Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Femeile nu sunt mai bune la multitasking. Ele fac doar mai multă muncă, arată studiile

În mod tradițional, multitasking-ul a fost perceput ca aparținând de domeniul femeii. O femeie, în special una cu copii, jonglează de regulă între locul de muncă și o gospodărie – în sine un amestec frenetic de sarcini casnice și copii. Dar un nou studiu, publicat în PLOS One, arată că femeile nu sunt mai bune la multitasking decât bărbații.

Studiul a testat dacă femeile au fost mai bune la schimbul între sarcini și la jonglarea mai multor sarcini în același timp. Creierul femeilor nu este mai eficient în niciuna dintre aceste activități decât la bărbați, au arătat rezultatele testelor.

Multitasking este actul de a efectua mai multe sarcini independente într-un timp scurt. Necesită trecerea rapidă și frecventă a atenției de la o sarcină la alta, creșterea cererii cognitive, comparativ cu finalizarea sarcinilor unice în succesiune.

Acest studiu se bazează pe un pachet de cercetări existente care arată că omul nu poate gestiona mai multe activități simultan. În special când două sarcini sunt similare, ele concurează pentru a utiliza aceeași parte a creierului, ceea ce face multitasking-ul foarte dificil.

Dar creierul uman este bun pentru a se schimba rapid între activități, ceea ce face oamenii să se simtă ca fiind multitasking. Creierul, totuși, lucrează la un singur proiect simultan.

În acest nou studiu, cercetătorii germani au comparat abilitățile a 48 de bărbați și 48 de femei în cât de bine au identificat litere și numere. În unele experimente, participanții au fost obligați să acorde atenție la două sarcini simultan (numite multitasking concomitent), în timp ce, în altele, au fost nevoiți să schimbe atenția între sarcini (numite multitasking secvențial).

Cercetătorii au măsurat timpul de reacție și acuratețea pentru experimentele multitasking. Ei au descoperit că multitasking-ul a afectat substanțial viteza și acuratețea îndeplinirii sarcinilor atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Nu a existat nicio diferență între grupuri.

Studiul mai arată că mamele sunt mai presate de timp și raportează o sănătate mentală mai slabă decât tații.  De asemenea, femeile au mai multe șanse să renunțe la munca plătită după ce devin mame. Aceștia au o încărcătură mentală mai mare legată de organizarea nevoilor familiei.

Toată această forță de muncă este în detrimentul planificării timpului pentru ziua următoare.

De asemenea, femeile fac multitasking chiar și noaptea, din cauza copiilor care le întrerup somnul. Deși rolurile se schimbă, iar bărbații își asumă o pondere mai mare din munca casnică și îngrijirea copiilor decât în ​​trecut, lacunele de gen rămân în multe domenii importante ale vieții de muncă și de familie.

Așadar, mitul multitasking înseamnă că mamele trebuie să „facă totul”. Dar această obligație poate afecta sănătatea mintală a femeilor, precum și capacitatea lor de a excela la locul de muncă.

ARTICOLE SIMILARE

Serialul HBO a crescut fluxul de turiști la Cernobîl

Andreea Damian

Cine e Erika Isac, artista care a urcat pe locul 1 în trending pe YouTube cu o piesă manifest pentru sexul feminin

Andreea Damian

Portocalele nu sunt doar niște fructe de sezon, din ele se face o super marmeladă

realitatea

Motivul pentru care Eliza și Cosmin Natanticu nu au devenit încă părinți. Nu este vorba despre cauze medicale

Andreea Damian

Cum poartă vedetele Very Peri, culoarea Pantone a anului 2022

Andreea Damian

Andra si Maruta, 75.000 de euro pe luna! Cei doi formeaza cel mai bogat cuplu din showbiz!

2 comentarii

Scrie un comentariu