Tabu
LIFESTYLE

Peste 50% din copiii cu malformatii cardiace din Romania nu au șansa la o viață normală

In Romania se nasc anual aproximativ 1000-1200 de copii cu malformatii cardiace. ”La nivel international, circa 8-10 la mie dintre nou-nascutii vii vin pe lume cu malformații congenitale cardiace. Estimam ca avem o incidenta comparabila si in Romania. Aceasta e o cifra mare.

nsa si mai ingrijorator este numarul redus al celor care ajung sa fie operati in timpul optim. Majoritatea copiilor pot duce o viață aproape normală după aceste intervenții, atunci cand sunt realizate la timp. Daca se intarzie cu interventia chirurgicala, prognosticul nu e deloc imbucurator: 3%-5% din decesele in prima săptămănă de viață și pănă la 33% din decesele survenite in decursul perioadei neonatale (0-28 zile) sunt determinate de cardiopatii congenitale nedepistate sau netratate la timp.”, spune Conf. Dr. Silvia Stoicescu – Presedinte al Asociatiei de Neonatologie din Romania, Sef al Sectiei de Neonatologie, Maternitatea Polizu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului. Anul trecut, conform datelor Institutului de Statistica Medicala, s-au inregistrat 1848 de internari* ale copiilor suferind de malformatii cardice. In jur de 900 dintre copiii cu malformatii necesita intervenție chirurgicală in primul an de viata. Comparativ, numarul operatiilor efectuate in 2008 a fost de aproximativ 300.

La un simplu calcul, reiese ca peste 50% din copiii cu malformatii nu au sansa la o viata normala. Si acesta, pentru ca in Romania exista un singur centru cardiovascular specializat in efectuarea acestor interventii la copii – Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș. In aceasta situatie, singurele solutii sunt trimiterea copiilor spre Targu-Mures sau in strainatate. Dezavantajele sunt date de faptul ca la Institutul din Mures se pot prelua un numar limitat de cazuri, iar orice plecare in strainatate presupune costuri uriase.

Pe termen lung, solutia ar trebui sa o reprezinte dezvoltarea unor centre arondate regiunilor istorice ale tarii, care sa preia nevoile operatorii ale copiilor din aceste regiuni. Malformațiile cardiace conge¬nitale reprezintă totalitatea ano¬maliilor structurale ale inimii prezente la naștere, fiind rezultatul unei alterări a dezvoltării embriologice cardiovasculare. Inima fatului incepe sa bata la 20 de zile de la conceptie. Incepand cu aceasta perioada, influența mai multor factori asupra dezvoltării cardiovasculare este hotaratoare.

Printre condițiile care cresc riscul nașterii unui copil cu malformație cardiacă se numără: infecții mate¬rne (rubeola in primul trimestru de sarcină, alte infecții virale), medicație administrată mamei, consumul de alcool, boli ale mamei (diabet, boli autoimune) sau factori toxici externi. Malformatiile cardiace la nou nascuti au cea mai mare incidenta fata de alte tipuri de malformatii. Fiind determinate de anomalii structurale, in cea mai mare parte a cazurilor, malformațiile cardiace se pot trata numai prin intervenții chirurgicale. Mare parte dintre acestea permit refacerea, iar copiii diagnosticati si operati la timp pot avea o viata normala. * numar de internari. Un copil poate avea multiple internari in cursul unui an.

ARTICOLE SIMILARE

Monica Lewinsky, întâlnire de gradul 0 cu Hillary Clinton

Andreea Damian

Restaurantul Elements – trei stele Michelin

realitatea

Prințesa Charlotte calcă pe urmele Reginei Elisabeta a II-a

Andreea Damian

Prima FOTO cu fetita lui KIM KARDASHIAN

realitatea

Kim Basinger, apariţie de senzaţie la 60 de ani

Două noi tratamente revoluţionare pentru cancerul de piele

realitatea

Scrie un comentariu