Horia Cirocila, presedintele Bancii Transilvania – a cincea banca din sistem – povesteste intr-un interviu exclusiv cu MONEY EXPRESS despre ofertele de vanzare refuzate in urma cu doi ani, despre regretele unor actionari si despre scenariile de exit viitoare. Ciorcila spune ca in 2007 a primit cinci oferte de preluare a bancii la un pret putin sub capitalizarea bursiera de atunci, cifrata la 1,5-1,7 mil. euro.
Le-a refuzat pe toate – ceea ce acum a starnit nemultumirea unora dintre actionari. De precizat ca Banca Transilvania mai valoreaza, pe BVB, doar 300 mil. euro. "Am crezut in povestea asta ca putem sa facem o banca locala mare", argumenteaza Ciorcila refuzul de vanzare. Nici acum el crede ca nu este timpul trecut si ca ar putea atrage un investitor – e adevarat, nu mai poate fi vorba, in opinia sa, de unul strategic, asa cum era posibil inainte de izbucnirea crizei. Recent, AGA de la Banca Transilvania a ridicat pragul de detinere de la 5% la 10%, ceea ce este, de fapt, o portita catre un investitor de tip private equity. Horia Ciorcila spune ca atragerea unui investitor ar putea fi oportuna doar daca banca va avea probleme – acum insa, spune tot el, lucrururile merg bine.
Daca in noiembrie anul trecut circulau zvonuri cum ca BT nu ar fi o banca de incredere, in acest momernt – spune Ciorcila – lichiditatile nu sunt o problema, pentru ca depozitele au crescut mai mult decat creditele. Totodata, Ciorcila (care are, conform propriilor afirmatii, 5% din banca) crede ca decizia de a nu vinde in 2007 a fost una inspirata, cel putin din punctul sau de vedere, pentru simplul motiv ca si-ar fi investit banii din exit in imobiliare si SIF-uri si, deci, ar fi pierdut mai mult. "Dezastrul ar fi fost mai mare, in plus n-ai fi controlat nimic", comenteaza Ciorcila pentru MONEY EXPRESS.