Tabu
CULTURESlider

Afla totul despre ce implica homeschooling

In general oamenii cand se gandesc la „scoala” se gandesc probabil la cladirea aceea inalta, impartita pe clase pline cu banci si cu copii instruiti de profesorii de la catedra. Exista insa si alte modalitati de a instrui copiii, si anume prin homeschooling, o forma destul de controversata de educare, dar care castiga tot mai mult teren.

Europa este cunoscuta ca avand un sistem de educatie destul de rigid, strict, ieftin dar si eficient in acelasi timp, tari precum Suedia, Finlanda sau Polonia ocupand locuri foarte bune intr-un top facut de MBC Times al celor mai bune sisteme educationale din lume. Si in Romania intalnim aceeasi situatie, sistemul educational fiind unul cu un program dar si o programa stricta care au drept scop crearea unor elevi cu performante. Pentru cei care isi doresc insa un program scolar personalizat exista aceasta alternativa de homeschooling, ce a inceput sa fie practicata si la noi in tara tot mai mult.

Homeschooling nu doar ca ii permite copilului sa studieze materiile care il atrag cel mai mult, dar poate ca cel mai important aspect este acela ca il educa in a-si organiza mult mai bine timpul si, pe langa acestea, il invata sa invete. Totodata acestia nu vor mai fi nevoiti sa urmeze manuale pe care probabil le-au folosit si parintii lor, ci vor putea avea acces la  manuale cu programe educationale inovatoare.

Homeschooling-ul ofera libertate copilului sau il priveaza de la aceasta?

Ei bine, aceasta poate fi o intrebare cu un raspuns extrem de controversat, deoarece pe de-o parte unii pot spune ca invatand acasa, copilului i se ia dreptul de la a socializa cu colegii sai, de a intra intr-un grup de prieteni sau ca il va transforma intr-un introvertit, iar pe de alta parte altii vor spune ca, din contra, lasandu-i copilului posibilitatea de a invata doar ceea ce il atrage, este probabil cea mai inalta forma de libertate pe care i-o poti arata acestuia.

Psihologii, de pilda, sustin ca in general copiii isi dezvolta personalitatea in primii ani de scoala, astfel ca acestia pot avea de suferit din punct de vedere al dezvoltarii armonioase ale acesteia. Interactiunea cu ceilalti poate deveni, de asemenea, dificila. Mai mult decat atat, pot interveni probleme in momentul in care acestia isi doresc sa aplice pentru universitate sau, de ce nu, chiar in momentul in care vor dori sa se inscrie la liceu, deoarece in Romania cel putin, legislatia nu este foarte clara din acest punct de vedere.

Ar fi indicat insa sa privim aceasta alternativa si din alte perspective. Stim deja probabil cate probleme pot intampina elevii la scoala, atat din punct de vedere al interactiunii cu ceilalti (exista multe cazuri de bullying), dar si din punct de vedere al increderii in sine, tinand cont de competitia destul de puternica dintre acestia. Pe langa acestea, parintii isi pot petrece mai mult timp in compania copiilor decat in cazurile in care acestia ar fi invatat intr-o institutie si le pot arata acestora ca invatatul poate fi si amuzant.

Ceea ce sigur este este faptul ca, da, iti poti retrage copilul de la scoala pentru a-l trece intr-un astfel de program, insa acest lucru poate fi totodata stresant pentru parinti, cat si extrem de benefic pentru copii. Din pacate insa, desi in Romania tot mai multe familii recurg la astfel de educatie, legislatia dupa cum spuneam nu este foarte clara in aceste momente, astfel ca acest lucru ii poate aduce o anumita nesiguranta copilului cu privire la viitorul sau. Sistemul in care doriti sa va inscrieti copilul este de preferat sa fie cel putin unul recunoscut de Ministerul Educatiei si Cercetarii, astfel ca in viitor acesta sa nu intampine nicio problema la inscrierea in invatamantul superior, ori la angajare. Spunem asta deoarece Legea Invatamantului spune:„ART.16
(1) Invatamantul general obligatoriu este de 10 clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020.
(2) Obligatia de a frecventa invatamantul de 10 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani.”

Si asta nu e tot, deoarece in Codul Penal putem vedea chiar cum retragerea copilului din sistemul de educatie recunoscut de lege este…interzis: „(1) Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.”

Asadar, inainte de a va retrage copilul de la scoala ar fi indicat sa va documentati, insa mai mult decat atat, este necesar sa luati in considerare legile existente in Romania si posibilele „probleme” pe care copiii vostri le-ar putea intampina pe viitor.

ARTICOLE SIMILARE

Cât costă o noapte de cazare la pensiunea deținută de Andreea Esca

Andreea Damian

Rihanna confirmă că are o relație „exclusivă” cu miliardarul Hassan Jameel

Andreea Damian

Dana Budeanu, reacție violentă după ce Andreea Esca a dezvăluit că are Covid

Andreea Damian

Milionarele din industria cosmeticelor par să arate că femeile preiau controlul în industria de frumusețe

realitatea

Sărbătoritul zilei de 4 ianuarie

realitatea

Cum arată și cu ce se ocupă Miki de la K-pital, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor

Andreea Damian

Scrie un comentariu