Tabu
LIFESTYLESlider

Europenii consumă resurse naturale care aparţin generaţiilor viitoare, potrivit unui raport WWF

Cetăţenii Uniunii Europene consumă 20% din resursele naturale ale planetei, deşi reprezintă doar 7% din populaţia lumii. Un raport al World Wide Fund for Nature arată că, dacă toată lumea ar avea acelaşi stil de viaţă ca cetăţenii europeni, am epuizat deja toate resursele pe care Pâmântul le poate genera într-un an astăzi, 10 mai. Specialiștii estimează că am avea nevoie de 2,8 planete pentru a acoperi necesarul de resurse naturale consumat în prezent de UE, mult peste media mondială, care este de aproximativ 1,7 planete.

Raportul publicat ieri, în contextual Summit-ului de la Sibiu, pretinde că niciunul dintre cele 28 de state membre ale UE nu a implementat politici de consum durabile. Protecția climei se numără printre priorități, însă opiniile privind acțiunile concrete diferă de la țară la țară, fiind influențate de industriile lor dominante.

„Se pune problema dacă şefii de state şi guverne din UE înţeleg acest fenomen şi consecinţele lui şi sunt pregătiţi să ia decizii ferme pentru o dezvoltare europeană cu adevărat durabilă şi pentru stoparea pierderii accelerate a biodiversităţii şi a acţiunilor care accentuează impactul schimbărilor climatice”, se arată într-un comunicat WWF.

Raportul WWF spune că cea mai mică și mai bogată țară din UE, Luxemburg, a fost cea care a folosit cel mai rapid resursele regenerabile. În doar 46 de zile pe an, adică până pe 16 februarie, și-a consumat procentul din resursele Pământului.

La nivel global, Earth Overshoot Day sau ziua în care terminăm resursele Pământului şi începem să consumăm din resursele pe care ar trebui să le moştenească generaţiile viitoare a picat anul trecut pe 1 august, o dată marcată din ce în ce mai devreme în calendar, în fiecare an. Din păcate, anul acesta a picat pe 10 mai.

Raportul WWF a fost lansat în acelaşi timp în care şefii de stat şi de guvern ai UE s-au  întâlnit la Sibiu la summit-ul pe tema „Viitorul Europei” şi cu doar două săptămâni înainte de alegerile din UE. „În acest context, WWF România solicită ca Agenda Strategică 2019-2024 să facă o prioritate fermă din dezvoltarea durabilă şi lupta împotriva schimbărilor climatice şi a pierderii biodiversităţii. Este important să protejăm şi refacem natura sălbatică din Europa până în 2030 şi să ne asigurăm că UE atinge emisii nete zero din perspectiva schimbărilor climatice până în 2040”, se arată în comunicatul de presă.

Specialiştii WWF atrag atenţia că politicile durabile ar putea spori semnificativ economia UE, prin investiţii, inovare mai rapidă, economii privind costurile şi prin crearea de locuri de muncă noi.

„De exemplu, atingerea nivelului zero al emisiilor  de gaze cu efect de seră până în 2050 ar duce la creşterea PIB cu 2%, la creşterea ocupării forţei de muncă, la beneficii pentru sănătate în valoare de 200 miliarde de euro pe an şi la economisirea a 2-3 trilioane de euro prin renunţarea la importurile de combustibili fosili. Plasarea dezvoltării durabile în fruntea agendei strategice Viitorul Europei, care recunoaşte necesitatea de a aborda şi stopa pierderea biodiversităţii şi de a stabili un obiectiv ambiţios, dar realizabil, de a atinge până în 2040 emisiile nete zero, va transmite un semnal puternic cetăţenilor din întreaga Europă care să reflecte faptul că guvernele acordă atenţie problemelor cu care omenirea se confruntă şi că UE îşi poate îndeplini angajamentele asumate, asigurând în acelaşi timp statutul de lider la nivel global în domeniul climei şi al biodiversităţii”, se arată la finalul comunicatului de presă.

ARTICOLE SIMILARE

20 Decembrie Ziua Internationala a Solidaritatii Umane. O alta perspectiva

realitatea

Mihaela Rădulescu şi Ştefan Bănică, împreună pe scena: “Il ştiam pe de rost odată”

Emilia Clarke și-a tăiat părul și a adoptat o tunsoare pixie, inspirată de la Gwyneth Paltrow

Andreea Damian

Festivalul de film Cinemascop redeschide grădina de vară din Eforie Sud

Andreea Damian

Stiliștii prezintă un nou ideal de frumusețe! Este mult mai atrăgător decât fața obișnuită de pe Instagram

Andreea Damian

Fotografie Sorin Onisor- Marea Neagra

realitatea

Scrie un comentariu