Tabu
CULTURESlider

Cel mai îndrăgit musical pentru copii a fost acuzat de rasism

Mary Poppins este unul dintre clasicii indiscutabili ai uzinei Disney. Pelicula din 1964 a marcat copilăria a generații întregi și se află pe lista filmelor pe care orice copil ar trebui să le vadă. Produs de Walt Disney și regizat de Robert Stevenson, Mary Poppins a câștigat cinci premii Oscar, inclusiv premiile pentru cea mai bună actriță (Julie Andrews), cel mai bun cântec (Chim Chim Cher-ee) și cele mai bune efecte speciale.

Un academician american îl consideră însă rasist, din cauza scenei de pe acoperiș, în care celebra dădacă dansează alături de personajul interpretat de Dick Van Dyke, ambii mânjiți de funingine pe față. Scena iconică – însoțită de melodia Step In Time – este unul dintre cele mai iubite momentele din clasicul genului, potrivit The Sun.

Cu toate acestea, profesorul Daniel Pollack-Pelzner nu este impresionat recenzii și a notat observațiile sale despre rasism în cotidianul The New York Times, sub titlul „Mary Poppins, and a Nanny’s Shameful Flirting With Blackface”. „Fața ei este acoperită cu funingine, dar în loc să o șteargă, ea (Mary Poppins) își pudrează nasul și obrajii și devine și mai neagră”, scrie profesorul de engleză și studii de gen de la Colegiul Linfield din Oregon.

Expertul a identificat și în cărțile autoarei P.L. Travers după care a fost inspirat filmul mai multe pasaje pe care le consideră în mod clar rasiste. Extrasul „Nu mă atinge, păgân negru” (țipă Mary Poppins la un coșar) este rasist. Pollack-Pelzner argumentează că și cel în care Admiral Boom dă ordine să se tragă în coșuri strigând: „Suntem atacați de Hottentots (termen rasist)” este de asemenea rasist.

Academicianul consideră că scena este o amenințare la adresa negrilor. „Este postată chiar și pe un site web care promovează naționalismul alb ca o dovadă de ierarhie rasială”, crede Pollack-Pelzner.  Observațiile profesorului american au fost intens discutate în mediul online, mai mulți utilizatori Twitter comentând că expertul face supoziții neadevărate despre unul dintre cele mai de succes filme clasice din istorie.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei de 6 mai

realitatea

Cosmonautul Buzz Aldrin a făcut primul selfie în spațiu acum 52 de ani

realitatea

Noutăți DVD – luna iunie

realitatea

Hairstiliștii au hotărât: acestea sunt nuanțele de păr ale toamnei 2018

Andreea Damian

Gafa din Game of Thrones a crescut vânzările companiei Starbucks cu 2,3 mld. $

Andreea Damian

Cum l-a sărbătorit Nadia Comăneci de ziua lui pe soțul Bart Conner

Tabu Tabu

Scrie un comentariu