Tabu
LIFESTYLESlider

Afla tot ce trebuie sa stii despre fenomenul bullying cibernetic!

Bullying-ul a devenit in ultima vreme o problema destul de grava in general, insa cu mult mai accentuata in randul adolescentilor de pretutindeni. Fie ca unul din apropiatii vostri trece printr-o situatie asemanatoare, fie sunt chiar ei cei care fac acest lucru altora, va lasam mai jos tot ce trebuie sa stiti despre asta.

Desi nu exista o definitie fixa pentru acest lucru, bullying-ul se poate caracteriza printr-un comportament agresiv si repetat exercitat cu intentia de a-l rani pe celalalt din punct de vedere emotional, psihic si mental. Specialistul norvegian Dan Olweus specifica faptul ca aceasta forma de comportament apare cel mai adesea in cazurile in care se doreste castigarea puterii asupra celeilalte persoane. Poreclele, comentariile urate despre fizic si nu numai, cele despre etnie, caracterizarea verbala negativa sau amenintarile sunt doar cateva dintre manifestarile bullying-ului.

Motivele pentru care o persoana ar apela la acesta ar putea fi invidia dar si resentimentele, insa exista specialisti psihologi care sustin ca exista si cazuri in care cel care abuzeaza verbal o alta persoana poate face acest lucru tocmai pentru ca Ego-ul lor este mult mai fragil, fiind extrem de afectati de critici si simtand nevoia sa riposteze batjocorindu-i pe ceilalti. Cel care intimideaza verbal o alta persoana poate suferi si de depresie, dezechilibru emotional si de personalitate, sau o tendinta spre comportamentul agresiv.

Exista mai multe tipuri de bullying, printre care se numara bullying-ul individual, verbal, fizic, relational, colectiv, cibernetic dar si mobbing. Cel din urma se caracterizeaza prin incercarea de a–l batjocori pe celalalt prin intermediul zvonurilor, al intimidarii, umilintei dar si al izolarii.

In Romania, Asociatia Telefonul Copilului inregistra in 2008 aproximativ 3000 de cazuri de bullying, acestea insa doar cele inregistrate, numarul fiind in realitate cu mult mai mare. 26% dintre aceste cazuri erau prezente in Muntenia si au avut drept rezultate tulburari de comportament, depresii, sentimente de excludere si chiar ganduri suicidale. La nivel global, numarul se ridica la 300 de mii de astfel de cazuri. Desi 90 % dintre victime au indicat agresorii ca fiind colegi, alti 10% i-au indentificat in randul prietenilor.

Cyber-bullying

Poate cea mai raspandita forma de bullying este cel cibernetic, avand in vedere puterea pe care social media o detine in ultimii ani. Prin intermediul retelelor de socializare bullyingul devine mai rapid, mai cunoscut si mai puternic. Manipularea, controlul, intimidarea, umilirea si stricarea imaginii publice sunt doar cateva dintre scopurile cyberbullying-ului.

Santajul prin intermediul internetului

Desi cel mai adesea fenomenul se intalneste in randul adolescentilor, acest tip de bullying cibernetic se raspandeste si in randul persoanelor mature, avand drept scot denigrarea altor indivizi, prin expunerea anumitor poze intime sau conversatii, de aceea nu de putine ori am asistat poate la certuri intre fosti iubiti ori prieteni care se santajau prin intermediul unor poze indecente facute in intimitate. Nici vedetele nu au ramas deoparte de astfel de situatii, astfel ca vedete precum Ciara, Anna Gunn, Cheryl Cole, Adele, Kim Kardashian sau Lorde sunt doar cateva dintre cele au fost abuzate prin intermediul internetului.

Ce trebuie sa faci?

Este extrem de important sa acordati atentie celui care s-ar putea afla intr-o astfel de situatie pentru a-i putea ajuta. Trebuie sa-i incurajati sa va impartaseasca problemele prin care trec, indemnandu-i sa nu se inchida in ei, sa empatizati cu ei, neincercand sa diminuati un astfel de conflict care pe ei ii afecteaza.

Fie ca sunt ei cei care se identifica cu “agresorul” , fie ca sunt ei cei batjocoriti, puteti cere ajutor asociatiilor care se ocupa cu astfel de lucruri; Asociatia Telefonul Copilului va poate ajuta in acest sens ( 116-111) pentru cei de varste mai mici.  Exista de asemenea si o platforma online care va poate ajuta cu sfaturi in acest sens: Words can save.me

In cazul santajului ciberbetic si al amenintarilor puteti depune plangere legala, deoarece in Noul Cod Penal acestea sunt vazute drept infractiuni.

ARTICOLE SIMILARE

Studiu: când sunt femeile cu adevărat fericite

Andreea Damian

Histerectomia, una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale la femei – și cele mai controversate

Andreea Damian

[ Globurile de Aur ] Șase nominalizări pentru filmul „Mank”

Ciocîrlan

Cântăreață celebră, de nerecunoscut după lupta cu demonii alcoolului! Transformare incredibilă – FOTO

Andreea Damian

Proiecții gratuite la Festivalul de Film Anonimul din Delta Dunării

Andreea Damian

La 84 de ani, Clint Eastwood îşi înşală amanta cu altă femeie

Scrie un comentariu