Tabu
HEALTHSlider

Depresia – o boala reala

Tristetea este o traire pe care cu totii o experimentam, inca din copilarie, insa motivele si intensitatea acesteia variaza in timp si sunt diferite de la o persoana la alta.

„Depresia normala” apare atunci cand cunoastem motivul pentru care a aparut si ne confruntam cu un sentiment de tristete caruia ii putem face fata si care se estompeaza in timp. „Depresia boala” sau „depresia clinica”, cum este numita de medici, este o afectiune reala si pentru a-i face fata avem nevoie de ajutor din partea familiei, prietenilor si medicilor specialisti.

Cauze si factori de risc
Exista o varietate de factori care joaca un rol important in declansarea depresiei. Printre cele mai importante se numara materialul genetic, un dezechilibru chimic, dar si evenimente traumatice precum pierdea unei persoane dragi, o relatie dificila, abuz sau o copilarie cu probleme. Deseori, depresia aparea concomitent cu boli precum diabet, cancer sau boli de inima, dar si ca efect secundar in urma administrarii unor medicamente pentru tratarea acestor boli.

Simptomele depresieibigstock-Girl-Sits-In-A-Depression-On-T-50862845

Sentimentul de tristete reprezinta doar o mica parte a depresiei si, in unele cazuri, acesta poate fi chiar absent.  Depresia are diferite simptome, dintre care unele fizice. Printre acestea se numara anxietatea, pesimismul, sentimentul de disperare, de deznadajduire, inutilitate si neputinta.  Pierderea interesului pentru activitati si hobby-uri, modificari ale apetitului, oboseala cronica, dificultatea de a te concentra sau de a dormi, gandurile suicidare si iritabilitatea sunt si ele simptome ale acestei afectiuni.

Tipuri de depresie
Exista mai multe tipuri de depresie care se diferentiaza atat prin perioada in care apar, motivele in urma carora se declanseaza, dar si simptomele pe care le prezinta cei afectati. Depresia majora se caracterizeaza prin afectarea abilitatii de a lucra, dormi, manca si de a te concentra. Depresia persistenta este reprezentata de un episod prelungit de stare de depresie. Aceasta dureaza cel putin doi ani si simptomele nu sunt severe. Unele forme de depresie apar in circumstante speciale. Printre acestea se numara depresia postnatala, ale carei simptome se instaleaza la 3-4 zile de la nastere si pot dura cateva zile si depresia sezoniera, care apare la sfarsit de toamna sau in lunile de iarna, cand avem parte de mai putina lumina naturala. Aceasta dispare odata cu venirea primaverii.

Cum ne afecteaza depresia
Depresia este o boala care ne afecteaza diferit in functie de sex si varsta. Pentru ca depresia este in mod gresit asociata cu slabiciunea si emotivitatea, barbatii tind sa nu accepte si sa nu recunoasca sentimentele de neputinta si inutilitate, dar simptome precum furia, oboseala, agresivitatea, problemele de odihna si lipsa interesului fata de munca si alte activitati. Rata de depresie in randul femeilor este de doua ori mai mare decat in cazul barbatilor si simptomele cu care ele se confrunta sunt sentimentele de vina, nevoia de a dormi si luarea in greutate. In cazul adolescentilor,  unii pot parea tristi atunci cand se confrunta cu aceasta afectiune, in timp ce altii nu. Semnele care apar in cazul adolescentilor sunt iritabilitatea, ostilitatea si pierderea rapida a cumpatului in orice situatie. Descoperita din timp, depresia in randul adolescentilor se poate trata, dar in cazul in care este ignorata, poate duce la probleme acasa si la scoala, la consumul de droguri sau chiar la suicid. In ceea ce priveste persoanele inaintate in varsta, pierderea independentei si problemele de sanatate pot duce la depresie.  Acestia prezinta, de obicei, simptomele fizice ale depresiei, astfel ca aceasta boala este confundata cu alte afectiuni.

wpid-depressed-young-manDepresia si gandurile suicidare
De-a lungul vietii, toti ne-am gandit la moarte intr-un fel sau altul. In cazul persoanelor care sufera de depresie, gandurile acestea pot aparea frecvent si pot persista. Este foarte important in astfel de situatii sa apelam la specialisti, dar si la ajutorul familiei si prietenilor. Nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca aceste ganduri sunt declansate de o afectiune si sunt temporare.

Cum luptam impotriva depresiei
Chiar si cele mai severe cazuri de depresie se trateaza. Cu cat tratamentul incepe mai devreme, cu atat este mai eficient.  Tratamentul se stabileste cu medicii specialisti si poate consta in administrarea de medicamente antidepresive in combinatie cu sedinte de terapie cu un medic psiholog sau psihiatru. Acestia vor realiza un plan de tratament personalizat pentru a trata cat mai rapid depresia. Ajutorul familiei si prietenilor este foarte important in lupta impotriva depresiei.
Depresia este o boala reala, serioasa, care poate afecta pe oricine si nu trebuie tratata superficial. Din ce in ce mai multi oameni sufera de aceasta boala si aleg sa se lupte singuri cu ea. Este necesar sa apelam la ajutor si sa nu cadem prada gandurilor negre pe care depresia le declanseaza. Trebuie sa fim atenti la simptome si sa luam masuri cat mai devreme.

ARTICOLE SIMILARE

Incredibil ce pasiuni are Țurcașiu după divorț

Tabu Tabu

Elemente-cheie din moda Belle Époque: Gibson Girl, Audubon & Poiret

Ciocîrlan

RECENZIE – The Florida Project – un film despre cei care au totul și nimic

Shania Twain își cere scuze după ce a declarat că ar fi votat cu Donald Trump

realitatea

Care sunt beneficiile terapiei prin hipnoză?

Andreea Ditcov

Înotul în apă rece: multiple beneficii pentru sănătate

Andreea Damian

Scrie un comentariu