Tabu
HEALTH

Implantul dentar in istorie. Cum isi inlocuiau stramosii nostri dintii

Restaurarea danturii nu mai este de multa vreme o problema. Astazi, in orice cabinet stomatologic se pot pune implanturi dentare, fatete dentare si coroane cu o estetica perfecta, iar tehnicile folosite de medici sunt extrem de eficiente.

Conform celor de la draristide.ro, desi stomatologia cunoaste apogeul in zilele noastre, aceasta si-a inceput evolutia cu mult timp in urma. Istoria implantului dentar, spre exemplu, a inceput inca de acum 4000 de ani si a evoluat constant. Evident, solutiile folosite in trecut erau mult diferite, insa ideea era prezenta.

Cand a luat startul ideea de a inlocui dintii pierduti?

Conform vestigiilor arheologice, tehnicile de inlocuire a dintilor pierduti dateaza de 4000 de ani, cand in China se incercau astfel de solutii. Egiptenii care traiau in urma cu 2000 de ani erau si ei interesati de implantologie si foloseau bucati de bambus sau metale pretioase pentru a-si recupera dintii pierduti. Printre materialele folosite in trecut se numara si fildesul sau bucatile de scoica, folosite de femeile maiase in anul 600 inaintea Erei Noastre.

Istoria implantului dentar modern incepe mult mai tarziu insa. In secolul XVIII, spre exemplu, dintii lipsa se inlocuiau cu dinti extrasi de la donatori. Din pacate, rata de succes era una scazuta, deoarece sistemul imunitar nu accepta foarte usor corpul strain.

Anii care au marcat implantologia sunt:

  1. Atunci, Maggiolo reusea sa creeze un implant din aur pe care l-a amplasat in locul unei extractii proaspete.
  2. Este un alt an important pentru aceasta parte a stomatologiei, deoarece fizicianul Harris incearca mai multe proceduri de instalare a unor implanturi din platina;
  3. Este poate cel mai important an pentru implanturi, conturand prima reusita a lui Strock, care testeaza solutiile din cobalt-crom-molibden si descopera efectele fiziologice ale acestui aliaj. Chiar daca materialul a fost acceptat rapid de corpul pacientilor, se pare ca nu a fost atat de sanatos in conditiile in care multi au decedat ulterior din cauza toxicitatii. Totusi, a reprezentat un pas urias in stomatologie.
  4. In acest an, profesorul de anatomie Branemark, care activa la Universitatea Gothenburg din Suedia, a reusit sa plaseze primul implant din titan pe un voluntar uman si a fost o reusita serioasa. Aceasta reusita s-a transformat intr-o adevarata industrie, in conditiile in care astazi exista nu mai putin de 8 milioane de implanturi marca Branemark System ce au fost folosite pe pacienti.

Ulterior, implanturile au inceput sa fie diversificate in asa fel incat sa fie acceptate cat mai usor de corpul uman. De asemenea, au aparut si alte variante de implanturi, cum ar fi cele din zirconiu, dar si cele din materiale ceramice.

Zirconiul are proprietati asemanatoare cu titanul si are marele avantaj de a fi mult mai placut din punct de vedere estetic. Din pacate, este ceva mai costisitor, ceea ce face tot implantul realizat din titan sa fie mai popular.

Care este cea mai buna solutie de implant dentar astazi?

O cautare dupa “implant dentar forum” dezvaluie o serie de discutii legate de cele mai bune variante. Cu siguranta, implantul din zirconiu este cel mai atractiv, atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al rezistentei. Daca luam in calcul si factorul investitie, titanul ramane preferat de pacienti, deoarece are si o istorie foarte bogata, plina de reusite in domeniu si are si preturi din ce in ce mai mici.

Pe langa preturi, implantul din titan se remarca si prin solutiile mai variate. Exista mai multe companii care produc astfel de implanturi si exista mai multe forme si marimi pentru aceasta solutie dentara, motiv pentru care fiecare cabinet stomatologic ofera solutia implanturilor din titan.

ARTICOLE SIMILARE

Cel mai utilizat îndulcitor din lume, legat de cancer

Andreea Damian

Beneficiile mandarinelor: de ce să le consumi în sezonul rece

Andreea Damian

„Ianuarie uscat” – de ce merită să renunți la alcool luna aceasta

Andreea Damian

Vești bune! A fost anunțat un vaccin antiCovid eficient 90%

Andreea Damian

Dieta care dublează riscul de infarct sau AVC. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă

Andreea Damian

6 semne că-ți lipsește vitamina D

Andreea Damian

Scrie un comentariu