As afirma ca putem fi de acord cu faptul ca gelozia este un sentiment oarecum complementar dragostei sau senzatiei de a fi indragostit. Totusi, trebuie sa avem grija la intelesul pe care il acordam si il asumam si la cum lasam sa se manifeste gelozia.
Sentimentele puternice care ne stapanesc, se poate spune, la inceputul unei relatii ori la inceputul unei noi etape, cum ar fi casnicia, sarcina, creaza uneori contextul potrivit pentru a deveni vulnerabili.
Fara sa va dati seama se poate ajunge, de la acei fluturi in stomac si sentimentul de gelozie care se manifesta mai mult ca un fel de ciuda sau pica daca partenerul admira indelungat o alta persoana, la paranoia sau suspiciune, in cazul in care va aflati intr-o perioada de vulnerabilitate emotionala.
Se poate crea astfel o atmosfera toxica pentru relatie, disconfortul partenerului care se vede banuit fara motiv si diferite alte situatii neplacute. Daca va aflati intr-o asemenea stare, cel mai probabil parcurgeti o perioada stresanta, care va afecteaza echilibrul emotional.
Cum obtinem echilibrul emotional
Echilibrul emotional se obtine prin sport, satisfacerea hobby-urilor si a pasiunilor. Comunicarea deschisa cu partenerul si cu cei apropiati, in care avem incredere, poate fi uneori cea mai usoara cale de a obtine o stare emotionala echilibrata. Ca plimbarile in natura sunt recomandate atat in tratamentul diverselor afectiuni fizice, psihice si emotionale este un lucru cunoscut. O idee buna pentru a va recastiga starea de relaxare si, in acelasi timp, pentru a va concentra toata atentia spre actiunea intreprinsa, poate fi chiar exersarea unor activitati pe care le-am uitat in copilarie, cum ar fi coloratul, pictatul, chiar cataratul in copaci. Cartile de colorat pentru adulti, in genul zen doodle sunt astazi o moda universala. Joaca cu culori si practicarea activitatilor care ne solicita atentia in mod placut redau starea de incerede si de confort cu propria persoana, mai ales daca rezultatul unor astfel de activitati este apreciat si de partener, un partener fericit sa aiba alaturi o persoana care zambeste si cu care se poate simti confortabil.
Librariile si cititorii se bucura astazi de carti despre care scoala nu a vorbit, ale unor psihologi si autori motivationali care ne explica cum putem avansa pe treptele inteligentei emotionale. Daca aplicati deja de un timp astfel de practici, insa nu va regasiti linistea, nu e nicio rusine sa apelati la un medic specialist, psiholog ori psiholog de cupluri. Sunt multe cazuri in care specialistul a fost cel care a gasit ideea compatibila cu drumul ce trebuie urmat spre vindecare.
Ar fi pacat ca o eroare de inteligenta emotionala, cum ar manifestarea obsesiva a geloziei, anxietatea si imposibilitatea de a comunica cu cei din jur, sa fie motivul pentru care se imbolnaveste sau chiar se incheie o relatie.