Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Deliciul după-amiezii: secretele unui pui de somn perfect

Un pui de somn la prânz reprezintă una dintre bucuriile vieții. Totuși, experții susțin însă că prea mult somn ar putea fi un semn precis că ceva nu este în regulă cu sănătatea ta. Un nou studiu, publicat în revista „Alzheimer’s & Dementia”, sugerează că un pui în timpul zilei ar putea fi un semn precoce al bolii Alzheimer.

Cercetătorii au comparat creierul postmortem a 13 pacienți cu Alzheimer cu creierul a șapte subiecți de control și au descoperit că cei dintâi au dezvoltat proteina tau, responsabilă pentru apariţia bolii Alzheimer, în zonele creierului responsabile cu trezirea. „Unii oameni dorm, toată viața, fără nicio problemă”, a spus Times Grinberg, profesor de neuropatologie la Universitatea din San Francisco, California. „În unele culturi, oamenii au parte de siestă zilnic – acest lucru este în regulă. Avertismentul vine atunci când oamenii încep să doarmă în timpul zilei, mai mult de cât o făcuseră înainte”.

Nu este complet clar dacă un pui de somn este bun sau nu. Unele studii sugerează că un pui de somn reduce stresul și crește funcția cognitivă, dar un studiu a sugerat că acesta a fost legat de un risc crescut de mortalitate.

Pentru mulți oameni, un pui de somn în timpul zilei reprezintă, în principiu un semn că nu dormi suficient noaptea, spune dr. Neil Stanley, expert în somnologie și autorul cărții How To Sleep Well. „Dacă te simți somnoros în timpul zilei, ar trebui să te gândești să tragi un pui de somn. Este ceea ce organismul are nevoie. Nu încerca să rămâi treaz cu ajutorul cofeinei”. Trebuie însă să deosebești senzația de somnolență de oboseală, care ar putea fi însă strâns legată de stres.

Dar cum arată un pui de somn perfect? Durata este elementul cheie, sunt de părere experții. Alege un pui de somn de 20 sau 90 de minute. Când adormi, vei trece rapid prin etapele mai ușoare ale somnului în prima perioadă de somn profund. Nu vrei să te trezești dintr-un somn profund, deoarece asta te va face să te simți mai rău decât înainte.

Pentru a deveni mai alert, experţii recomandă între 10 şi 20 de minute de moţăială. În schimb, pentru procesarea amintirilor oamenii de ştiinţă recomandă un pui de somn de 60 de minute. Totuşi, în acest caz dezavantajul este că există riscul să ne trezim un pic ameţiţi. Desigur, abia atunci când tragem un pui de somn de 90 de minute, care include toate etapele somnului, ne îmbunătăţim memoria emoţională şi procedurală şi creştem creativitatea.

După ce ai stabilit cât vrei să dormi, setează-ți alarma, la circa 30-40 de minute pentru un somn scurt, dar până la 2 ore pentru un somn lung.

Apoi alege momentul pentru siestă. Ideal ar fi între orele 14.00 și 16.00, ca să nu afectezi somnul de noapte.

 

ARTICOLE SIMILARE

De ce a fugit de acasa IULIA IONESCU? Adevaruri care dor: CE va face la 18 ani???

realitatea

Sportul salveaza vieti – eveniment caritabil Colectiv

realitatea

Cele mai futuriste biblioteci din lume

Ciocîrlan

Cardi B și Nicki Minaj – cucuie dintr-o luptă dezamăgitoare și deprimantă

realitatea

Cine este Emily Brown, iubita lui Regé-Jean Page, starul din „Bridgerton”

Andreea Damian

Lovitură DEVASTATOARE pentru Antena 1. Cheloo, scandal URIAŞ

Scrie un comentariu