Tabu
LIFESTYLEPEOPLESlider

Franța încă învață ce e rasismul și o demonstrează cu procesul rapperului Nick Conrad

Rapperul francez Nick Conrad a fost găsit vinovat într-un proces în care era judecat pentru incitare la violenţă și a fost amendat cu 5.000 de euro. Curtea a susținut că „limitele admisibile ale libertății de exprimare au fost evaluate cu mai multă flexibilitate” pentru că a fost vorba de rap, dar „libertatea creației artistice nu este totuși absolută”.

Când artistul a lansat videoclipul piesei Plb (Pendez les Blancs/Spânzurați albii), reacțiile negative nu au întârziat să apară. Videoclipul ne arată ce ar fi fost viața dacă afro-americanii ar fi înrobit oamenii albi. „Spânzurați oamenii albi… bateți-i și lăsați-i să se omoare unul pe celălalt”, s-a auzit în cântec.

Nu este însă primul artist care s-a gândit la o viață în care oamenii de culoare ar domina oamenii albi. Au mai făcut-o înaintea lui Conrad și cântărețul american Todric Hall (cu videoclipul piesei Forbidden) dar și scriitoarea britanică Malorie Blackman (cu seria literară Noughts & Crosses). Iar în Franța, o țară care încă încearcă să oprească oamenii de culoare să se organizeze ca o comunitate, Nick Conrad trebuie să plătească pentru gestul său.

În primul rând, el a primit amenințări cu moartea din cauza cântecului și și-a pierdut și slujba pe care o avea la un hotel din Franța. Toată lumea, de la personalități franceze la politicieni, i-a sărit în cap. Apoi l-au trimit în judecată și LICRA, Liga internaţională contra rasismului şi antisemitismului.

Nick Conrad a negat că textul ar avea intenţii rasiste, dar susţine că e vorba de o provocare (ceea ce era evident) pentru a îndemna la reflecţie asupra a ceea ce au păţit negrii în trecut din partea albilor. „Nu e o incitare la ură”, a spus rapperul într-un interviu.

Tot el a mărturisit, potrivit BBC, că videoclipul este „o invitaţie la reflecţie asupra rasismului, o inversare a rolurilor, o ficţiune care arată ce li s-a întâmplat negrilor”. YouTube s-a autosesizat și a șters videoclipul de 9 minute după 10 zile de la lansare. Video-ul încălca o regulă a platformei. Nu doar imaginile incitau la violență, ci și textul piesei: „Intraţi în creşe şi grădiniţe şi ucideţi copiii albi, prindeţi şi spânzuraţi-le părinţii”.

Dar oamenii de rând cred că rasismul față de oamenii albi sau rasismul inversat este la fel de rău ca rasismul față de persoanele de culoare. Conrad folosește un limbaj de supremacist de culoare atunci când vorbește despre Africa. O dată ce oamenii de culoare încetează să se mai integreze și încearcă să se organizeze într-o comunitate este la fel de rău. Etnocentrismul este periculos.

Frica creată de videoclipul lui Nick Conrad este ridicolă. Rapperul este judecat pentru fapte care nu există, spune avocatul său. „Cum pot oamenii negri să fie supremaciști de culoare atunci când, sincer, suntem situați pe ultimele trepte ale societății?”, se întreba mirat rapperul. Nick Conrad, el însuși o victimă a rasismului, a realizat că nu va fi niciodată un cetățean francez obișnuit și că țara nu-l va recunoaște niciodată. Iar asta l-a determinat să scrie cântecul. Mesajul piesei a fost acela de a arăta cu adevărat ce a fost și ce este rasismul față de oamenii de culoare.

Conrad risca să stea cinci ani după gratii și să plătească 45.000 de euro instanței. Dar luni, în instanță, procurorii i-au solicitat judecătorului să îi dea o pedeapsă cu suspendare și o amendă de 5.000 de euro, declarând că a „plătit deja într-o anumită măsură” după ce și-a pierdut locul de muncă. El a fost obligat să plătească și despăgubiri de 1.000 de euro pentru fiecare dintre cele două asociații care au deschis procese împotriva lui.

ARTICOLE SIMILARE

Tot ce ai nevoie ca să descoperi dragostea este matematica. Dar te ajută ecuațiile să-ți găsești iubirea?

Andreea Damian

Victoria Beckham dezvăluie trucul ei de machiaj care-i dublează volumul buzelor

Andreea Damian

Cum a sărbătorit Ela Craciun ieşirea din izolare

Tabu Tabu

Margot Robbie a născut un băiețel! 

Andreea Damian

Sindromul BURNOUT este recunoscut oficial ca boală, potrivit OMS

Andreea Damian

5 motive pentru care călătoria solo este bună pentru relația ta

Andreea Damian

Scrie un comentariu