Tabu
HEALTHLIFESTYLESlider

Iubitorii de sushi și de sashimi trebuie să știe că mâncarea aceasta e periculoasă

Sushi-ul provine din Japonia de acum 1.600 de ani, se pare. Pe atunci, desigur, rețetele gătite cu foc erau mai puține. Problema e că în ciuda informațiilor din lumea noastră modernă, mâncarea din pește crud a devenit extrem de populară aproape în întreaga lume, inclusiv în România.

În 2017, Japonia a raportat că în ultimii ani a avut loc o explozie de infestare de către viermele nematod numit anisakis, iar cifra s-a dublat în 2018 ajungând la 468 de cazuri. Cauza se pare că ar fi avut mare legătură cu faptul că mai multe fructe de mare au fost expediate în țară crude, mai degrabă decât să fie transportate înghețate. Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia a estimat numărul de infecții anisacice la 7 000 de cazuri pe an.

Schimbările climatice pot contribui la acest nivel ridicat al infecțiilor. În 2018, infestarea cu parazitul anisakis a tonului skipjack poate să fi crescut din cauza modificărilor temperaturii apei de mare, a declarat un oficial al sănătății – Asahi Shimbun. Care sunt peștii preferați de anisakis? Printre acestea, somon, macrou, precum și bonito și calmar. Și crustaceele. Tot ce ne place și nouă adică. Unde se ascunde larva acestui parazit? În organele interne ale peștilor, pe care majoritatea dintre noi nu le mâncăm, însă și în mușchi, adică în partea pe care o mâncăm.

Parazitul anisakis

Între timp, în 2017, medicii din Portugalia avertizau deja că infecția cu anisakis se răspândea și în Occident din cauza popularității tot mai mari a alimentelor crude precum sushi și sashimi. Uneori, atunci când mâncați pește crud sau calmar, puteți simți o senzație de furnicături în gură. Acesta este viermele care se târăște pe acolo, spun cercetătorii de la Centrele S.U.A. pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Îl poți scoate cu degetele dacă insiști. Brrr.

Vestea bună este că infestările cu anisakis trec în decurs de până la două săptămâni, dar vestea proastă este înainte de asta s-ar putea să vă simțiți foarte rău. Diagnosticul cu anisakis se bazează, de obicei, pe simptome cum sunt: stresul gastro-intestinal (dureri abdominale, greață, vărsături, distensie abdominală, diaree, sânge și mucus în scaun și febră ușoară) dacă, desigur, înainte ați mâncat sushi.

Viermele tub, care poate ajunge la 25 de metri lungime, este, de asemenea, în plină răspândire la nivel mondial, deoarece pofta pentru carnea crudă de pește se răspândește rapid. S-ar putea să nici nu știți că sunteți infectați. Puteți dezvolta durere, balonare, vărsături sau reacții alergice, să vedeți mici segmente de vierme în vasul de toaletă și, în cazuri foarte rare, să dezvoltați un blocaj intestinal. Unii ar putea spune totuși că nu există niciun pește în lume sufficient de gustos care să merite toate aceste suferințe.

Cu siguranță, vânzătorii de sushi, sashimi pot lua măsuri pentru a ucide orice fel de ouă, larve sau paraziți care se ascund în ofertele lor, inclusive prin înghețarea ulterioară, urmată de înghețarea profundă și căutând foarte atent și îndepărtând măcar ceea ce se vede cu ochiul liber.

Din păcate, nu există linii directoare solide pentru cât timp trebuie un pește sau crustaceele să fie înghețate pentru a eradica 100% din paraziți, ouă sau larve.

 

ARTICOLE SIMILARE

Scandal la Casa Regală! Măsuri drastice luate de regele Spaniei împotriva tatălui său

Andreea Damian

Actorul Mitică Popescu a murit la vârsta de 86 de ani. Ce pensie încasa, după o viață pe scenă

Andreea Damian

Din fericire, Groenlanda nu a pierdut 40% din masa totală de gheaţă în 24 de ore. Explicația experților

Andreea Damian

Stiliștii prezintă un nou ideal de frumusețe! Este mult mai atrăgător decât fața obișnuită de pe Instagram

Andreea Damian

Fostul director artistic de la Lanvin revine în universul haut couture

Ciocîrlan

Winona Ryder s-a căsătorit cu Keanu Reeves în România

Andreea Damian

Scrie un comentariu