Există în lume doar câteva femei capabile să vadă de 100 de ori mai multe culori decât o persoană obișnuită, și nu vorbim despre iluziile optice.
Ochii noștri au două tipuri de celule specializare în perceperea luminii – receptori – celulele cu bastonaș și celulele cu conuri. Literatura de specialitate susține că celulele de bastonaș ne permite să vedem imagini alb-negru și sun utile la vederea nocturnă, în timp ce celulele cu conuri necesită ceva mai multă lumină, dar ne permite să vedem în culori.
Ei bine, oamenii au trei tipuri de celule cu con, prin care pot distinge culorile roșu, verde și albastru și aproximativ 100 de nuanțe ale fiecăreia. Aceasta înseamnă că, cu toate combinațiile de culori ale celor trei tipuri de conuri, o persoană obișnuită poate distinge dintre un milion de culori diferite.
Spectaculos, însă unii oameni sunt mai speciali, pentru că pot distinge și mai multe culori. Vorbim aici despre acele persoane care au patru tipuri de celule cu con, prin urmare pot vedea 4 nuanțe de patru culori și toate combinațiile rezultate din acele culori. Ei sunt tetracromații sau „vulturii”. Sunt iritaţi de nuanţele de galben şi nu poartă haine de această culoare. Asta înseamnă că un tetracromat poate distinge de 100 de ori mai multe culori decât opersoană obișnuită
Tetracromația reprezintă o mutație genetică la nivelul retinei, prezentă în mai puțin de 1% din populația lumii. Majoritatea suntem tricromatici, ceea ce înseamnă că vederea noastră se bazează pe trei culori ale spectrului: roșu, verde și albastru. Tetracromații reușesc să vadă și a patra culoare de bază a spectrului, respectiv violet.
Când un tetracromat se uită la o frunza, el vede mai mult decât culoarea verde. Poate vedea nuanțe de portocaliu sau roșu pe marginea ei sau o nuanță de mov în umbra, de asemenea poate vedea nuanțe de verde închis, dar și violet, turcoaz, albastru.
De asemenea, această mutație determină existența mai multor receptori în ochi pentru a absorbi culorile. Diferenta dintre un tricromat si un tetracromat este reprezentata de celule cu con, structurate in ochi, al caror rol este de a absorbi anumite lungimi de unda ale luminii.
Un tetracromat ajunge să distingă cu pâna la 100 de milioane de culori. Cea mai mare probabilitate de a deține al patrulea tip de celulă cu con o au femeile. Informația necesară apariției mutației genetice este încorporată în cromozomul X, femeile deținând 2 spre deosebire de bărbați care au un cromozom X și unul Y. Aproximativ 12% dintre femeile planetei sunt considerate a fi tetracromate, cu preponderență cele din nordul Europei.
Există însă femei care habar nu au că sunt tetracromate și nu se pot folosi de vederea lor specială. Acest lucru se datorează faptului că, chiar dacă dețin încă un tip de celulă, creierele acestora prezintă aceleași interconexiuni ca și ale unei persoane cu vedere normală. Tocmai de aceea, o lungă perioadă de timp cercetătorii nu erau siguri că tetracromația există.
Chiar dacă până la 1% din populația lumii este tetracromată, procesul de detecție încă nu a ajuns la performanța necesara pentru a-i detecta. Numai un test al ochilor poate determina cu adevărat dacă sunteți tetracromată. Pentru că unele femei cu această mutație nu pot vedea acele culori diferite pe care un om de rând nu le vede de fapt.
Pentru a demonstra cum poate arăta o lume a tetracromatului, să observăm opera pictoriței Concetta Antico. E un tetracromat confirmat care își explorează darul foarte rar pe pânză. Se presupune că artista, fiind expusă încă de la o vârstă fragedă culorilor și zonei artistice, a reușit să dobândească o înțelegere deosebită în a percepe și a prezenta informațiile percepute. Lucru ce îi permite să exprime mult mai cuprinzător nuanțele și efectele culorilor către alte persoane.