va ajuta să pătrunzi mai ușor în problemele specifice de comportament canin, cât și în înțelegerea relației câine-om.
2)Continuă prin a urma un curs de psihologie animală la una dintre facultățile de psihologie din țară. Facultatea de Psihologie a Universității din București nu are un astfel de curs în programă, dar îl poți găsi în cadrul Facultății de Psihologie a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj.
3)Investește în câteva cărți pe această temă, semnate de cei mai reputați behavioriști sau psihologi canini. Deși la noi nu a fost publicat niciun volum cu acest specific, le poți comanda online din Statele Unite. Îți recomandăm cărțile de căpătâi ale domeniului: „Cesar’s Way” de Cesar Millan, „The Dog Who Loved Too Much: Tales, Treatments and the Psychology of Dogs” de Nicholas Dodman și „Dogs Are From Neptune” de Jean Donaldson.
4)Urmărește emisiunile TV care aprofundează dimensiunile și metodele utilizate în psihologia canină. Un bun început ar fi „The Dog Whisperer”, emisiunea lui Cesar Millan de pe National Geographic. În fiecare ediție, Millan vizitează o familie care are probleme de comunicare cu animalul de companie și îi învață pe membrii acesteia cum să ofere siguranță și înțelegere câinelui. Este ca și cum ai face practică alături de acest reputat specialist!
5)Dacă tot am vorbit de practică, această experiență ți-ar fi extrem de utilă. Încearcă în primul rând la un adăpost de animale, unde, mai mult ca sigur, majoritatea „locatarilor” suferă (sau au suferit) de diverse traume. 6) Un psiholog canin de succes are în CV cel puțin o stagiatură la o clinică de psihologie canină. Cum la noi în țară nu ai această posibilitate, încearcă să intri în contact cu o clinică din străinătate. Nu trebuie să ajungi până în SUA însă. Și în Europa occidentală poți găsi numeroase astfel de instituții medicale gata să primească stagiari.