Tabu
LIFESTYLESlider

Femeile sunt la fel de bune ca bărbații la negocierea salariilor, angajatorii mint

Cercetătorii spun că stereotipurile legate de gen din jurul negocierilor privind salarizarea sunt “false” în ciuda angajatorilor care le susțin.

În ciuda angajatorilor care pretind că lucrurile ar sta altfel, cercetările noi au dezvăluit că femeile sunt la fel de bune ca bărbații la negocierile salariale. În timp ce mulți cred că prăpastia se reduce la o combinație de factori, inclusiv îngrijirea copiilor și discriminarea, angajatorii au susținut de multe ori că diferența este rezultatul abilităților negociere ale femeilor în ceea ce privește solicitarea de majorări de salarii și de promovare. Dar un nou studiu asupra felului în care genul afectează aceste discuții contestă în întregime această scuză.

Într-o serie de experimente efectuate de Universitatea Lehigh, Pennsylvania, participanții de sex masculin și de sex feminin au fost repartizați la întâmplare rolurile șefului și angajatului. Ei au fost apoi rugați să negocieze un acord care să determine cât de mult să fie plătiți fiecare pentru participarea la experiment. Testul nu a arătat nicio diferență între abilitățile de negociere a bărbaților și femeilor și a constatat că femeile erau la fel de interesate de negociere cum sunt și omologii lor de sex masculin.

Acest lucru indică faptul că abilitatea unei femei (sau lipsa acesteia) de a discuta despre salariu nu este deloc un factor semnificativ atunci când vine vorba de explicarea diferenței de remunerare. “Unii atribuie diferența de salarizare datorată diferențelor de gen găsite în negocierile contractului de salarizare sau credinței că femeile își subminează propria poziție de negociere”, a declarat Holona Ochs, profesor asociat de științe politice la Universitatea Lehigh. “Constatările noastre sugerează că stereotipurile de gen care duc la percepția că bărbații pot negocia contracte salariale mai bune decât femeile sunt înșelătoare și că comportamentul individual în cadrul unor setări de negociere ierarhice, cum ar fi între un șef și un angajat, este mult mai probabil afectat de context prin diferențe de gen.”

Pe scurt, femeile negociază la fel de bine ca bărbabții doar că societatea și de obicei angajatorul este misogin. Studiul urmează anunțului potrivit căruia diferența globală de remunerare între bărbați și femei va dispărea doar peste 202 de ani. Forumul Econonmic Mondial a declarat că decalajul a scăzut ușor în ultimul an, dar că numărul femeilor din mediul profesional a scăzut. De asemenea, a arătat că femeile sunt afectate în mod semnificativ de automatizarea locurilor de muncă și de dezvoltarea inteligenței artificiale, avertizând că, dacă nu se încurajează mai multe femei să intre în domeniile științei, tehnologiei și ingineriei, diferența de gen ar putea să crească.

O femeie salariată din România câştigă, în medie, cu 5,2% mai puţin decât un bărbat, aceasta fiind cea mai redusă discrepanţă salarială din Uniunea Europeană în 2016, arată datele publicate de Eurostat, biroul de Statistică al Uniunii Europene. Diferența mică de salarizare între genuri în România se explică prin faptul că femeile și bărbații deopotrivă câștigă cam la fel de puțin. Potrivit unei analize publicate de Reinis Fischer, țara noastră se afla la mijlocul anului trecut pe penultimul loc în UE în ceea ce privește nivelul salariului mediu.

ARTICOLE SIMILARE

Megan Fox își încurajează fiul de 6 ani să poarte rochii

Andreea Damian

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună – vizibilă în România

realitatea

Când va fi difuzat noul sezon din America Express. Surpriză mare pentru telespectatori 

Andreea Damian

Bendeac, despre 3 lucruri pe care o tipa misto nu le-ar face in dormitor: “Ce taranie de neam prost e asta?”

Draga Olteanu Matei și Tamara Buciuceanu Botez, destine trase la indigo?

Andreea Damian

Eric, fiul lui Andrei Aradits, va apărea într-un serial de la Antena 1

Andreea Damian

Scrie un comentariu