In cautarea unui partener potrivit, am putea intalni un om care sa indeplineasca ori sa se apropie de idealurile si nevoile noastre, dar, la un moment dat poate aparea un amanunt: diferenta de varsta. Dar este asta cu adevarat o problema? Are sanse de reusita o astfel de casnicie? Cat de tare vor interveni prejudecatile? Dar familia?
Ei bine, pentru toate intrebarile de mai sus exista un factor comun, care poate determina valoarea negativa sau pozitiva a raspunsurilor. Anume, dragostea. Daca sentimentele exista cu adevarat, potrivirea de caracter exista si se manifesta, daca principiile si felul de a ne ghida in viata sunt pe aceeasi lungime de unda cu ale partenerului, atunci nu va exista niciun fel de impediment in calea unei casnicii fericite, indiferent de cat de mare este diferenta de varsta.
Diferenta de varsta intr-o relatie este, pana la urma, o particularitate pe care partenerii si-o asuma in functie de valorile, credintele si conceptiile lor. E drept, societatea are un cuvant de spus, de cele mai multe ori catalogand aceste cupluri ca fiind nefiresti si exercitand o anumita presiune care sa puna stapanire pe ratiunea unuia dintre parteneri, acesta din urma ajungand sa spuna “nu” unei relatii in care celalalt este mai mic sau mai mare ca varsta decat el, intorcand spatele emotiilor. Dar asta nu este decat un exemplu, caci sunt multi cei care nu accepta idea de a fi controlati de prejudecatile societatii si se implica intru totul intr-o astfel de relatie.
Un alt factor il poate constitui familia, caci ea este de cele mai multe ori cea care pune presiune pe parteneri, ori cea care este luata drept model de acestia. Nu de putine ori ne-am gandit la parinti, la relatia lor, ori la ceea ce ar putea spune despre partenerul/partenera noastra. Dar, in definitiv, totul tine de motivatia partenerilor, iar motivatia poate consta in iubirea dintre cei doi, in materialism ori in proiectiile idealizate din copilarie, alegand sa aiba un partener mai in varsta ce poate suplini, poate, lipsa unuia dintre parinti.
Exista riscuri, dar beneficii? Da, exista atat riscuri, cat si beneficii. El mai mare, ea mai mica, sau viceversa, problema este aceeasi: gradul de maturizare. Exista deci, riscul unei comunicari deficitare din cauza paletei de interese diferite, a dorintei unei ascensiuni profesionale in detrimentul celei personale ori pur si simplu din cauza ideologiei diferite dintre cei doi.
Pe de alta, cercetarile arata ca, indiferent de diferenta de varsta dintre parteneri, calitatea casatoriei ramane aceeasi. Ea poate fi foarte bine comparata cu cea a cuplurilor in care partenerii au aproximativ aceeasi varsta. Ba, in unele cazuri, e posibil chiar sa creasca datorita persoanei mai in varsta ale carei emotii sunt mai complexe, mai specifice si mai subtile, iar asta imbunatateste relatia dintre parteneri.
Asadar, implicarea sau refuzul implicarii intr-o relatie sau casnicie in care diferenta de varsta este mare tine doar de alegere sau de sentimente.
Iata si cateva exemple de cupluri celebre in care diferenta de varsta nu a contat, iar casniciile lor dureaza de ani buni:
Nicolas Cage si Alice Kim sunt impreuna de 10 ani, in ciuda diferentei de 20 de ani dintre ei.
Celine Dion si Rene Angelil sunt casatoriti de 21 de ani, desi intre ei este o diferenta de varsta de 26 de ani.
Harrison Ford si Calista Flockhart au un mariaj ce tine de 5 ani desi, ca varsta, ii separa 22 de ani.
Woody Allen si Soon-Yi Previn sunt impreuna de 18 ani desi Woody este cu 34 de ani mai in varsta decat Soon-Yi.
Catherine Zeta-Jones si Michael Douglas sunt casatoriti din anul 2000, intre ei fiind 25 de ani diferenta.