Tabu
Slider

Femeile sunt mai bine reprezentate în literatura secolului 19 decât în cea modernă

Cu cât rigiditatea rolurilor de gen din literatură a dispărut, indicând mai multă egalitate între sexe, cu atât a scăzut şi reprezentarea femeilor în personajele de ficţiune şi numărul autoarelor de roman între 1780 şi 2007.

Mai mulţi profesori universitari de la universitărţile din Ilinois şi California au folosit un algoritm ca să examineze 104 de mii de texte ale cărţilor scrise în perioada 1780 – 2007.  Cu ajutorul algoritmului special creat, ei îşi propuneau să identifice importanţa personajelor feminine din literatură pe parcursul celor două secole. Şi culmea, rezultatele arată că femeile sunt mai bine reprezentate în romanele victoriene decât în cele moderne. Deşi toată lumea se aştepta să observe o creştere a reprezentării femeilor în literatură pe parcursul anilor, adevărul este că din secolul 19 spre începutul anilor ’60 acestea sunt din ce în ce mai slab reprezentate (textul integral).

În aceeaşi măsură în care a scăzut numărul personajelor feminine, studiul a mai dezvăluit şi că (deşi aceasta este o descoperire şi mai neaşteptată) numărul cărţilor scrise de femei în prima jumătate a secolului 20 a scăzut considerabil. Practic din procentul de 50% dintre cărţi scrise de autoare în 1850, în 1950 abia mai rămăseseră 25%.

Descoperirea a fost atât de surprinzătoare pentru profesori – pentru că perioada cercetată coincide cu primul val de feminism ale cărui efecte ar fi trebuit să fie vizibile – încât initial au suspectat o eroare în metodele de cercetare. Au extins astfel cercetarea şi au descoperit că nu era nicio eroare.

Unul dintre motivele pentru care a apărut acest fenomen poate fi gentrificarea romanului în general. În mijlocul secolului 19, să scrii un roman nu era o carieră în sine şi nu reprezenta un statut superior însă pe măsură ce a devenit astfel, bărbaţii au fost tot mai atraşi de această zonă. Tot în perioada respectivă, în timp ce reprezentarea femeilor în ficţiune a scăzut drastic, în alte domenii de non-ficţiune femeile autor domină de departe. Ceea ce înseamnă că tocmai noile posibilităţi apărute în urma feminismului să le fi determinat pe femei să se îndepărteze de ficţiune şi să se concentreze mai mult pe cercetare.

Ceea ce ne duce la motivul scăderii numărului de personaje feminine din literatură. În literatura scrisă de bărbaţi, femeile ocupă doar un sfert sau o treime din spaţiul acordat personajelor. În literatura scrisă de femei, spaţiul se împarte în jumătate de cele mai multe ori. Şi această diferenţă între cele două genuri s-a menţinut perfect în ultimii 200 de ani.

ARTICOLE SIMILARE

Star Wars: Gest făcut de Disney după scena cu primul sărut între persoane de acelaşi sex

Andreea Damian

Vrei să-ți îmbunătățești viața? Învață să spui NU

Andreea Damian

Anca Serea, însărcinată pentru a șaptea oară?

Tabu Tabu

Pepe, tată pentru a treia oară

Andreea Damian

Andreea Tonciu, despre soțul ei: „Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face curat. Ce, mi-am luat sclav?”

Andreea Damian

4 practici sportive care îți oferă o piele frumoasă

Andreea Damian

Scrie un comentariu