Franța a deschis încă o anchetă națională privind numărul de copii care se nasc cu brațe sau mâini lipsă la doar câteva săptămâni după încheierea primei anchete, potrivit BBC.
Prima anchetă a fost deschisă după ce mai mult de o duzină de copii s-au născut cu membre lipsă în trei regiuni din țară și s-a încheiat fără ca autoritățile să reușească să identifice o posibilă cauză comună. Acum alte 11 cazuri au devenit cunoscute publicului, determinând oficialii din domeniul sănătății să deschidă o nouă investigație. Condiția nou-născuților ține de un tip de ageneză, ceea ce înseamnă că membrele superioare ale fătului nu se formează corect în timpul sarcinii.
Aceasta poate include lipsa membrelor superioare, lipsa antebrațelor și a mâinilor sau a degetelor. Cazurile sunt grupate în regiunile Ain din estul Franței și în regiunile învecinate Bretania și Loire-Atlantique, pe coasta de nord-vest. Ministrul sănătății, Agnès Buzyn, a promis deja o investigație ulterioară în urma lipsei de explicații din raportul inițial, pe fondul unei preocupări continue din partea publicului și presei franceze.
“Cred că toată Franța vrea să știe”, a spus Buzyn. “Nu vrem să excludem nimic, poate că e vorba de mediul înconjurător sau de ceva ce au mâncat sau de ceva ce au băut. Poate chiar de ceva ce au respirat – în acest moment nu știu nimic concret”. Toate cazurile raportate în Ain implică oameni aflați pe o rază de 17 km de satul Druillat, ceea ce duce la speculații cu privire la posibila influență a pesticidelor – lucru care nu a fost încă dovedit. Registrul regional pentru malformații congenitale, Remera, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă creștere a numărului de cazuri din Ain în luna iulie, ca urmare a rapoartelor din partea medicilor locali. Au descoperit șapte cazuri strâns legate de zona Druillat pe o perioadă de șase ani. Dar un raport inițial al publicației Health France din octombrie a concluzionat că aceste cazuri, între 2009 și 2014, nu au fost semnificativ mai mari decât media națională.
Cu toate acestea, acum se spune că cele 11 noi cazuri pe care le-a descoperit au fost toate de la Ain, pe o perioadă de 15 ani începând cu anul 2000.
Cazul a fost legat și de scandalul Thalidomide, un medicament adesea luat de femeile însărcinate pentru a atenua greața provocată de sarcină. Legătura dintre talidomidă și malformația membrelor în timpul sarcinii a fost descoperită abia după ani de utilizare a medicamentului. Cu toate acestea, în Franța nu a fost încă decisă cauza exactă a malformațiilor congenitale a nou-născuților ca fiind una chimică sau una farmaceutică.