Tabu
lifestyleSlider

1 MARTIE: florile nu îndulcesc palmele, în România egalitatea de gen încă e TABU

De ziua Mărţişorului şi pentru că se apropie 8 Martie este necesar să ne reamintim de campania #MultumescPentruFlori dar vreau respect! din mediul online.

Campania a fost lansată anul trecut de Feminism România şi are ca scop solidarizare împotriva discriminării și a abuzurilor comise împotriva femeilor. O floare nu înseamnă un pas în plus spre egalitatea de gen.

Pentru că în continuare se vorbeşte foarte puţin spre deloc despre cum se rezolvă cazuri de violență gravă de toate felurile, de la abuz economic și câte altele exercitate asupra cetățeanului fără voce, în România, cetăţeni fără voce sunt şi femeile atunci când este vorba de violenţă domestică sau agresiune sexuală.

Poliția Română și Ministerul de Justiție spun că: în zece ani au ajuns în instanță 9 cauze privind hărţuirea sexuală, există 4 persoane condamnate definitv în zece ani (din două cauze), între 2012-2014 – nu a existat niciun caz, în ultimii 3 ani s-au înregistrat doar două cauze din 2015 şi acelea au rămas nefinalizate. Practic, din cele 91 de sesizări din 2016-2017, nu a ajuns niciuna în instanţă. Doar că potrivit FRA (EU Agency for Fundamental Rights) – 32% din femeile peste 15 ani din România au suferit măcar o situația asimilabilă hărțuirii sexuale.

Violenţa domestică este în continuare la cote alarmante cu ştiri dese despre concubini sau soţi care-şi ucid partenerele cu sânge rece. Poliţia confirmă că în anul 2017, la nivel național, au fost sesizate 36.245 de infracțiuni prevăzute de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie (35.202 în anul 2016). Dintre acestea, 27.652 de infracțiuni sunt comise la domiciliu (27.032  în anul 2016). Majoritatea infracțiunilor sesizate, în anul 2017, se referă la loviri sau alte violențe (20.283 de infracțiuni sesizate).

Sigur, între timp toate (sau majoritatea) doamnelor şi domnişoarelor vor primi flori şi mărţişoare şi viaţa merge mai departe. Însă în toată puzderia asta de culori şi simboluri poate ar fi bine să ne gândim că deşi ne aflăm în anul 2018, dreptatea socială, politică sau economică pentru femei tinde în continuare spre zero.

Nu uitaţi deci că: florile nu pot compensa greutățile cotidiene, munca neplătită în gospodărie, orele nedormite și lipsa de apreciere pentru femei, blamate când nu sunt gospodine adevărate, soții care se sacrifică sau mame exemplare.

Florile nu pot îndulci palmele. Normalizarea violenței naște frică și oprimare, într-o societate în care tradiția violenței e ruptă din rai și în care mass-media face rating din agresivitate. Florile nu pot alunga rânjetele la glumele cu violuri.

ARTICOLE SIMILARE

Nicollette Sheridan, prințesa balului – FOTO

realitatea

Dantele și broderii la Muzeul Å¢ăranului Român

realitatea

Lidia Buble, gravidă? Ipostaza prin care și-a șocat fanii

Andreea Damian

Anca Serea trece prin momente cumplite acasă

Andreea Damian

Starurile si jocurile lor erotice in vazul tuturor (FOTO explicite)

George Burcea, dezamăgit după ce a apărut în serialul Wednesday de pe Netflix

Andreea Damian

Scrie un comentariu