Tabu
CULTURE

Ordin de protecție direct de la polițist și intervenții de urgență. Ce prevede noul proiect pentru combaterea violenței domestice

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violentei în familie a trecut de Senat săptămâna aceasta și cuprinde numeroase modificări. Victimele vor putea cere, potrivit  proiectului, un ordin de protecție direct de la un polițist. Proiectul de lege nu se aplică la acest moment. El trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie aprobat de șeful statului prin decret și publicat mai apoi în Monitorul Oficial

Ce este violența domestică, potrivit noii legi

Violența domestică poate fi nu se reduce, potrivit noului proiect la  violență fizică, ci și la cea psihologică, economică sau socială.

Violența împotriva femeilor constituie violență domestică și reprezintă o formă de discriminare care cuprinde toate acțiunile de violență de gen care au produs sau puteau produce femeilor vătămarea sau suferința fizică, sexuală, psihologică sau economică, inclusiv amenințările cu asemenea acțiuni, coerciția sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă aceste acțiuni survin în public sau în viața privată“, potrivit uneia dintre prevederile ce ar urma să fie introdusă în Legea nr. 217/2003.

De asemenea, potrivit proiectului, „violența domestică înseamnă orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima”. 

Și copiii martori devin victime

În premieră, victima este definită ca fiind orice persoană fizică care este supusă uneia sau mai multor forme de violență. Potrivit proiectului adoptat de Senat, inclusiv copiii martori la forme de violență sunt victime.

HELP LINE pentru victimele violenței domestice 

În afară de centrele speciale pentru victimele violențelor domestice, care se regăsesc și acum în lege, proiectul va mai include la categoria serviciilor sociale puse la dispoziție de stat încă două: serviciile de informare și consiliere pentru victimele violenței domestice de tip linie telefonică de urgență (help-line) și serviciile integrate de urgență pentru victimele violențelor sexuale.

“Serviciile de tip linie telefonică de urgență sunt servicii sociale gratuite care asigură consiliere apelanților, în mod confidențial, în legătură cu toate formele de violență prevăzute la art. 3 și 4, se prevede în proiectul de lege pus în dezbatere. Centrele integrate de urgență în caz de violență sexuală vor asigura examinarea medicală și medico-legală, dar și asistență post-traumatică și consiliere pentru victimele violenței sexuale”. 

Intervenții de urgență  

“Intervenția de urgență se realizează din perspectiva acordării serviciilor sociale prin intermediul unei echipe mobile formată din reprezentanți ai Serviciului de Asistență Socială”, conform prevederilor dintr-un capitol nou, ce va fi introdus în Legea nr. 217/2003 prin acest proiect.

Echipa mobilă va răspunde imediat semnalărilor de la victime sau de la alte persoane, ori de câte ori au loc violențe în familie, verificând situația de fapt și făcând o evaluare inițială a acesteia.

“Semnalarea situațiilor urgente de violență domestică pentru care este necesar sprijinul din partea serviciilor sociale se realizează prin intermediul liniilor telefonice ale instituțiilor publice abilitate să intervină în cazurile de violență domestică, inclusiv a liniilor telefonice de urgență“, se arată în document.

Sistemul de intervenție de urgență este o noutate în țara noastră.

În România la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută. Acest lucru înseamnă că 1,2 milioane de românce cunosc violența domestică, iar soluționarea acestui fenomen include atât schimbări în mentalitate, cât și un sprijin concret din partea autorităților. Statisticile arată că, în țara noastră 20% dintre ordinele de protecţie sunt încălcate de agresori, iar judecătorii cred că e nevoie de schimbarea legii.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Rochia purtată de Amy Winehouse la ultimul concert, vândută la un preț amețitor

Andreea Damian

Actorul Aaron Paul din serialul El Camino a încercat pălinca și i-a plăcut

Dora Constantinovici

Piesa „All I Want for Christmas is You”, cântată de Mariah Carey, detronată de un alt cântec celebru

Andreea Damian

Concertul lui Celine Dion din București a fost reprogramat

Andreea Damian

CHA CHA LITIX! Episodul 78. Șomer și cu boarfele-n stradă

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Scrie un comentariu