Somnul fragmentat afectează memoria și capacitatea creierului de a forma „amintiri”. Un studiu recent arată că acesta are efecte și mai grave asupra sănătății. Trezirile dese în timpul nopții crește riscul producerii unui infarct, sunt de părere specialiștii în somnologie.
Lipsa somnului sau somnul fragmentat are efecte imediat asupra stării noastre de a doua zi, dar pericolele asociate cu acest fenoment sunt mult mai grave, cred specialiștii. Motivul ar fi că trezirile dese în timpul nopții ar putea dubla riscul de a suferi un atac de cord mortal. Același lucru este valabil și pentru aceia dintre noi care se culcă foarte târziu.
Un studiu japonez a pus laolaltă aceste constatări, după monitorizarea obiceiurilor de dormit de la aproape 13.000 de participanți. Nu numai că cei care s-au trezit în timpul nopții sunt cu 99% mai susceptibili de a suferi un atac de cord, dar a existat și un risc crescut de 37% de a avea un accident vascular cerebral, raportează The Sun.
De asemenea, s-a stabilit o legătură între alte simptome ale lipsei somnului și o creștere a șanselor de boală cardiacă ischemică (un atac de cord sau angină severă), la persoanele care au avut nevoie de mai mult de o jumătate de oră pentru a adormi.
Rezultatele studiului arată că un somn sărac deteriorează sănătatea și poate duce la apariția bolilor cardiovasculare.
1 comentariu