Tabu
HEALTHSlider

5 motive pentru care iti este mereu foame – partea I

Un apetit care te face sa mananci mai mult decat foloseste organismul duce inevitabil la ingrasare. Ce se ascunde in spatele unui apetit exagerat? Medicamentele? Stresul? Tiroida? Pot fi unul sau mai multe motive care te fac sa simti ca-ti este mereu foame. Unele sunt ocazionale, altele pot fi deja obiceiuri. Iata 5 dintre cele mai frecvente 15 motive pentru care iti este mereu foame.

  1. Mananci frecvent ceva dulce

Bomboana de ciocolata de la birou parea prea buna ca s-o ratezi. Si gogoasa calda din drumul spre casa… Dar acum vrei altceva. Gustoase pe moment, bauturile dulci, bomboanele si produsele de patiserie nu-ti dau energie de durata, asa ca ti-e foame din nou peste foarte putina vreme.

Optiuni mai bune sunt orice fel de produse cu fibre, cereale integrale (batoane sau biscuiti de cereale integrale), fructe sau legume proaspete, grasimi sanatoase (peste gras, nuci, avocado) si proteine slabe (precum oua, fasole, carne slaba la gratar).

  1. Esti stresata

La inceput, corpul tau respinge foamea cu ajutorul unui hormon numit adrenalina. Dar daca esti stresata o perioada mai lunga, in organismul tau se ridica nivelul unui alt hormon numit cortizol sau „hormonul stresului. Aceasta te poate face sa vrei sa mananci tot ce-ti iese in cale. Cand stresul dispare, nivelul cortizolului scade, iar apetitul tau revine la normal.

Ai grija asadar de nivelul de stress din viata ta si invata sa te relaxezi din cand in cand pe parcursul zilei. Asculta muzica preferata, fa cateva exercitii de respiratie constienta, asculta o mica meditatie de relaxare, fa o plimbare scurta sau pur si simplu inchide ochii si relaxeaza-te pentru cateva minute, chiar la birou.

  1. Esti deshidratata

Multe persoane confunda senzatia de sete cu cea de foame. Insa uneori, cand crezi ca trebuie sa mananci, esti de fapt deshidratata. Incearca mai intai sa bei apa si asteapta 5 minute. Inca ti-este foame? Atunci ar trebui probabil sa mananci ceva. Si pentru ca ai baut apa, este putin probabil sa mananci mai mult decat trebuie.

  1. Ai fluctuatii de glicemie

Cand mananci carbohidrati rapizi sau amidonati, adica zahar concentrat sub diverse forme nebanuite precum faina alba din gogosi, covrigi sau alte produse de patiserie si cofetarie ori sucurile acidulate sau fresh-uri, introduci brusc foarte mult zahar in organsimul tau. Ca raspuns  firesc, corpul elibereaza hormonul numit insulina, care ajuta celulele sa utilizeze zaharul consumat in exces ca si combustibil sau sa-l stocheze pentru mai tarziu.

Insa aceste excese de zahar determina corpul tau sa produca mai multa insulina decat ai nevoie, ceea ce face ca, dupa scurta vreme, glicemia sa scada brusc si tu sa simti din nou o senzatie acuta de foame.

  1. Ai putea suferi de diabet

„Polifagia” este cuvantul pe care medicii il folosesc pentru foamea care apare ca un simptom frecvent la debutul diabetului zaharat. Poti, de asemenea, sa pierzi in greutate desi mananci mult, sa simti nevoia sa bei foarte multa apa (fenomen denumit polidipsie), sa urinezi foarte mult (poliurie) si sa te simti extrem de obosita. Discuta cu medicul tau daca ai oricare dintre aceste simptome.

Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice la Clinica de Nutritie KiloStop
www.totuldespreslabit.ro

 

ARTICOLE SIMILARE

Cele mai vechi secrete de frumusețe de la Hollywood

Andreea Damian

De ce trecerea la produse de înfrumusețare naturale îți poate face mai mult rău decât bine

Andreea Damian

Afla cum sa iti faci un machiaj ce permite atat accentuarea ochilor, cat si a buzelor

realitatea

Ce a făcut Andreea Esca, înainte ca Alexia și Aris, copiii ei să plece la America Express 

Andreea Damian

Eva Longoria primește sfaturi de parenting de la prietena sa Victoria Beckham

Andreea Damian

Cum arată apartamentul Danei Rogoz, pe care actrița l-a renovat recent

Andreea Damian

Scrie un comentariu