Tabu
LIFESTYLE

Care sunt calitatile principale ale unei saltele de pat si cum se poate profita de acestea cat mai mult timp

Tot mai multi oameni se plang ca nu mai pot dormi o noapte intreaga linistiti. Este adevarat ca stresul si grijile cotidiene pun stapanire pe viata tot mai multora, dar daca salteaua nu este una de calitate atunci noaptea poate parea mult prea scurta si extrem de obositoare. In locul unui somn odihnitor apar durerile de spate, starea de irascibiliate sau durerile de cap care nu sunt normale, mai ales cand o noua zi de munca sta sa inceapa. Somnul agitat din timpul noptii isi spune cuvantul si trage un semnal de alarma asupra saltelei care trebuie schimbata cat mai urgent.

 

 

In mod normal durata de viata a unei saltele este de 7-8 ani, poate chiar 10 daca este ingrijita corespunzator si daca nu pune probleme in timpul somnului. In caz contrar, trebuie inlocuita cat mai repede, altfel exista riscul aparitiei unor probleme la nivelul coloanei vertebrale.

Durerile de spate sunt cele mai dureroase, mai ales ca isi fac aparitia si in timpul activitatilor de zi cu zi, asa ca nimeni nu isi doreste sa aiba parte de ele. O saltea potrivita este cea care sterge cu buretele toate experientele neplacute.

Inainte de a alege o noua saltea, trebuie sa se tina cont de anumite calitati pe care trebuie sa le aiba. Doar asa alegerea finala va fi cea mai potrivita, iar banii cheltuiti se vor transforma intr-o adevarata investitie.

Potrivit EXPERT-SALTELE.ro calitatile principale ale unei saltele sunt urmatoarele:

  • Duritatea – nu trebuie sa fie nici prea tare, dar nici prea moale. Indicele duritatii este stabilit in functie de greutatea fiecarui comparator;
  • Materialul – captuseala trebuie sa fie realizata dintr-un material care sa reziste unei utilizari indelungate si trebuie sa se preteze foarte usor procesului de curatare;
  • Dimensiunile – trebuie sa fie alese cele mai potrivite in raport cadrul patului, dimensiunea dormitorului etc. In acest sens salteaua poate avea dimensiuni precum 90×200 cm (saltea pentru un pat de o singura persoana), saltea pat 140×200 cm, saltea pat 160×200 cm etc.

Cum se intretine o saltea

Acum ca noua saltea se afla in casa trebuie intretinuta pentru a avea o viata cat mai lunga. Avand in vedere suma cheltuita este pacat sa se deterioreze mult mai repede. In acest sens, se poate tine cont de urmatoarele sfaturi:

  • Achizitionarea unor cearceafuri de protectie care merg puse deasupra saltelei. In felul acesta se evita murdarirea sau, de ce nu, tocirea materialului.
  • Pentru a se evita formarea acarienilor este indicat ca la 2-3 luni saltaua sa fie aspirata pentru a se elimina praful. Pentru o mai buna aerisire se poate scoate afara cateva ore. Aerul curat patrunde pana in cele mai adanci straturi si elimina orice urma murdarie.
  • Trebuie evitata udarea saltelei. Daca exista copii mici in familie se pot folosi cearceafuri impermeabile. Acestea opresc orice lichid sa ajunga in saltea. Daca totusi se produce un astfel de accident, zona respectiva se usuca cat mai repede.
  • Daca de-a lungul timpului apar diferite pete, acestea trebuie curatate imediat. Exista agenti de curatare speciali pentru saltele. In cazul nu care acestea nu sunt la indemana, se poate folosi o carpa curata inmuiata in apa rece. Prin miscari scurte se incearca scoaterea petei, fara a insista prea mult si fara miscari circulare care pot largi dimensiunea petei.
  • Saltea nu trebuie supusa socurilor pentru ca se deterioreaza mult mai repede. Daca este vorba despre o saltea cu arcuri este clar faptul ca se va evita sarirea in mod repetat in pat. Aceste actiuni ii pot slabi rezistenta, iar arcurile se pot rupe cu usurinta.

Asa cum podeaua este curatata saptamanal, asa cum praful este sters sau asa cum geamurile unei locuinte sunt sterse, tot asa si salteaua trebuie ingrjita. Este unul dintre cele mai importante obiecte din casa pentru ca vine in sprijinul unui somn linistit si al unei nopti fara treziri bruste. Ce poate fii mai relaxant decat o noapte odihnitoare si un start plin de energie?

ARTICOLE SIMILARE

Cum sa faci un cadou de zile mari

realitatea

Pericolele pe care le implică sforăitul

realitatea

Familia studentei AURA ION da in judecata statul roman

Alarma HIV pe litoral! O fata de 13 ani imprastie SIDA!

Oana Zavoranu rupe tacerea! Doctorul pe care l-ar fi santajat i-a pus silicoane proaste, made in China

Shiori Ito, emblema mişcării #MeToo în Japonia, a primit daune într-un caz de viol

Andreea Damian

Scrie un comentariu