Tabu
HEALTH

Care sunt semnele ce arată că îmbătrânim? Crezi că genele sunt de vină?

Dacă simți ai devenit mai în vârstă nu trebuie să te panichezi. Un lucru evident este acela că suntem mai obosiți și stresați decât generațiile anterioare. Ne-am născut într-o lume obosită și probabil nu avem cum să fim altfel. Stresul provoacă o îmbătrânire mai rapidă a organismului, deci trebuie să-l evităm, pentru că toți ne dorim să prevenim îmbătrânirea prematură. Relaxarea ne ajută să ne refacem corpul, să ne calmăm sistemul nervos, să ne menținem corpul și mintea într-o stare de sănătate mai bună o perioadă îndelungată de timp.

Ne schimbăm pe măsură ce îmbătrânim. Dacă am fi mai pozitivi, ne-am simți mai bine, indiferent de vârstă. Satisfacția vieții și calitatea vieții ne determină bunăstarea subiectivă. Se spune că speranța noastră de viață este cuprinsă între 60-80 de ani.

Ridurile, părul alb, scăderea auzului, slăbirea vederii, sunt doar câteva semne care arată că începem să îmbătrânim. Odată cu înaintarea în vârstă și sistemul imunitar slăbește, întregul organism parcă nu mai funcționează așa cum ne-am dori. În plus, dacă apar factori externi de tip bacterian, microbian și de altă natură, se înțelege că organismul este afectat și sistemul imunitar ajunge la limită. Mulți oameni în vârstă suferă frecvent de răceală, gripă, infecții, boli autoimune, boli degenerative musculare, afecțiuni și boli neurologice, sunt mai predispuși la îmbolnăvire comparativ cu oamenii tineri, care au sistemul imunitar mai puternic.

Pe site-ul cautasanatate.ro poți citi numeroase articole despre afecțiuni și boli, despre tratamente inovatoare, poți afla sfaturi de la medici (ex. despre cum să prevenim îmbătrânirea prematură a organismului), dar și multe știri medicale, descoperiri ale oamenilor de știință cu privire terapii, medicamente, intervenții chirurgicale, aparatură medicală și altele. (P)

Cu trecerea anilor sesizăm multe schimbări la noi. Unii oameni, în special femeile dau o importanță mai mare la semnele îmbătrânirii, la apariția ridurilor și a petelor cauzate de înaintarea în vârstă sau de radiațiile ultraviolete UV. Unii oameni au și o predispoziție genetică la anumite probleme de sănătate, de aceea simptomele, semnele de îmbătrânire sunt mai evidente după 35 de ani.

Un prim semn al îmbătrânirii este reducerea treptată a capacității de mers. Oamenii în vârstă merg mai încet și se plâng de dureri de picioare, senzație de amorțeală când stau mult timp pe loc. Cercetătorii americani spun că acest lucru se datorează în principal slăbirii mușchilor picioarelor, scăderea forței musculare, contracției lente a fibrelor musculare, de aceea recomandă persoanelor în vârstă să facă mișcare și exerciții fizice moderate zilnice. Dezvoltarea specifică a mușchilor picioarelor ajută persoanele în vârstă să meargă mai bine, să aibă o mobilitate mai bună.

La bătrânețe se micșorează viteza de mers, scade capacitatea oamenilor de a merge mult timp pe jos, de a urca mai multe scări. Cercetătorii spun că la persoanele în vârstă scad capacitățile cognitive, iar pentru a merge în mod automat ar avea nevoie de resurse cognitive. Ei nu se gândesc la mers cum ar trebui, le este teamă să nu-și piardă echilibrul, să nu cadă, sunt convinși că au probleme de mers datorită simptomelor. Statisticile arată că aproximativ 30% dintre persoanele care au vârsta peste 65 de ani, au căzut o dată pe an. Sunt persoane care au căzut și de câteva ori pe an. În cazul persoanelor bătrâne această situație apare mai des. Peste 50% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani s-au prăbușit cel puțin o dată pe an.

Din cauza îmbătrânirii oamenii au probleme de vedere. Acestea sunt mai frecvente la persoanele care au vârsta cuprinsă între 50-64 de ani. Spre vârsta de 85 de ani astfel de probleme se agravează.

O altă problemă este scăderea auzului care se agravează odată cu înaintarea în vârstă. Potrivit statisticilor, 23% dintre persoanele care au vârsta peste 55 de ani au sesizat că le-a scăzut auzul. După vârsta de 85 de ani acuitatea auditivă scade și mai mult. Specialiștii au constatat că această problemă este mai gravă la bărbați decât la femei. Persoanele în vârstă sunt afectate adesea de această problemă.

Pierderea auzului este legată de vârstă, la bătrânețe apare o deteriorare a auzului orice am face. Specialiștii spun că performanța auditivă scade în cursul vieții. După vârsta de 55 de ani acest lucru este mai evident. Principalele cauze al scăderii auzului sunt: deteriorarea urechii interne, apariția unor deficiențe ale nervului auditiv, zgomotele de mediu intense, consumul de nicotină, bolile, obezitatea, consumul de droguri.

Odată cu înaintarea în vârstă oamenii încep să sufere de hipertensiune arterială. Aceasta este un alt semn al îmbătrânirii. Oamenii care au vârsta peste 75 de ani pot avea frecvent stări de hipertensiune arterială. La 17% dintre persoanele cu vârsta peste 55 de ani apar și boli cardiace.

Un alt semn al îmbătrânirii este pierderea dinților naturali care apare la 11% dintre persoanele care au vârsta peste 55 de ani și la 35% dintre persoanele care au vârsta peste 85 de ani.

ARTICOLE SIMILARE

De ce zgomotul de la birou îi deranjează pe unii oameni mai mult decât pe alții

realitatea

Sunt eficiente injecțiile cu botox pentru tratarea migrenei cronice?

Andreea Damian

Plimbarea în oraș, la fel de benefică precum plimbarea în natură?

Andreea Damian

Cât de eficiente sunt de fapt măștile medicale în prevenirea bolilor respiratorii

Andreea Damian

India, țara cu cele mai multe decese cauzate de poluare la nivel mondial

Andreea Damian

Gutuia, alimentul minune al toamnei. Zeci de proprietăţi benefice într-un singur fruct!

Andreea Damian

Scrie un comentariu