Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Fenomenul sharenting: publicăm fotografii cu copiii noștri pe rețelele de socializare, da sau nu?

Este foarte important să știm unde este limita, cât de mult și ce ar trebui să distribuim pe social media. Fenomenul sharenting (combinație între termenii share – a distribui și parenting – activitatea de părinte) se referă la distribuirea de informații despre copii (texte, imagini sau filmulețe) pe Internet, de către părinți și profesori.

Tot mai mulți părinți postează pe rețelele de socializare materiale în care copilul (sau copiii) lor sunt personajul principal. și nu numai pe conturile personale de Facebook, Instagram sau Twitter. Grupurile de mămici abundă de astfel de postări, și nu numai. Publicațiile pentru părinți și blogurile de parenting chiar încurajează această practică.

Dar acest comportament digital implică minorii încă de dinainte de nașterea lor, pentru că nu de puține ori mi-a fost dat să văd pe Facebook ecografii. Da, bebelușii sunt minunați și te năpădesc emoțiile când vezi fotografii cu ei. Însă copilul nu este un instrument de a atrage „like-uri și „ador-uri”.

Dacă nici nouă nu ne place ca cineva să posteze fotografii cu noi sau să ne eticheteze într-o postare, atunci fiți siguri că nici micuțului nu-i place să fie expus fără acordul său. Pe măsură ce cresc, copiii simt un disconfort când părinții publică ceva online despre ei.

Recent, actrița Gwyneth Paltrow a postat pe Instagram un selfie cu ea și fiica sa Apple, care a strâns peste 150.000 de like-uri. Puștoaica de 14 ani i-a reproșat însă mamei sale că i-a încălcat dreptul la protejarea imaginii sale publice și a vieții sale intime. „Mamă, am discutat despre asta. Nu ai voie să postezi ceva fără consimțământul meu”, a spus fata. „Nici măcar nu ți se vede fața”, s-a apărat actrița.

 

 

View this post on Instagram

 

🍎⛷❤️

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) on

Teoretic, copiii nu ai voie să devină membri Facebook, spre exemplu, dacă nu au împlinit 13 ani. Adolescenții trăiesc un șoc atunci când intră prima oară pe o rețea de socializare și află că au deja o viață pe social media, creată de părinții lor.

Fenomenul sharenting poate fi periculos?

Fenomenul poate avea un impact negativ asupra minorilor, avertizează psihologii. Deşi copiii nu par deranjaţi, lucrurile se schimbă în timp. Experții susțin că sharenting-ul încurajează și cyber-bullyingul și ar putea afecta imaginea despre sine. Printre consecințele acestei practici, se numără și „răpirea digitală”, un fenoment cât se poate de real. Este vorba despre acele cazuri în care femei fură efectiv pozele unor mămici cu bebelușii lor și le-au pus la ele pe profil, pretinzând că sunt ai lor.

O treime dintre copiii din România se consideră expuși fără voia lor, pe Internet, de către părinți, aceasta este concluzia unui studiu sociologic citat de site-ul Edupedu.ro. 28 la sută dintre copiii întrebați în studiu au declarat că părinții sau tutorii au postat online informații despre ei, fără să îi întrebe dacă sunt OK cu acest lucru. Pe categorii de vârstă, între 13 – 17 ani, 32 la sută dintre băieți și 28 la sută dintre fete declară că părinții postează informații despre ei fără să îi consulte în prealabil. La categoria 9 – 12 ani, 26 la sută dintre băieți și 21 la sută dintre fete declară acest lucru.

 

ARTICOLE SIMILARE

Justin Bieber, grav bolnav! Imaginile cu care și-a șocat fanii – VIDEO

Andreea Damian

Guvernul anunţă modificări ale Codului fiscal. Se aplică de la 1 ianuarie 2024!

Andreea Damian

Cum prinzi cea mai ieftină vacanță în Grecia

Andreea Damian

CRBL nu regretă divorțul de Elena. În ce relații a rămas cu fosta soție

Andreea Damian

Ana Odagiu şi Conrad Mericoffer s-au căsătorit în secret. Mireasa a arătat uimitor în rochia albă – FOTO

Andreea Damian

Ochelarii de soare

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu