Tabu
CULTURESlider

Peștii și creveții vor fi recrutați și transformați în spioni subacvatici – Agent Crevete la raport

Pentru că n-ajunge că le transformăm mediul în gunoi aruncând tone de deșeuri de plastic în apele mărilor și oceanelor, noi, oamenii ne-am gândit să transformăm creaturile marine în soldați.

Există o istorie îndelungată de încercări ale oamenilor să folosească animalele trasnformându-le în spioni, arme și sisteme de avertizare, dar cele mai recente planuri de a folosi organismele marine ca senzori de mișcare ar putea fi totuși unele dintre cele mai ciudate.

Când recent, o balenă beluga a fost observată de niște turiști norvegieni purtând un ham, unii au speculat imediat că ar fi fost instruită să spioneze de către armata rusă. Ipoteza nici n-ar fi una atât de imposibilă dat fiind faptul că încă din anii 1960, Marina Națiunilor Unite se antrenează cu delfini pentru a detecta mine și a ajuta la salvarea soldaților pierduți. Rusia este printre țările  cunoscute pentru aceste lucruri. Și rechinii, șobolanii și porumbeii au fost înscriși de-a lungul anilor cu dispozitive de ascultare, cu rezultate mixte.

Cel mai recent proiect al Agenției americane de cercetare avansată în domeniul cercetării în domeniul apărării (Darpa) își propune să îmbunătățească inteligența militară prin utilizarea unei game de creaturi acvatice – de la pești mari până la organisme mai mici și neevoluate – ca sisteme de avertizare subacvatică. “Încercăm să înțelegem ce ne pot spune aceste organisme despre prezența și mișcările tuturor tipurilor de vehicule subacvatice din ocean”, spune dr. Lori Adornato, manager de program al proiectului Persons Aquatic Living Sensors (Pals).

Creaturile vii reacționează în diferite moduri la prezența vehiculelor. Unul dintre cele mai cunoscute este fenomenul de bioluminescență – unele organisme marine strălucesc și emit semnale luminoase atunci când sunt deranjate. Acesta este punctul central al unei cercetări realizată de Darpa.

Și există un alt mod, chiar mai ciudat, prin care organismele marine pot fi folosite pentru a detecta prezența vehiculelor subacvatice inamice. Spre exemplu o specie de creveți care se găsesc în întreaga lume în apă de mică adâncime, își pocnesc cleștii, creând un semnal sonor constant, atunci când apare un obiect neidentificat în zona în care se află. Ca și în cazul sistemelor sonare convenționale, cu ajutorul acestor tehnici ale creveților se pot dezvălui dimensiunea, forma și distanța obiectelor subacvatice.

ARTICOLE SIMILARE

Gabriela Prisăcariu a pus piciorul în prag imediat după nuntă

Andreea Damian

Martisor dulce – Prajitura fina cu nuci

realitatea

Adele s-a despărţit de soţul ei, Simon Konecki

Andreea Damian

Celine Dion, imagine rară alături de cei trei fii ai ei

Andreea Damian

New York: Salon Art+Design lansează un album de lux online cu coduri QR, conținut multimedia și expoziții virtuale

Ciocîrlan

Sărbătoritul zilei de 20 ianuarie

realitatea

Scrie un comentariu