Anul trecut, prin luna mai, căutam de nebună prin toate magazinele de profil semințe de zorele pe care să le plantez în ghivecele de pe balcon, în mini-grădinița mea. Aș fi vrut să fie albastre. Invariabil mi se spunea: am avut dar s-au vândut, nu cred că veți găsi, nu știu când mai facem comandă. Zorelele deveniseră acest Graal al Bucureștiului.
Ieri am citit amănunte despre diverse semințe de flori, deh, așa-i când te apucă grădinăritul, cum le poți planta chiar din februarie-martie, astfel încât prin mai, să fie deja plante adulte, adică exact atunci când ai avea nevoie să simți că vine vara. M-am pregătit să fac comanda online, poate spre deosebire de anul trecut am mai mult noroc. Și ca orice om am tastat pe google – “zorele albastre”. Ce-am descoperit m-a luat complet pe nepregătite. Titlul unui articol spunea așa: Drog la îndemâna oricui – semințele de zorele. Wow. Articolul a fost scris în 2010 și spune că seminţele de zorele au efect halucinogen şi sunt folosite de cunoscători pentru „călătoriile“ în lumi mai frumoase. Le găsiţi sub demunirea de „Ipomoea tricolor“. Seminţele de zorele, ar conţine LSA, echivalentul mai puţin nociv al LSD-ului. LSA este un psihedelic chimic natural având eficacitatea de la 1/10 până la 1/30 din cea a LSD-ului. Are câteva asemănări cu efectele LSD-ului, dar este în general considerată mult mai puţin stimulentă şi poate avea şi efectele unui sedativ.
Dar ce mi se pare incredibil este că aceste semințe se găseau pe vremuri în magazinele de substanțe halucinogene. Guvernul României a aprobat la 10 februarie 2010 lista plantelor etnobotanice interzise. Astfel, Legea nr. 143/2000 a fost completată cu substanţa amida acidului lisergic, ceea ce conţin bobiţele de zorele care se pun în pământ. Seminţele de zorele conţin cea mai mare cantitate de LSA din specie. Deci practic semințele de zorele – considerate etnobotanice interzise – au dispărut atunci din magazinele de etnobotanice (cine ar fi crezut în primul rând că ele se pot găsi acolo?!) dar se găsesc în supermarketuri și magazine de flori (se vede treaba din ce în ce mai rar). Semințele ar putea fi însă cumpărate practic de oricine din magazinele pentru grădinărit pentru că pe plic nu se specifică conţinutul şi nici efectele pe care ar putea să le aibă. Asta desigur, dacă s-ar găsi.
Există mai multe rețete de consum ale semințelor de zorele care vorbesc despre utilizarea lor în orice alt fel decât plantate într-un ghiveci sau lângă fereastra din curte dar nu le voi trece aici, vă descurcați dacă o fi. Se spune că ele oferă o experienţă liniştită, plină de vise. Primele efecte sunt următoarele: stare de visător, fericire, abilitatea de concentrare şi de a deveni foarte interesat de orice vă place, inabilitatea de concentrare în sarcini complexe cum ar fi programarea sau şofatul, o bunătate foarte mare.
Dacă le mestecați fiți buni deci și nu conduceți. Și mai lăsați-mi și mie două plicuri pentru balcon.
2 comentarii