Ce risca producatorii de carne de porc din Romania datorita virusului gripei porcine? Industria carnii de porc are un nou inamic, virusul AH1N1. Cum vanzarile mergeau si asa destul de prost, acesta ar putea fi mai periculos decat pare, scrie MONEY EXPRESS in editia din aceasta saptamana. “Un mare pericol este panica nejustificata a consumatorilor”, spune Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale din Industria Alimentara, Romalimenta.
E suficient sa ne amintim de impactul avut de gripa aviara acum trei ani, cand producatorii de carne de pui din Romania au avut pierderi operationale, generate de scaderea vanzarilor, estimate la peste 100 mil. euro, dupa cum apreciaza Minea. E adevarat, datele situatiei nu sunt aceleasi – “circulatia virusului are o alta trasabilitate”, explica Minea -, dar ingrijorarea persista. Va fi interesant de urmarit cum vor gestiona americanii sensibilul subiect al gripei porcine la nici doi ani de la trista experienta pe care au avut-o in fermele romanesti cu epidemia de pesta porcina, cand pierderile au fost de peste 30 mil.euro.
Nu mai departe de saptamana trecuta, cotidianul “New York Times” a publicat un articol care reamintea scandalul pestei, starnind reactii din partea autoritatilor. Citeste mai mult in MONEY EXPRESS. (Radu Burlacu)